Victima aşteaptă sentinţa. Agresorul îi este vecin

Acum patru luni, într-un sat din Ştefan-Vodă, o minoră a fost agresată de vecinul său, şi el minor. Ancheta, din start, a pornit-o cu stângul. Nu au fost colectate toate probele, nu a fost efectuată expertiza medico-legală, nu au fost interogaţi martorii. Toate aceste lucruri s-au întâmplat mult mai târziu decât ar fi trebuit. Bănuitul se află în arest la domiciliu, deci continuă să rămână vecinul victimei.

Deşi a trecut suficient timp, urmărirea penală pare să nu mai aibă sfârşit. Cel puţin de această părere e mama victimei, disperată de suferinţă. Ea a apelat la diferite instanţe, cerând să i se facă dreptate, dar lucrurile nu s-au prea schimbat. Cel mai mult mama victimei este indignată de faptul că bănuitul locuieşte în casa vecină şi, până mai ieri, frecventa aceeaşi şcoală cu fiica sa, dar şi cu alte victime, depistate mai târziu.

Sf. Valentin cu victime

În noaptea de 14 spre 15 februarie 2011, minora s-a întors de la discoteca dedicată zilei Sf. Valentin. După ce adormi, auzi ceva şi deschise ochii. În acel moment, zări o umbră. A putut-o vedea, deoarece luna bătea exact în geamurile camerei sale. Văzând umbra, fata s-a speriat, s-a întins imediat după telefonul mobil şi, la lumina acestuia, l-a observat pe vecinul său. Băiatul a început s-o sufoce cu perna.

Bunica fetei, având probleme cu auzul, deşi se afla în camera de alături, nu a auzit nimic. După ce s-au luptat un timp, bănuitul a ameninţat victima cu cuţitul, i-a tăiat colanţii, i-a legat mâinile cu ei, a silit-o să se îmbrace şi a scos-o afară, continuând ameninţările. Peste drum, părinţii fetei aveau o casă bătrânească. Acolo a şi dus-o băiatul.

În casă a găsit haine mai vechi, inclusiv o pătură, pe care a folosit-o în loc de draperie, ca să nu se vadă lumina din interior. A început s-o bată cu mâinile şi cu picioarele. O dezbrăca şi o îmbrăca, chinuind-o. A dezbrăcat-o de la jumătate în jos şi a fotografiat-o cu mobilul ei, după care, în mod repetat, a încercat să o violeze. În final, băiatul, înfuriat, s-a decis s-o omoare. Bănuitul adusese cu sine o panglică neagră, pentru a strangula victima, dar nu a reuşit, deoarece ea continua să lupte, iar panglica de mătase luneca. Atunci agresorul a găsit un cablu de la telefon, încercând iarăşi să o stranguleze. Fata a leşinat de câteva ori, dar acest lucru nu l-a oprit. Până la urmă, a scos centura de la pantalonii fetei. «I-a luat cureaua de la pantaloni şi când i-a strâns-o la gât, ea şi-a pierdut cunoştinţa», relatează mama victimei.

Salvată de tatăl agresorului

Într-un târziu, tatăl bănuitului s-a întors acasă şi a văzut lumină în casa veche a vecinilor, unde ştia bine că nu locuieşte nimeni. Curiozitatea sau intuiţia l-a împins către acea casă. Când a deschis uşa, şi-a văzut fiul cu mâinile pline de sânge, după cum mărturiseşte şi mama bănuitului. Fiul i-a spus că a găsit-o pe fată în acea stare. Tatăl băiatului a dus-o acasă şi a trezit-o pe bunica acesteia. La întrebările bunicii despre cele întâmplate, bănuitul a zis că a venit o maşină la poartă, din care a fost aruncată fata, în timp ce el ieşise la WC. Au aruncat-o sub gard, iar el a târât-o în acea casă, pentru a-i acorda primul ajutor. Când fata şi-a revenit, nu vedea nimic, ochii fiindu-i însângeraţi din cauza multiplelor lovituri aplicate în cap.

Bunica, neştiind cum să procedeze, a sunat mai întâi la Moscova, la mama fetei, apoi, la insistenţa acesteia, a chemat salvarea. În drum spre spital, fata a povestit ce i s-a întâmplat cu adevărat, iar a doua zi au început cercetările.

Arestat/liber la domiciliu

În scurt timp, acasă a revenit mama fetei. Ea s-a dus la poliţie, să afle cum se desfăşoară ancheta şi de ce nu a fost izolat agresorul. I s-a spăus, însă, că arestarea băiatului ar fi imposibilă, deoarece acesta e minor, iar în raion nu există un izolator special pentru copii. Deşi Curtea de Apel l-a plasat în arest la domiciliu, ceea ce ar însemna că bănuitul nu are dreptul să iasă din casă, decât la şcoală şi înapoi, el, potrivit vecinilor, iese oricând doreşte. Mama fetei a scris plângere, iar vecinii au depus mărturie, mama băiatului, însă, neagă totul şi este indignată că vecinii continuă să scrie plângeri pe fiul său, bănuindu-l că ar încălca măsura preventivă de arest la domiciliu: “L-au lăsat pe răspunderea mea, de ce mi-aş săpa groapa mie şi propriului copil?”.

Totodată, mama băiatului afirmă că fiul ei este ameninţat cu moartea. Tatăl victimei, însă, declară că “să fi fost să-l ucidem, îl ucideam deodată, dar noi vrem pe lege”. Soţia a reuşit cu greu să-l calmeze: “Nu mai face el prostia asta. Da, la unul m-oi duce la spital şi la altul la puşcărie. Nici eu nu sunt de fier”.

Tatăl băiatului face tot posibilul să-şi salveze fiul. Potrivit unor surse, el a rugat băieţii din sat să depună mărturii false, afirmând că au văzut cum fata a fost aruncată din maşină. Tinerii ar fi refuzat să dea astfel de depoziţii, deoarece nu au văzut aşa ceva. Un tânăr chiar a depus cerere la poliţie, semnalând intenţiile familiei bănuitului.

Istoria agresorului

Deşi iniţial bănuitul şi-a recunoscut vina, ulterior el şi-a retras declaraţiile. Mama băiatului spune că fiul ei a fost bătut la poliţie şi a fost forţat să recunoască fapte pe care nu le-a comis. Femeia se plânge că fiul ei a dormit continuu, timp de o săptămână, după acel caz. Era nevoită să-l trezească,  ca să mănânce. După cele întâmplate, mama spune că fiul ei este stresat, tresare la orice sunet, se simte ameninţat. Potrivit mamei băiatului, în acea zi, pe la miezul nopţii, fiul i-a zis că-l doare burta şi a ieşit la WC. În jumătate de oră, soţul revenise acasă. El văzuse o maşină la poarta vecinilor, după care ieşi să vadă unde este fiul. L-a şi găsit în casa bătrânească a vecinei. Din spusele mamei băiatului, acesta încerca să o ajute pe fată, pe care o găsise gemând sub gard. Bănuitul spune că o cunoaşte de mult timp şi că i s-a făcut milă de ea.

Victima şi bănuitul erau în relaţii bune, chiar prietenoase. Fata îl ajuta la teme, îi permitea să lucreze la calculator, băiatul, la rândul său, o mai ajuta prin gospodărie. Atât vecinii, cât şi mama sunt şocaţi că aşa ceva s-a putut întâmpla între cei doi. “Nici prin cap să-mi treacă că el are în minte aşa ceva, că are un suflet atât de răutăcios”, spune mama victimei.

Unul dintre profesori spune că băiatul părea copil cuminte: “Nu m-am aşteptat la aşa ceva de la el. În şcoală învaţă cam slăbuţ, dar se pare că nu avea probleme cu elevii sau cu învăţătorii. Ce s-a întâmplat, de unde a apărut această ură în el,  nu pot înţelege”.

Vecinii sunt şi ei nedumeriţi, dar presupun că această ură ar veni din familie. Deşi părea că este îngrijit, “cine poate şti cu adevărat ce e în inima şi în gândul omului?”, îşi dă cu părerea o vecină.

Un caz scoate la iveală altele

Imediat cum a început ancheta, au ieşit la iveală alte câteva cazuri. Unii colegi spun că bănuitul le-a făcut anterior nişte propuneri indecente, promiţându-le bomboane ca recompensă. S-a aflat şi faptul că o altă minoră fusese abuzată de el în mod pervers, dar a fost ameninţată de agresor şi s-a temut să le spună părinţilor. În acest caz, însă, a existat şi un martor ocular, tot minor. El l-a anunţat pe fratele fetei. După cele întâmplate cu a doua victimă, fratele primei minore s-a decis să le spună totul părinţilor.

Ambele minore au făcut tratamente de reabilitare psihologică. Deşi a trecut ceva timp, prima minoră agresată încă nu şi-a revenit. Mai mult decât atât, nespunând nimănui despre cele întâmplate şi continuând să trăiască cu frică şi tresărind la cel mai mic zgomot, starea ei psihică s-a agravat şi mai mult. Ea recunoaşte: “Deseori am vrut să-mi pun capăt zilelor… Un lucru m-a oprit – îmi era jale de mama”.

Dificultăţile unui caz cu minori

Avocata Tatiana Catană spune că cercetarea penală s-a produs cu mari lacune. Nu a fost căutată insistent arma (cuţitul) cu care a fost ameninţată victima, nu au fost colectate  amprentele de pe geam sau din cameră. Deja când s-a implicat avocatul şi a întrebat de amprente, şi-au dat seama că e prea târziu să facă acest lucru, deoarece trecuseră două-trei luni. Cuţitul cu care a fost ameninţată fata a fost găsit de către mama victimei peste o lună şi jumătate. Cel mai important martor, bunica fetei, a fost interogată abia în luna mai, ceea ce demonstrează că acest caz se desfăşoară foarte lent. Aşa cum victima a fost lovită în zona capului, era nevoie de expertiza imediată a unui neurolog, ceea ce nu s-a făcut.

Bănuitul se va afla în arest la domiciliu până pe 30 iunie. Victimele se tem că, din momentul în care acesta va fi liber, le va fi frică să meargă pe stradă sau chiar să iasă din casă. Ambele părţi, atât a victimei, cât şi a bănuitului, sunt nemulţumite de faptul că pe parcursul a patru luni acest caz “nu se mişcă din loc”.

La solicitarea ZdG, procurorul Olesea Durguz a spus că este un dosar cu minori, legat de viol şi că nu are dreptul să dea date despre caz: “Conform legislaţiei, este un proces închis şi nici la judecată nu va fi admisă prezenţa ziariştilor sau a altor persoane care nu au legătură directă cu acest caz”. Procurorul raionului Ştefan-Vodă, Petru Tofan, a promis că va insista ca urmărirea penală să fie finalizată până la sfârşit de iunie, dar “din moment ce este vară şi mulţi angajaţi sunt în concediu, sentinţa poate fi anunţată în septembrie-octombrie”. Pe de altă parte, ancheta decurge mai încet pentru că, potrivit lui Petru Tofan, au fost depistate şi alte cazuri, care complică mult ancheta.

Între timp, termenul de arest la domiciliu expiră, iar ancheta continuă. Victimele se simt ameninţate, fiindu-le frică până şi să iasă din casă.

Olga BULAT

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. intrebare

  tre sa fii tare prost sa nu-ti dai seama ca el este faptasul,odata ce in fereastra era pusa o patura veche.Este clar ca buna ziua.

 2. paula

  in primul rand snctionati parintii!!!!!!!!!!!!!!Nu iau dat educatie,n-au avut grija,etc…atentionati pedagogii!!!!!!!Vor salarii mari, etc….- la tara-n scoala e o debandada!!!!!!!!!!!

 3. ue

  Daca nu sunt cei 7 ani de acasa, profesorii nu au ce face. Doar parintii sunt cei care poarta intreaga raspundere.

 4. Elena

  Eu sunt din Stefan -Voda dar de asa caz nu am auzit deloc, nici macar o soapta sa fi fost , ma ingrozeste faptul ca se petrec asa lucruri , nu stiu in ce sat a avut loc acest caz oribil , dar dupa toate se pare ca nu in satul meu ….. cu toate ca frica deja este mare…

 5. DJULI

  SALUTARE
  nou in discutii, nu ma apuc sa comentezi subiectele caut elevi ce sunt la colegiul Alexandru Plamadeala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *