Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Acces liber la dosarele SIS

Acces liber la dosarele SIS

Astăzi, preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, şi directorul SIS, Gheorghe Mihai, în cadrul unui briefing de presă comun, au anunţat despre transmiterea primelor 5000 de dosare ale persoanelor supuse represiunilor politice în anii 1920-1951 de la Depozitul Special SIS la Arhiva Naţională.

În cadrul evenimentului care s-a desfăşurat la SIS, Mihai Ghimpu a menţionat că, „a vorbi despre Gulag şi crimele ocupaţiei sovietice înseamnă a continua lupta împotriva comunismului, luptă care nu s-a încheiat”. Un element al acestei lupte, potrivit lui Ghimpu, îl constituie şi acţiunea de transmitere din depozitul special al SIS a primelor 5 mii de dosare ale persoanelor care au fost supuse represiunilor politice în perioada regimului totalitar către Arhiva Naţională. „Prin această acţiune începe desecretizarea arhivelor naţionale”, s-a mai menţionat în cadrul briefingului.

„Decizia de a transmite aceste dosare către Arhiva Naţională vine şi ca un răspuns la numeroasele adresări ale cetăţenilor, care solicitau dreptul de a avea acces liber la aceste dosare şi se înscrie în prevederile arti. 34 din Constituţia R. Moldova, care oferă fiecărui cetăţean accesul liber la informaţie”, a declarat Mihai Ghimpu, precizând că transferul dosarelor persoanelor supuse represiunilor politice sau deportărilor de la fondurile de arhivă din depozitele speciale ale MAI, SIS, a fondurilor Procuraturii Generale în fondurile Arhivei Naţionale şi asigurarea liberului acces al publicului la aceste fonduri, este o practică mondială şi este aplicată în toate statele unde libertatea omului şi supremaţia valorilor democratice este mai presus decât orice interes de partid.

Necesitatea acestui transfer este dictată şi de faptul că pe an ce trece numărul dosarelor scade. Potrivit unor date ale istoricilor, în 1991, din Arhiva de partid a Institutului de cercetări social-politice a Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Moldova au fost nimicite peste 230 mii de unităţi păstrate. Totodată, prin ordinele KGB al URSS din 1990, numai în perioada 1990-1991, au fost distruse peste 14 000 de dosare, iar cel mai grav este că şi în 2007 SIS-ul a nimicit 5 dosare.

Ghimpu a calificat aceste fapte drept o tentativă a regimului totalitar de a şterge urmele crimelor comise în raport cu cetăţenii noştri, care în toată această perioadă au fost persecutaţi, urmăriţi şi torturaţi de regim. Mai mult, transmiterea acestor dosare la Arhiva Naţională va constitui un material foarte important pentru oamenii de ştiinţă, istorici, care sunt preocupaţi de studierea trecutului nostru.

Peste o săptămînă, la 16 noiembrie, vor fi transmise către Arhiva Naţională şi cele circa 130 mii de dosare din depozitele speciale ale MAI.