Secretul longevității: „Eu n-am avut când sta locului, eu am lucrat viața-ntreagă”

Astăzi, 1 octombrie, când este marcată Ziua internațională a persoanelor vârstnice, fotografia zilei vine din satul Cruglic, raionul Criuleni.

„Pe câmp, pe dealuri, la păscut vitele, cot la cot cu părinții, am muncit de mică, nici șapte ani nu aveam”, își amintește Raisa Carauș.

Tot datorită muncii a supraviețuit și foametei de după război, spune femeia. 

Părinții și-au dorit s-o vadă doctoriță, ea visa să devină sportivă, dar după zece clase, a rămas în sat și s-a măritat. A născut opt copii: șapte băieți și o fată care „s-au împrăștiat prin lume”, spune cu-n soi de nostalgie Raisa Carauș.

În anul 2000 rămâne văduvă, dar reușește „să țină gospodăria”. „Eu n-am avut când sta locului, eu am lucrat viața-ntreagă”, povestește cu seninătate femeia.

Azi, la ai săi 82 de ani, Raisa Carauș o înhamă pe iapa Steluța la căruță și mănuiește cu iscusință hățurile. „Merg prin sat cu Steluța, eu nu mă rușinez deloc. Prin muncă omul e slăvit”, spune pensionara. 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *