Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Premieră la demisol

Premieră la demisol

296-teatrul-eug-ionescuTeatrul „Eugen Ionescu” îşi deschide cea de-a 20-a stagiune. În zilele de 15, 16, 17 octombrie, va avea loc premiera spectacolului „Veghe”, de Morris Panych, în regia lui Veaceslav Sambriş. Mai ieri, trupa teatrului nu avea sediu, jucau în săli mici. Acum au la dispoziţie o sală mare, unică în felul său la Chişinău.

Deşi au o clădire spaţioasă, aceasta nu a fost finisată şi adaptată pentru spectacole. Aici, un timp, s-a aflat cinematograful „Moscova”, după care un club de noapte. Pentru amenajarea sălii e nevoie de decor, spaţii, ieşiri, cortină, covor scenic. Toate acestea ar costa, potrivit administratorilor Teatrului, 1 milion de lei, bani promişi în repetate rânduri de Ministerul Culturii.

Ministrul Culturii, Boris Focşa:

„Mă bucur de optimismul trupei. E un început bun al unei stagiuni destul de interesante. Sunt convins că nu vor dezamăgi publicul. Teatrul are nevoie de voci noi şi aici acestea se fac auzite. Cât despre reparaţie… Bugetul statului este unul destul de auster. Totodată, statul alocă extrem de puţini bani pentru teatrele din Moldova. Din 4 milioane – 1 milion a fost alocat teatrului. Mai mult nu s-a putut. Aceşti bani au fost distribuiţi pentru amplasarea sălii şi pentru reparaţia acoperişului. Banii sunt insuficienţi”.

Directorul Teatrului, Andrei Locoman:

„La sfârşitul anului 2009, destul de anevoios, am căpătat acest milion de lei pentru a adapta clădirea. Marea problemă e acoperişul, care este spart. Sus, pe acoperiş, e încălzirea autonomă, iar pereţii edificiului sunt din sticlă. Pe alocuri, sticla este spartă. La fel, şi faţada e distrusă. Nu putem repara faţada până nu reparăm acoperişul. Pentru toate acestea avem nevoie de bani”.

Director artistic, Petru Vutcărău:

„Teatrul acesta, în cei 20 de ani, niciodată nu a avut vestiar. M-am săturat să încurajez această trupă din 22 de actori: „încă un pic, încă un pic”. Suntem dornici de muncă, actorii se sufocă, se irită în culise, sunt tineri, doresc să iasă în faţa publicului la randamentele pe care le au şi pe care le dorim de mulţi ani. S-a făcut o tentativă de a se juca, dar a fost foarte anevoios. Spectacolul îşi pierde mult din calitate. Sala nu este dotată scenic, lipseşte lumina. Avem insuficiente scaune pentru public. Ne dorim scaune noi pentru acest teatru şi un vestiar pentru public, ca spectatorul să nu stea cu paltonul pe el. De aceea am decis: cu resurse mai mici, dar să jucăm. În holul de jos va fi amenajat un spaţiu teatral. Pentru noi va fi o premieră, spaţiul va fi mic şi numărul de actori va fi mai mic, iar pentru un spaţiu mic nu este nevoie de multe materiale”.

În cea de-a 20-a stagiune teatrul va juca o listă de texte ale autorilor din Moldova şi peste hotare. Sunt 20 de dramaturgii contemporane. Spectacolul „Veghe”, de Morris Panych, în regia lui Veaceslav Sambriş, va fi jucat în demisolul teatrului, pe 15, 16, 17 octombrie. Un spectacol jucat cu umor negru, cu implicarea spectatorilor, cu doi actori – Emilian Creţu şi Irena Boclină. Trupa teatrului va colabora cu regizorii Veaceslav Sambriş, Sandu Cozub, Vitalie Drucec, Ion Sapdaru şi Cristian Nedea.

„Teatrul nu moare, nu se închide, nu-l înmormântaţi, vom lupta în continuare. Veniţi la teatru”, anunţă Petru Vutcărău.

Tatiana STRELŢOVA, stagiară