Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   „Destine şi destinaţii" şi „Rozul…

„Destine şi destinaţii” şi „Rozul schimbă viaţa”

Cu ocazia Zilei Europene Anti-Trafic, comunitatea anti-trafic din Republica Moldova a lansat două campanii noi având scopul de a preveni traficul de fiinţe umane, de a proteja şi acorda asistenţă persoanelor afectate de această formă a sclaviei moderne, precum şi de a promova protecţia drepturilor migranţilor moldoveni.

Prima iniţiativă, „Destine şi destinaţii”, continuarea ciclului de emisiuni televizate care promovează protecţia drepturilor migranţilor moldoveni, este deja difuzată la posturile locale de televiziune din Soroca, Rezina, Glodeni, Taraclia, Basarabeasca şi Chişinău şi va continua la alte televiziuni în această toamnă. Bazându-se pe succesul anterior al emisiunii, cele şase episoade noi, produse de OWH Studio în parteneriat cu Winrock Moldova, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), au scopul de a spori conştientizarea potenţialilor migranţi şi celor reîntorşi în ţară precum şi familiilor lor privind riscurile asociate migraţiei şi oferă publicului larg informaţii privind serviciile de asistenţă şi protecţie disponibile.

„Noile episoade „Destine şi destinaţii” abordează teme cruciale pentru societatea moldovenească: traficul de fiinţe umane, violenţa în familie, migraţia ilegală, impactul migraţiei asupra familiilor, oportunităţile economice oferite tinerilor şi bunele practici implementate în Moldova pentru soluţionarea acestor probleme sociale”, a declarat Sofia Şuleanschi, Director de Ţară al Winrock Moldova.

Pe lângă aceasta, emisiunile pun în evidenţă eforturile Guvernului Republicii Moldova, în cooperare cu partenerii săi internaţionali şi cei din societatea civilă, de a combate traficul de fiinţe umane şi violenţa în familie, în cadrul unei abordări multidisciplinare coordonate de asistenţii sociali la nivel de raion şi comunitate.

Cea de-a doua iniţiativă a fost lansată de corporaţia Mary Kay, în parteneriat cu OIM, în cadrul Acţiunii Globale de Caritate „Rozul schimbă viaţa femeilor şi a copiilor din întreaga lumea”. Fiecare din noi poate contribui astăzi la schimbarea spre bine a vieţilor celor ce au nevoie de ajutor, prin procurarea rujului „Caritate” de la oricare consultant Mary Kay. Până la sfârşitul anului 2010, 13 lei din fiecare vânzare a rujului „Caritate” vor fi folosiţi pentru oferirea asistenţei medicale şi psihologice femeilor şi copiilor care au devenit victime ale traficului de fiinţe umane, copiilor din orfelinatele şi şcolile internat din Moldova.

„Pentru o ţară considerată una de origine a victimelor traficului de fiinţe umane, parteneriatul are un rol decisiv în prevenirea şi protecţia persoanelor în faţa acestei crime foarte grave de exploatare”, susţine Martin A. Wyss, Şeful Misiunii OIM în Moldova. „Aceste două campanii reprezintă un exemplu foarte bun care demonstrează că parteneriatele pot implica diverse sectoare şi că fiecare din noi poate contribui la stoparea traficului de fiinţe umane”.