Trei au furat şi unul a ajuns după gratii

233-hotieTrei hoţi din satul Jevreni, Criuleni, au pătruns în gospodăria unor pensionari, de unde au furat saci cu grâu, porumb, motorină şi aparate electrice în valoare de peste 16 mii de lei. În consecinţă, doar unul din cei trei a ajuns după gratii. Pensionarul a bătut mai multe drumuri pe la procuraturi şi ministere, după care, într-un târziu, a fost iniţiată o anchetă penală în acest caz. Vasile Cibotari din Jevreni susţine că, “dacă nu se va face dreptate, dacă nu-mi vor întoarce bunurile furate, am de gând să protestez la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău”.

În noaptea de 23 spre 24 octombrie, acum doi ani, un tâlhar şi alţi doi complici, printre care şi un fost poliţist, au comis un furt în gospodăria lui Vasile Cibotari şi a Mariei Soltan, ambii pensionari. Potrivit lui Vasile Cibotari, din garaj au fost sustraşi saci cu cereale, motorină, o cratiţă şi mai multe aparate electrice, mai exact, toate bunurile din încăperea respectivă, evaluate la peste 16 mii de lei. Maria Soltan a menţionat că, pe 23 februarie 2007, ploua şi bătea un vânt mare, când Vladislav Burdilă a intrat în ograda pensionarilor pentru a solicita un pahar de vin. “N-am ieşit să-i dau şi iată că noaptea m-au furat”, povesteşte pensionara.

Pentru a produce jaful, hoţii au aplicat o schemă cunoscută în lumea criminală. Vladislav Burdilă este numit în sat “criminalul de Jevreni”, ne-a spus primarul Constantin Racu. Burdilă a şi fost cel care a pătruns în gospodăria pensionarilor. Lângă poarta bătrânilor aştepta Nicolae Ţancu, care urma să transporte cu căruţa obiectele furate la un fost poliţist pe nume Andrei Burciu, actualmente colecţionar de metale vechi. La ora două noaptea, acesta a primit obiectele din metal aduse cu căruţa. „Totul a fost planificat din timp”, susţine Maria Soltan.

Tâlharul se află la sanatoriu, după gratii

Vasile Cibotari susţine că “hoţii aveau o căruţă cu care au transportat bunurile furate” în acea noapte. Pensionarul s-a adresat la poliţia locală, însă aceştia n-au pornit cercetările, tot amânând, de la o săptămână la alta, vizita la domiciliul bătrânilor. După mai multe săptămâni de tăcere, bătrânii au făcut o cerere oficială către Procuratura Criuleni şi Ministerul Afacerilor Interne. “După ce i-am scris lui Gheorghe Papuc, după vreo 15 zile de la furt, s-au apucat de anchetă”.

“Într-o noapte, a venit anchetatorul Vasiliţă, să cerceteze locul cu lanterna”, povesteşte Vasile Cibotari. Pensionarul crede că, dacă poliţia s-ar fi mişcat mai repede, astăzi el ar fi avut bunurile furate, deoarece tâlharul nu ar fi reuşit să vândă obiectele”, ne-a explicat bătrânul.

Cercetările pe cazul dat au stabilit că hoţul este Vladislav Burdilă, un localnic cu antecedente penale. La insistenţa Mariei Soltan, el a fost dat în judecată. Potrivit instanţei de judecată, “pârâtul Burdilă recunoaşte parţial şi declară instanţei că, la 23 februarie 2007, a pătruns în gospodăria reclamantei”. În urma procesului de judecată, el a fost obligat să le returneze bătrânilor bunurile furate. Vladislav Burdilă, însă, le-a restituit pensionarilor doar câteva obiecte, a căror valoare e de 3 mii de lei. Conform hotărârii judiciare, hoţul trebuie să restituie şi cealaltă parte de bunuri furate, în valoare de peste 13 mii de lei. În aceste circumstanţe, el a fost condamnat la 2 ani de închisoare.
Pensionarii spun că nu pot să se resemneze, deoarece “Burdilă stă la sanatoriu, după gratii”, iar ei “bat drumurile pe la minister, ca să se facă dreptate”. Ei spun că au o pensie mică de 700 de lei şi nu-şi pot acoperi nici minimul necesar pentru procurarea medicamentelor.

Primarul de Jevreni, Constantin Racu, a declarat pentru ZdG că “Vladislav Burdilă a mai stat în puşcărie de câteva ori şi atunci când iese la libertate lucrează cu ziua, aşa că sunt minime şansele ca el să întoarcă banii pensionarilor”. Racu a precizat că doar în cazul în care tâlharul s-ar conforma condiţiilor din penitenciar şi, benevol, ar cere să lucreze, în conformitate cu legea, i s-ar reţine 25% din salariu, în scopul restituirii pagubelor. “Burdilă este cel mai mare infractor din Jevreni, fură tot ce vede”, a conchis primarul.

ZdG a încercat să ia legătura cu familia lui Vladislav Burdilă, însă a fost imposibil. Vecinii cu care am discutat la telefon nu vor să-i cheme la ei, de teamă că ar putea fi victimele unui furt produs de aceştia. „Ei (familia Burdilă – n.r) sunt nişte persoane pe care e periculos să le chemi în casă. Au mâinile lungi”, susţine Valeriu Cârlan, vecin al familiei Burdilă. Sursa citată a precizat că a fost supus de mai multe ori unor jafuri comise de membrii acestei familii. „Şi mie mi-au furat de mai multe ori păsările din ogradă. Aşa au trăit toată viaţa”.

“Blatnoi sau mujik”

Potrivit Departamentului Instituţiilor Penitenciare, “condamnatul Burdilă este deţinut în Penitenciarul nr. 18 din satul Brăneşti. Până în prezent, acesta nu a fost angajat la munci remunerate, motiv din care nu-i pot fi reţinuţi bani pentru restituirea pagubei materiale”.

Am încercat să aflăm de ce deţinuţii care stau în penitenciar şi au obligaţia de a restitui sume de bani unor victime nu se conformează benevol deciziilor judiciare.

Ştefan Urâtu, preşedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova, a declarat pentru ZdG că deţinuţii care muncesc pe teritoriul penitenciarului au salarii mici, de 500—800 de lei. “În rândul deţinuţilor funcţionează câteva legi improvizate de aceştia care îi determină pe alţii să nu muncească”. Urâtu a menţionat că, în penitenciar, sunt “blatnîe şi mujici”. Primii îi iau în derâdere pe „mujici”, iar uneori chiar îi persecută atunci când aceştia cer de lucru, a explicat sursa citată. Nu a fost posibil să aflăm şi opinia lui Vladislav Burdilă, pentru a preciza ce statut are în penitenciar: “blatnoi” sau “mujik”?

Iurie SANDUŢA

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. nicolae

    b.z, va rog sa mai face-ti un cerc prin satul sus numit si sa mai intrebati de primarul Racu cit a fost politis (sluga comunista)oare de cite ori la prin pe acest infractor burdilă, si la atrasa la raspundere, si ca ulterior sa intoarca bunurile furate.,-sau puteti sal mai intrebati pe primarul Racu oare cite ori la scuturat de ultimii bani pe infractorul dat, sau ii muncea gratis la paminturile primarului actual,si inca ceva de ce nu a intervenit sa intrume pe bietii pensionari cum sa procedeze corect, s-au la dat doar pe acel care nemijlocit a patruns in casa batrinlor, da cei doi complici care poate mai au putin bani au ramas a fi protejati de primar, caci mainiste bani inplina criza n-ar strica, si cineva trebuie sa lucreze pe deal sii de dorit gratis, drep a spus cine a spus,”lupu blana si-o schimba da naravul ba”, mai reflectati va rog si un asa subiect, chiar va rog sa investigati si o sa va convingeti si voi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *