Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Primarul vrea pământul înapoi

Primarul vrea pământul înapoi

Un primar din sudul republicii susţine că Întreprinderea Silvică „Iargara”, în mod abuziv, îşi asumă terenuri care aparţin primăriei. Acesta a apelat şi la ajutorul unor deputaţi ca să demonstreze unele nereguli în sistemul cadastral. De partea cealaltă a baricadei, proprietarii de terenuri afirmă că primarul are interese pentru aceste loturi de pământ, însă ele aparţin gospodăriei silvice atât timp cât au fost transmise printr-o hotărâre de guvern.

Ex-premierul Vasile Tarlev a semnat în anul 2003 o hotărâre de guvern prin care se arată că o parte dintre terenurile din fondul de rezervă al primăriilor se transmit în fondul forestier de stat. Astfel, Primăria comunei Cazangic, r. Leova, a fost deposedată de 92 de hectare de pământ. Ion Munteanu, primarul comunei, spune că este de acord cu această tranzacţie, dar susţine că primăria a suferit pierderi de peste 190 hectare de pământ, în posesia cărora a intrat Întreprinderea Silvică „Iargara”.

„Ei îşi asumă terenul în mod abuziv. Eu n-am văzut hotărârea Consiliului Local prin care se spune că lotul de pământ a fost transmis. Apoi această hotărâre se trimite la administraţia raională, după care, la Guvern. Am căutat în arhiva raionului Leova şi n-am găsit o asemenea decizie”, explică Munteanu.

Hotărâre ilegală

Deputatul Ion Balan a făcut o interpelare către Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru (ARFC) privind prezentarea copiei dosarului de atribuire a terenului cu o suprafaţă de 191 de hectare. În răspunsul Agenţiei se arată că, pentru soluţionarea în fond a problemei abordate, ARFC a apelat la Institutul de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului şi la Oficiul Cadastral Leova, posibilii autori ai materialelor cadastrale solicitate, care nu au confirmat existenţa unor astfel de acte. „Deoarece Agenţia a fost formată ca organ central al administraţiei publice de specialitate în anul 1997, ea de asemenea nu dispune de dosarul cadastral cu privire la transmiterea în folosinţa gospodăriei silvice „Iargara” a terenului cu suprafaţa de 191 de hectare, conform Hotărârii de Guvern cu numărul 344 din 1995″, se mai arată în răspunsul Agenţiei.

Primarul spune că răspunsul ARFC demonstrează că nu se ştie exact unde este dosarul respectiv şi că s-a ajuns la concluzia că a fost făcută o hotărâre ilegală. „A fost făcută o hotărâre ilegală şi nimeni nu ştie cine a făcut-o, mai mult decât atât, nici nu sunt documente care ar confirma legalitatea hotărârii.”

Sursa citată a mai declarat că s-a efectuat o tăiere ilicită a unei livezi de caişi. „Cadastrul Leova confirmă că conturile unde s-au tăiat livezile aparţin primăriei, dar Procuratura susţine că a fost o hotărâre din 1995, prin care primăria a transmis terenurile. Vom ataca răspunsul Procuraturii.”

Procuratura mizează pe Cadastru

Procuratura Generală susţine că sunt neclarităţi în acest caz. „Reieşind din datele Serviciului Relaţii Funciare şi Cadastru, în baza evidenţei cadastrale pe perioada anilor 1996-2009, contururile 973 şi 1213 din evidenţa grafică figurează ca teren acoperit cu păduri, iar conturul 971 ca teren agricol şi se află la evidenţa primăriei Cazangic, fapt ce se contrazice cu Hotărârea Guvernului nr. 344 din 1995 şi Ordinul nr. 10 din 2005 „despre aprobarea amenajamentelor silvice” al AS „Moldsilva”, relatează Procuratura. Totodată, procurorii mai subliniază că această neconcordanţă a apărut din cauza faptului că definitivarea delimitării hotarelor terenurilor proprietăţii publice de stat de cele ale administraţiei publice locale nu este completă, iar potrivit informaţiei furnizate de organul cadastral, urmează a fi demarat procesul final de demarcaţie a hotarelor, în urma căruia problema cu privire la apartenenţa terenurilor litigioase va fi soluţionată. Relativ la informaţia prezentată de procurori, se cere precizat că aceştia n-au indicat o dată exactă la care acest caz va fi soluţionat, trezind speranţe deşarte.

Potrivit juristului Constantin Lazari, de la Transparency International-Moldova, Procuratura se eschivează să dea un răspuns exact. „Procurorii sunt în aşteptarea delimitării dintre aceste două instituţii. În momentul în care va fi răspunsul primit şi difinitivat de către organul Cadastral, care să explice cui îi aparţine terenul, se vor implica mai activ”, susţine juristul.

Ana Mişcenco, şefa Întreprinderii Silvice „Iargara”, afirmă că a fost creată o comisie în care s-au implicat mai multe structuri de stat specializate. „Am ieşit pe teren să clarificăm situaţia. Acest lot de pământ a fost transmis Întreprinderii Silvice „Iargara” printr-o hotărâre de guvern. Nu ştiu exact ce pretinde primarul prin aceste afirmaţii, dar când am ieşit pe teren, el s-a convins că acesta aparţine fondului forestier.”

Sursa citată afirmă că a pus cap la cap toate cifrele şi a ridicat hotărârile de guvern, inclusiv hărţile care reprezintă terenul. „Sper că s-a convins prin aceasta. Şi inginerul cadastral a confirmat că terenul aparţine Fondului Forestier. Primarul induce în eroare opinia publică atunci când spune că s-au tăiat păduri pe care au fost plantaţi puieţi. N-a fost aşa. Acolo erau plantaţii de corcuduşi. Urmează ca terenurile să fie împădurite. La sudul republicii avem împădurite doar 4 %, de aceea au loc şi aceste cataclisme – secetă, ploi abundente”, se apară Mişcenco. Aceasta a mai adăugat că tot primarii împreună cu inginerii cadastrali au fost acei care au afirmat că deţin terenuri pentru împăduriri.

Primarul pretinde în continuare să demonstreze că suprafaţa de teren de peste 190 de hectare se află în posesia Întreprinderii Silvice „Iargara” în mod abuziv.

Iurie SANDUŢA