Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   (DOC) Vezi ce avere are…

(DOC) Vezi ce avere are şeful-interimar al Direcției Antifraudă Fiscală, reţinut de CNA pentru luare de mită

Vasile Popuşoi, şeful-interimar al Direcției Antifraudă Fiscală din cadrul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, reţinut ieri de ofiţerii CNA pentru luare de mită, a scris în Declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2012 că nu are locuinţă, carduri bancare şi nici cote-părţi în careva firme.

Popuşoi a mai declarat că deţine un teren în valoare de 3854 lei, un automobil Honda CR-V de 35 de mii lei. Pe anul 2012, el a încasat 63 de mii lei din salariu, aproximativ 10 mii lei din pensii şi îndemnizaţii, 200 mii lei în formă de cadou.

Centrul Naţional Anticorupţie a anunţat astăzi că trei persoane, printre care şi şeful-adjunct al Direcţiei Antifraudă fiscală din cadrul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Vasile Popuşoi, au fost reţinute de CNA, în cadrul unei ample operaţiuni desfăşurate în baza mai multor dosare ce vizează spălări de bani, corupere pasivă şi trafic de influenţă.

Potrivit CNA, cei trei sunt bănuiţi că ar fi organizat o schemă de extorcare de bani de la agenţi economici pentru o aşa-numită taxă de protecţie, cu scopul de a soluţiona cu responsabili din FISC probleme legate de controale fiscale. Potrivit informaţiilor preliminare, pretinşii oameni de afaceri aveau rolul de intermediari. Se presupune că aceştia creau probleme prin intermediul FISC-ului anumitor agenţi economici, după care tot ei veneau cu soluţiile.

Şeful Direcţiei urmărire penală a CNA, Bogdan Zumbreanu, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că procurorii şi ofiţerii anticorupţie au efectuat peste 20 de percheziţii, între care trei percheziţii au avut loc la IFPS, Inspectoratul Fiscal al sectorului Centru şi Buiucani.

Alte 17 percheziţii au avut loc la domiciliile bănuiţilor şi în automobilele acestora. La momentul reţinerilor, ofiţerii CNA au depistat 20 000 de dolari la unul dintre pretinşii oameni de afaceri, iar la funcţionarul de la IFPS au fost găsiţi 80 000 de lei.

În total, angajaţii CNA au transmis bănuiţilor 135 000 de dolari şi 100 de mii de lei, în trei tranşe. Respectiv, aproximativ 2 000 000 de lei a constituit suma de bani, transmisă sub controlul procurorilor şi ofiţerilor CNA, figuranţilor în dosarul spălării de bani, coruperii pasive şi traficului de influenţă. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei trei riscă pînă la 10 ani de închisoare.