Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Confruntările din Ucraina devin mai…

Confruntările din Ucraina devin mai intense

Armament greu a fost adus duminică la Doneţk, bastionul separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, unde bombardamentele au atins o intensitate neobişnuită în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe fondul unor temeri cu privire la o nouă ofensivă, relatează AFP.
militari-rusi-kurile_mediumJurnalişti AFP au observat duminică după-amiază un convoi care se îndrepta către Doneţk, alcătuit din aproximativ 20 de camioane militare fără numere de înmatriculare, dintre care 14 tractau tunuri, la Makiivska.

Un locuitor a declarat pentru AFP că a văzut trecând, la ora 9.00, şapte tunuri de asalt îndreptându-se atât către zona aeroportului, unul dintre principalele puncte fierbinţi, pe care armata ucraineană şi separatiştii şi le dispută de trei luni, cât şi către Iasînuvata, un oraş vecin cu Doneţkul.
Doneţkul a fost zguduit în noaptea de sâmbătă spre duminică, în apropiere de centrul localităţiii, de tiruri care au continuat duminică dimineaţa, dar cu o intensitate mai redusă.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a declarat că e foarte îngrijorată din cauza prezenţei unor convoaie militare şi tancuri în estul Ucrainei, în zone aflate sub controlul separatiştilor proruşi. „Peste 40 de tancuri şi camioane au fost văzute circulând pe un drum de la periferia Makiivka”, au spus observatorii OSCE, prezenţi în Ucraina pentru a supraveghea aplicarea armistiţiului semnat la 5 septembrie între Kiev şi separatişti.

Printre acestea au fost văzute 19 camioane militare marca rusească Kamaz, fără numere de înmatriculare, care transportau tunuri de calibrul 122 de milimetri şi personal în uniforme verzi fără însemne militare. Convoiul era însoţit de şase camioane-cisternă.
De asemenea, observatorii au mai văzut și un convoi de nouă tancuri – patru T-72 şi cinci T-64 – care se deplasau la sud-vest de Doneţk.
Andrii Lîsenko, purtătorul de cuvânt militar, a spus că se teme de „provocări care vizează să creeze un pretext pentru introducerea în Donbas a aşa-ziselor forţe ruse de menţinerea păcii”.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU), circa 4000 de oameni au murit în conflictul care durează aproape șase luni.