Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Curs de instruire în domeniul…

Curs de instruire în domeniul migraţiei pentru toţi studenţii

Misiunea Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) a organizat, pe 29 noiembrie, o sesiune de instruire în domeniul migraţiei şi dezvoltării pentru studenţii Academiei de Studii Economice din Moldova.

În deschidere, Ghenadie Crețu, coordonatorul Programului migraţie și dezvoltare în cadrul Misiunii pentru Migrație şi Dezvoltăre, a menţionat că „migraţia şi-a spus deja cuvântul asupra potențialului intelectual al R. Moldova. În anii ’90, au plecat mii de cercetători și savanți din ţară şi continuă să plece cei mai buni studenți, cei mai buni absolvenți. La şedinţa Comisiei Naționale pentru Tineret, am anunțat lansarea unui program de stimulare a întoarcerii tinerilor absolvenții ai universităților de peste hotare, care va viza două sute de tineri”.

Mai multe detalii privind fenomenul migrației au fost relatate de specialiştii în domeniu cu o bogată experienţă de instruire Eugeniu Burdelinii şi Daniela Terzi-Barbăroșie. Aceştia au vorbit despre evoluția și aspectele teoretice privind fenomenul Migrației și Dezvoltării, despre cauzele și efectele plecărilor peste hotare, despre sporirea numărului de cetățeni care migrează, mai ales în rândul tinerilor, care vor să-şi continue studiile în străinătate, ca mai apoi să revină în ţară pentru a-şi implementa cunoştinţele, conceptele şi experienţele acumulate.

Daniela Terzi-Barbăroșie a făcut o analiză comparativă a migraţiei în raport cu dimensiunea de gen, observând că, în ultimii ani, se constată o îmbunătăţire a situaţiei în acest sens.

Studenţii au fost implicaţi într-o activitate interactivă. Au format două grupuri, care urmau să vină cu idei, propuneri sau sugestii pentru îmbunătăţirea guvernării, sistemului educaţional, protecţiei sociale, medicinei, angajării în câmpul muncii sau în economia R. Moldova. Fiecare grup a delegat câte un membru pentru a prezenta strategiile elaborate, iar ceilalţi studenţi au putut să se pronunţe asupra celor expuse.

Sandu Mocanu, manager de proiect, a menţionat că, în urma unor astfel de dezbateri, a constatat că tineretul studuios din R. Moldova este o sursă inepuizabilă de idei inovatoare, interesante, de soluții pentru oprimizarea impactului pozitiv al migrației asupra dezvoltării, care urmează a fi analizate.

OIM a fost fondată în 1951, activând în scopul promovării cooperării internaţionale în rezolvarea problemelor legate de migraţie, identificării soluţiilor practice pentru problemele de migraţie şi oferirii ajutorului umanitar migranţilor aflaţi în dificultate, inclusiv refugiaţilor şi persoanelor supuse migraţiei interne.

Misiunea OIM din Moldova a fost lansată în anul 2001, R. Moldova devenind oficial membru al OIM în 2003. Potrivit OIM, migraţia reglementată reprezintă un beneficiu pentru migranţi şi pentru societate.

 

Natalia Moraru