Victima judecătorului Popovici, neadmisă în dosarul acestuia

Curtea de Apel a respins solicitarea victimei evenimentelor din aprilie 2009 Oxana Radu de a participa alături de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în cadrul cauzei fostului judecător Dorin Popovici, împotriva hotărârii CSM privind demiterea sa din funcţie pe motiv că a judecat şi condamnat tineri în comisariatele de poliţie, în aprilie 2009.

«Am cerut să fiu în calitate de intervenient alături de CSM, fiindcă în cadrul şedinţelor aş putea aduce probe în susţinerea deciziei Consiliului, pe care o consider una corectă», a declarat Oxana Radu, tânăra care în aprilie 2009, timp de câteva minute, a fost judecată de către Dorin Popovici, în cadrul comisariatului de poliţie. Anume în baza plângerii ei, CSM a decis destituirea lui Popovici pe motiv că a încălcat grav obligaţia de imparţialitate şi etică judiciară, hotârâre pe care acesta a contestat-o în instanţă.

La discreţia instanţei de judecată

Deşi ar trebui să fie de aceeaşi parte a baricadei pentru a nu admite revenirea lui Popovici în funcţia de magistru, reprezentanta CSM a spus că lasă la discreţia instanţei de judecată solicitarea Oxanei Radu.  Dorin Popovici nu s-a prezentat la şedinţa de judecată.  Avocatul acestuia a declarat că atragerea Oxanei Radu în proces contravine normelor de procedură civilă, deoarece ea nu este parte a instituţiei a cărei decizie este contestată şi deoarece prin hotărârea care se va pronunţa nu se vor atinge drepturile ei. Poziţia acestuia a fost susţinută de către judecătoarea Curţii de Apel, Bulgac, care, în urma deliberării, a respins cererea lui Radu din motiv că «hotărârea, indiferent care va fi soluţia în fond, nu va atinge interesele şi drepturile acesteia».

Indiferenţa suspectată a CSM

Ar fi fost foarte corect şi logic ca Oxana să fie în calitate de intervenient accesoriu în dosar, a declarat Ion Guzun, reprezentantul Institutului pentru Drepturile Omului (IDOM). Acestuia i se pare foarte suspect faptul că CSM, deşi avea toate motivele şi instrumentele să admită această cerere, a lăsat la discreţia instanţei să decidă dacă Oxana Radu poate figura în calitate de intervenient accesor în dosar sau nu, atâta timp cât acţiunea disciplinară împotriva fostului judecător a fost iniţiată în baza plângerilor surorilor Radu.

Oxana Radu a anunţat că va ataca decizia Curţii de Apel la Curtea Supremă de Justiţie. «Dacă, doamne fereşte, i se va da dreptate lui Dorin Popovici, atunci tot ce-am făcut până acum şi cât am alergat va fi egal cu zero. Se zvoneşte că prin intermediul tatălui lui Dorin Popovici (care este judecător la Curtea Supremă de Justiţie, n.r.) se încearcă muşamalizarea acestui caz anume prin tragerea de timp. O să facem recurs şi o să luptăm mai departe», a declarat Oxana.

Un proces — 7—10 minute

În octombrie 2009, surorile Radu au reclamat la CSM că după 7 aprilie au fost judecate fără avocat, fără cea mai timidă încercare de a lua act de tortura fizică şi morală pe care au suportat-o, nici dacă au sau nu copii minori nu au fost întrebate, ceea ce ar fi făcut imposibilă aplicarea măsurii preventive de arest în cazul Oxanei Radu. În faţa CSM, Popovici a recunoscut că a judecat într-o singură zi 32 de cauze administrative şi 10 penale – toate legate de 7 aprilie, iar fiecare proces a durat între 7 şi 10 minute. Anterior, acesta a mai recunoscut că în aprilie 2009 a fost obligat să efectueze actul justiţiei în incinta comisariatelor de poliţie. La sfârşitul anului trecut, CSM anunţa că nu a stabilit temei pentru intentarea procedurii disciplinare referitor la judecătorul Dorin Popovici. După ce a fost schimbată conducerea Consiliului, Popovici a primit o mustrare aspră, după care a fost exclus din rândul magistraţilor în luna martie.

Judecători lipsiţi de împuterniciri

Mihail Drosu, de la Judecătoria Buiucani, şi Sergiu Crutco, de la Judecătoria Centru, printr-o decizie a CSM au fost lipsiţi de împuterniciri înaintea expirării mandatelor. După părerea reprezentanţilor ONG-urilor din domeniul drepturilor omului, lipsirea de împuterniciri nu reprezintă şi o sancţiune, iar faţă de încălcările din acea perioadă ale cel puţin şase magistraţi, nu s-a luat nicio măsură disciplinară. În primăvara acestui an, Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, promisese că niciunul dintre magistraţii care au judecat nedrept după 7 aprilie nu va ramâne nepedepsit.
La un an şi jumătate de la evenimentele din aprilie, societatea civilă îşi manifestă regretul pentru faptul că impunitatea judecătorilor, procurorilor şi a torţionarilor se tolerează în continuare. «Nu se intentează dosare penale, iar cele care sunt se tergiversează», susţine Ion Guzun. La acest moment, nu avem nicio condamnare pentru poliţiştii care au torturat în comisariatele de poliţie, nu avem niciun procuror care a administrat probe false, nu avem niciun judecător care a legalizat acţiunile acestora.

Tatiana EŢCO


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. alex

  Desi tatal nu raspunde pentru fiu, aici este o situatie, cand se poate spune ca asa l-a crescut. Mai mult si asa l-a si facut judecator…Ce a vazut la tata asa face baiatul…Mai ales ca erau si in isntante supuse ierarhic… Sa nu spuneti ca tata nu avea treaba cu dosarele fiului… aveau alti tati -judecatori la CSJ care si ei au fii si fiice si vor sa le aranjeze… F.Popovici s-a dat peste cap sa-si faca fiul judecator si fiica notar, Altii, poate mai buni nu reusesc nici notar, nici judecator.
  Cel putin ar trebui sa invete baiatul sa-si gasesca locul potrivit…care il are prin nastere fiecare… ca tare “ghine” se mai prezenta pe facebook el singur…
  Rusine¦

 2. Constantin

  “La un an şi jumătate de la evenimentele din aprilie, societatea civilă îşi manifestă regretul pentru faptul că impunitatea judecătorilor, procurorilor şi a torţionarilor se tolerează în continuare.”
  CRED CA NUMAI CU REGRETUL SI VOM RAMANE DACA NU VOM VOTA CORECT PE 28 !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *