Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Traficul, ca o calamitate

Traficul, ca o calamitate

Misiunea OSCE în R. Moldova a vernisat miercuri, 12 septembrie, o expoziţie de fotografie axată pe combaterea traficului de fiinţe umane. Fotografiile au fost realizate de copii din mai multe internate, precum şi de absolvenţi recenţi ai acestora. Copiii au fost instruiţi în arta fotografierii şi au fost trimişi în locurile lor de baştină, pentru a face fotografii care să ilustreze tematica traficului de fiinţe umane.

Potrivit unui comunicat de presă al misiunii OSCE în Moldova, citat de Info-Prim Neo, reprezentantul special al OSCE în Moldova, Maria Grazia Giammarinaro, coordonatorul pentru combaterea traficului de fiinţe umane, a declarat că fotografiile făcute de copii descriu sărăcia, violenţa, singurătatea şi durerea. Prin intermediul acestei acţiuni, copiii au devenit mai conştienţi de riscurile asociate cu traficul. În acelaşi timp, au contribuit la sensibilizarea societăţii cu privire la această calamitate.

Programul de combatere a traficului de fiinţe umane este preconizat pentru 18 luni şi se va derula până la sfârşitul acestui an, având ca ţintă 133 de absolvenţi ai internatelor din Bender, Orhei şi Leova. În cadrul programului se predau deprinderi profesionale şi de viaţă absolut necesare copiilor lipsiţi de atenţie părintească. „Aceşti copii au visuri, precum toţi copiii. Dorim ca ei să dispună de o alternativă migraţiei în condiţii periculoase, pentru a-şi putea urmări aspiraţiile. Dorim ca aceşti copii să aibă oportunităţi şi posibilităţi reale pe care să le valorifice, acasă sau peste hotare”, a spus, la inaugurarea expoziţiei, Maria Grazia Giammarinaro.

„Fotografiile descriu sărăcia, violenţa, singurătatea şi durerea. Prin intermediul acestei acţiuni, copiii au devenit mai conştienţi de riscurile asociate cu traficul, în acelaşi timp, au contribuit la sensibilizarea societăţii cu privire la această calamitate”, a mai precizat Giammarinaro în mesajul său de deschidere.

Proiectul OSCE este implementat de către Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei din Republica Moldova, cu susţinerea financiară a Liechtenstein, Andorra, Monaco şi San Marino.

Optsprezece copii, în cadrul acestui program, au participat la proiectul fotografic, iar 53 dintre fotografiile lor pot fi vazute la expoziţia diîn incinta Bibliotecii Naţionale din Moldova, care va fi deschisă până pe 22 septembrie.