$pitalul de milioane

R. Moldova are un spital de milioane, la propriu. Construcţia sa a costat 20 de milioane de euro, preţurile pentru o zi de spitalizare ajung la 100 de euro, o naştere costă 750 de euro, iar condiţiile, la fel ca şi preţurile, sunt şi ele parcă dintr-o altă lume. Instituţia nou-creată, deschisă oficial astăzi, a cooptat nume mari din medicina de la noi, specialişti care ar putea deveni şi mai puţin accesibili muritorilor de rând, care nu îşi permit să ajungă la cel mai mare spital privat din R. Moldova pentru a se trata.

Spitalul de milioane este construit în sectorul Râşcani din Chişinău. Construcţia a început pe 14 octombrie 2009, iar în noiembrie 2010, clădirea cu şase etaje era deja gata. Policlinica spitalului funcţionează de la 10 ianuarie 2011. Ideea de a crea un asemenea spital în R. Moldova aparţine fondatorului companiei turco-americane Health Forever International, Mette Bora. De 12 ani, businessmanul turc are afaceri în R. Moldova. Este fondatorul hotelului Leo Grand, a reconstruit Aeroportul Internaţional Chişinău, este unul dintre fondatorii centrului comercial “Malldova” şi a complexului de case Crown Plazza. Director medical al spitalului este Mihai Ciocanu, fostul director al Centrului Naţional Sănătate Publică şi Management sanitar.

Preţuri de hotel

“Investitorii au conceput spitalul ca fiind un proiect social, care vine să aducă nu doar tehnologii noi în R. Moldova, dar şi o altă abordare a managementului pacientului”, susţine Mihai Ciocanu, care ne face o tură prin sălile spitalului, ce seamănă mai mult cu cele ale unui hotel de lux.

Pe lângă echipamentul de lux, pacienţii vor avea şansa să stea în saloane cu un singur pat, dotate cu băi proprii, cu televizoare, cu alte facilităţi. Intrarea în sălile principale este blocată de uşi ermetice, care pot fi deschise doar cu ajutorul unui cod cunoscut doar de personal. “O zi de spitalizare costă puţin peste 90 de euro în saloanele normale, iar în cele VIP, 160 de euro. Saloanele VIP se deosebesc de celelalte saloane prin faptul că au două compartimente. Suprafaţa totală a unui salon VIP este de 43 m.p., iar cea a unui salon obişnuit de 22 m.p. Spitalul dispune de 63 de paturi în saloane şi 12 paturi în terapie intensivă”, ne-a explicat Mihai Ciocanu.

Pacienţii şi personalul medical vor mânca doar din contul spitalului, pentru că este interzis ca cineva să vină cu mâncare de acasă, aceasta fiind o sursă de infecţie, cred medicii de aici.

Naşterea — 750 €

“Costurile la serviiciile medicale sunt mai mari decât în instituţiile publice. Asta pentru că costurile de întreţinere a unui asemenea spital sunt cam de patru ori mai mari pe metru patrat, decât în spitalele publice. Avem cele mai multe tehnologii medicale costisitoare”, ne explică Mihai Ciocanu preţul mare al serviciilor.

“O naştere va costa 750 de euro. Această sumă ne permite să acoperim cheltuielile totale pentru cazare, pentru consumabile, care se ridică la aproximativ 150 de euro pentru fiecare naştere, ne permite să plătim medicul şi celelalte persoane care participă la produsul naşterii. Cota de profit a spitalului constituie 5-6 %”, a precizat Ciocanu.

Spitalul fără mită

Echipamentul medical, pe lângă faptul că este cel mai modern din regiune, şi sălile de operaţii sunt total diferite de cele care există în spitalele din R. Moldova. Acestea sunt dotate cu sisteme de ventilare cu aer steril şi laminar, care permit circulaţia aerului steril pe un flux prestabilit. “Acest lucru este foarte important pentru combaterea infecţiilor intraspitaliceşti”, remarcă directorul. “Fiecare sală de operaţie este dotată cu computer, care permite programarea condiţiilor din sală, cum ar fi temperatura sau umiditatea. Medicul are acces la toate investigaţiile pacientului făcute anterior”, mai spune Ciocanu.

Cuvântul “mită” nu există în acest spital. Cel puţin aşa spune directorul de aici. “La noi în spital, şi vreau să accentuez, se exlud orice plăţi în afara celor stabilite oficial. În contractul de lucru cu medicii şi asistentele medicale este stabilit că dacă pacienţii au făcut o plată “pe sub masă”, acea zi va fi ultima pentru respectivul angajat în spitalul nostru. Nici nu se discută. E absolut exclusă mita”, accentuează Ciocanu.

El crede că, după deschiderea acestui spital, şi în cele publice se vor produce schimbări, pentru că cerinţele pacienţilor faţă de serviciile medicale vor fi mai mari.

Este bine că se deschide un astfel de spital în R. Moldova. Sunt mai multe oportunităţi pentru toată lumea să-şi aleagă un anumit prestator de servicii medicale. Statul nu pierde, doar câştigă, fiindcă populaţia e asigurată mai bine. Sunt oameni care ar dori să aibă de unde alege. Preţurile? Depinde cum priveşti. Pentru o persoană care are 90 de euro venituri în 1-2 luni, preţurile sunt foarte mari. Pentru alţii, care câştigă 500 de euro pe lună, sau pe zi, sunt bune. Deschiderea acestui spital este un imbold pentru dezvoltarea spitalelor publice. E o problemă că oamenilor simpli le va fi dificil să ajungă la medicii de acolo, deşi anterior profitau de aceeaşi specialişti, dar care activau în instituţiile publice. Fenomenul este, dar odată ce specialiştii mai buni pleacă, se deschide calea pentru cei tineri, care până acum aşteptau să le ocupe locurile.
Andrei Usatâi, ministrul Sănătăţii

Medicii care vor lucra

Personalul medical care va lucra aici a fost selectat după criterii transparente şi aspre. “Pe prim plan este profesionismul, după care cunoştinţele acumulate în centre de peste hotare. Un alt criteriu important îl constituie cunoaşterea limbii engleze, pentru că 95% dintre inovaţiile din medicină sunt expuse în engleză”, remarcă directorul spitalului. “Le-am propus celor mai buni medici să colaboreze cu noi. Mulţi au acceptat”, spune Mihai Ciocanu.

La spitalul care s-a deschis astăzi, 17 februarie, vor lucra nume consacrate ale medicinei de la noi: chirurgul cardiac Aurel Batrânac, neurochirurgul Grigore Zapuhlîh, chirurgul generalist Gheorghe Rojnoveanu, chirurgul ORL-ist Mihai Maniuc, chirurgul oculist Gheorghe Ivanov, neurologul Mihai Gavriliuc cu echipa sa, dar şi alte personalităţi cu renume în medicina din R. Moldova.

Salarii cvadruple

“Salariile asistentelor medicale sunt de 2 ori mai mari decât cele din sistemul public, iar la medici sunt de 3-4 ori mai mari”, spune Ciocanu.

Spitalul va dezvolta un parteneriat cu Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie (USMF). “Profesorii vor lucra în cadrul parteneriatului pe care îl avem cu USMF. Fiecare dintre profesori  ne-au recomandat alţi medici, cu care ei vor lucra cu contract de bază, pentru a se asigura compatibilitatea dintre cei care sunt la noi şi cei care vor veni să colaboreze. Cei enumeraţi mai sus vor avea aici zile de lucru, dar nu tot timpul”, spune Ciocanu. Acesta nu susţine ideea că acum, oamenii simpli vor ajunge mai greu la specialiştii care vor colabora cu instituţia pe care o conduce. “Nu s-a restrâns aria, iar accesibilitatea la aceşti specialişti va fi şi mai mare”, crede Ciocanu.

Directorul medical al spitalului speră ca investiţia de 20 de milioane de euro să fie recuperată în şapte ani. “Avem condiţii ca orice medic din străinătate să vină aici să facă operaţia, nu să mergem noi la el. Acolo o operaţie costă 20-40 de mii de euro, aici preţul ar putea fi redus până la 5-6 mii de euro. Mizăm că vor veni pacienţi străini”, a punctat Mihai Ciocanu.

Victor MOŞNEAG


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

21 comentarii

 1. AVRAAM

  Andrei Usatai spune minciuni!Cel mai fain si scum spital e Spitalul Clinic Republican!Hotineani fiind ministru a sanatatii si-a insusit tot primul etaj a spitalului republican,a ales cei mai puternici chirurgi si neirochirurgi si a creiat o VIP/Clinica contra sume fabuloase de euro!Adica a facut un biznes ce aduce profit de milioane de lei in casa PLDM.Dar,ca sa nu fie banuit de cineva ca ocupa functia de ministru a sanatatii cu cea de manager in clinica sa de chirurgie la rechemat din Canada pe cumatrul sau Usatai si la facut Ministru!Pricepeti?Acu banii curg garla din medicina in casa PLDM.Degraba si banii din MAI si vama vor fi rederectionati in casa PLDM.E o intrecere intre Plahotniuc si Filat.Da noi-populatia suntem ca niste bile de biliard intre acesti jucatori.

 2. blackt

  deja avem un spital daca nu de milioane atunci de sute de mii !! cel al MAI ! insa aculo colaboratorii MAI sunt tratati mai rau decit cei care nu sint colabori MAI dar isi cumpara spitalizarea i nacea institutie ! deci un politist este dat afara sa se lecueasca la domiciliu inaintea ca termenul lui de spitalizare sa se incheie si pus pe locul lui un pacient civil ! 10 zile de spitalizare nu mai mult este o norma anti-umana si fara corelatie cu starea sanatati a pacientului insa exista asa o norma nu mai mult de 10 zile de spitalizare ! mort copt afara sau iar intelegete cu sefii sau cumparati patul!

  deci spitalul MAI pe de o parte este dootat cu conditii comode , it despre echipament – suficient! insa personalul lasa de dorit si procedura de spitalizare chiar strigatoare cu unii pacienti !!! a sta cu febra 5 ore aproape ca in picioare, iar spitalizarea/internarea pornita doar pe foaie insa fara pat inca 24 ore ! si a primi o picuratoare gresit in piele si nu in vina, apoi inca una la fel ??? e bun personalul ? si unde au plecat banii din buget cheltuiti pentru 1 zi de spitalizare al unui pacient colaborator MAI daca nu a avut patul in acea zi si nu a mincat dejunul, prinzul, cina?

 3. Theo

  Din tot acest articol am inteles ca va preocupa doar preturile $$$$$. De concurenta sanatoasa ce va fi creata de ce nu vorbiti? De ridicarea calitatii serviciilor medicale oferite in Republica Moldova tot vad ca nu prea va intereseaza…Sunt oameni dispusi sa plateasca aceste preturi pentru servicii de calitate si siguranta ca nu vor muri pe masa de operatie, si nu HOTII SI MAFIOTII, dar CLASA MEDIE, care exista in Moldova, credeti-ma.
  Aceeasi mentalitate moldoveneasca…”Daca eu n-am, sa n-aiba nimeni! Daca eu nu-mi permit, atunci nimeni nu merita mai mult!!”
  De ce e titlul “$pital de milioane” si nu “Spital la standard european”…de exemplu?
  Presa este oglinda societatii 🙂

 4. galina

  presa se orieteazà dupà situatie si desigur dupà ceea ce vrea sà audà lumea…
  oglinda poporului este konducerea…ei sunt alesi de popor, de societate cu mentalitatea care o are…
  cum a spus Benini eri la Sanremo:nationalizmul este o boalà,natizmul este o nebunie iar patria este insàsi fiinta unui popor…poporul care isi iubeste patria respirà cu traditiile si duce inainte amintirile stràmosilor cu kit mai profund vede trecutul si il proslàveste cu atit mai mult va reusi de a vedea viitorul poporului sàu…

 5. blackt

  populatia permite capitalizarea in moldova ! doar asa se explica aparitia in moldova/chisinau de spitale pentru bogati de cluburi, hoteluri restaurante pentru bogati! iar PMAN e goala ! deci admitem sa ducam in stape capitalistii ! si sa vedeti ca de ce va merge toti mai multi se vor sui calare pe spatele vostru ! azi puteti tine in spate 3 bogati miini 4 apoi puterile vor seca anii isi vor spune cuvintul ! veti fi aruncati la gunoiste si in locul vostru vor baga armasari tineri !! PMAN e goala !!!!!

 6. AVRAAM

  Theo,ai uitat sa adaogi la “spital european” si salarii europene!De pilda mai Theo,daca eu am cancer si mor de foame,da tu esti in castel cu milioane furate de la lume,apoi crezi ca vei scapa cu viata?Va incepe lumea saraca a jefui bogatanii.Se va reinvia Kotovskii,Tobultok,Codrenii,nu crezi???

 7. Theo

  Oameni buni 🙂 Cititi cu atentie articolul.
  Spitalul este investitie PRIVATA si STRAINA.

  Asta inseamna ca NU STATUL A PLATIT PENTRU ACEST SPITAL si INVESTITOTUL STRAIN NU ARE NICI O TREABA CU “SALARIILE NE-EUROPENE” ALE MULTOR MOLDOVENI.
  in paralel cu acest spital privat, spitalele de stat sunt si vor fi, acest spital ESTE O ALTERNATIVA. Aveti bani, duceti-va la privat, nu aveti bani duceti-va la stat. E o formula simpla si functioneaza in orice sistem, in orice tara. NU INVINUITI INVESTITORII STRAINI DE INCAPACITATEA STATULUI DE A OFERI ACELEASI CONDITII.

  O data ce acest spital va avea un flux mare si constant de pacienti, va crea CONCURENTA spitalelor de stat, iar aceastea din urma vor fi nevoite sa isi imbunatateasca calitatea serviciilor, pentru a ramane competitive.
  In plus, aceasta de-monopolizare a sistemului de ocrotire a sanatatii este un salt mare inainte. Ganditi putin si in perspectiva, oameni buni 🙂

 8. Altul

  Cu atita palavrajeala avrame, nu cred ca tu ai putea reinvia ceva. Cind ai cancer nu mori de foame, mori de cancer.

 9. AVRAAM

  Altul si Altii,va este intr’un loc de populatia acestei tari.Merge un GENOCID si o distrugere totala a acestei tari si populatiei RM,pentru ca peste cat’va timp in RM sa ramana doar clinici VIP pentru americani,europeni cu pungile groase,sa ramana prostituate vip care sa deservesaca clientii acestor clinici.La noi stomatologiile de lux sunt pentru italieni,spanioli,germani,austrieci,turci,acu si spitale pentru straini.Dar ce facem cu taranii de la sate fara dinti si putrezi de bolnavi/saraci?Aciasta voi numiti concurenta?

 10. Nicu

  Avraam! De ce crezi ca cu taranii de la sate “tre sa facem ceva”. De unde asemnea conceptii si mentalitate? Oamenii de tara sunt tot oameni, cu miine, picioare, creier care gindeste. Ei tot pot sa lanseze o afacere, sa cistige bani. Da, asta e destul de greu, dar nu imposibil. Asa e mentalitatea moldoveanului – vrea trai usor, sa se trateze un spitale de lux, dar fara sa-si asume nici un risc, fara nici o responsabilitate, ferm convins, ca cineva (statul) este pur si simplu obligat sa-i dea asta de-a gata.

 11. Spiru

  Ptr. Avraam. Daca toti am gindi ca tine, am sta in Moldova si ne-am bate pentru doi cartofi. Cum ne ducem noi, asa vin si altii si Slava Domnului ca nu cer permis de la tine. Pari sa fii facut sa vezi numai neajunsuri si sa te bucuri.

 12. AVRAAM

  Aho,copii de Coca-Cola si bancnote euro!!!Daca voi o duceti bine stand sub poalele parintilor bogatani fara griji nu inseamna ca toata tara Moldovei supravietuieste ca voi.Voi,copii cluburilor de noapte,zamisliti pe litotalul Antaliei,stiti ce e foamea,durerea si umilinta?Stiti ce inseamna a adormi copilul flamand si a inmormanta un parinte bolnav doar de 50 de ani,pentru ca sunt saraci?Va plimbati de la casa la facultate cu Mercedesuri cu girofare calcand lumea pe “zebra”?..Unde erati voi si parintii vostri in 1991-92?De ce nu ati fost omorati la Cocieri?Schiloditi la Tighina?Maltratati la Tiraspol?Impuscati la Dorotcaia?Inecati in Nistru?Incarcerati la Hlinaia?De ce?Am adus SUVERANITATEA,LIMBA ROMANA si TRICOLORUL ca sa fim egali cu totii!!!!Nu ca peste 20 de ani cineva sa fie VIP si cineva saracici/mizerabili si fara derepturi.Cat costa eroizmul?Da demnitatea?Azi aveti bani?De unde?E-h-h-h,barbati clociti in incubatore de parinti crescuti sub fustele femeelor:La placinte inainte,la razboi-inapoi.Apoi de aia nu putem nicicum efectua UNIREA cu ROMANIA.Suntem putini moldoveni,dar diferiti-vip/mandri,vip/ingamfati,vip/invidiosi,vip/rai,vip/fricosi.Voi-Altul,Spiru si Nicu,de ce nu mergeti la Tiraspol sa organizati cererea eliberarii lui Vardanean?A?

 13. tanea

  la preturile, care le pretinde acest spital privat, eu cred, ca merg dupa hotare sa ma tratez, ma tem, ca va urma regula traditionala a medicinei din moldova : te duci la medicul de familie, el iti scrie reteta si te trimite numai la o farmacie anumita (am inteles mai tirziu, ca primeste % din prescriptie), daca ai nevoie de intreventie, nici nu iti dai, inca acordul, ca asi pus mina pe telefon sil suna pe X, iti trimit un pacient (am inteles, ca se impart cu banii), nu prea cred, ca vor da buzna occidentalii aici, dar, ca vom fi fff.amabili trimisi sa facem investigatiile, poate chiar si interventiile la acest spital, nu stiu de ce, sunt sigura, ca sa intretii asa un spital se cer PACIENTI, CARE SA PLATEASCA!!

 14. tanea

  …si, inca ceva, cum a reusit acest turc, sa obtina acest teren si toate celelalte aprobari, cind noi aici, cei de peloc nu reusim sa arendam 10m2 pentru o terasa, ati scris, ca este tipul cu aeroportul si cum a ramas cu declaratiile, cum, ca renovarea aeroportului a costat mult mai putin si ca au fost spalate ceva milioane dolari undeva in off-shore, CAT COSTA “KARIZMA” ACESTUI CETATEAN TURC DE REUSESTE ASA DE SIMPLU SA FACA BIZNESS IN MOLDOVA, CIND TOATA LUMEA ZICE, CA E IMPOSIBIL SA FACI CEVA IN ACEASTA TARA?

 15. Dima

  Avraame,
  nu te mai zghihui atita. Ai un computer? Platesti si internetul, atunci nu tu adormi copilul flamind. Inainte de a inmorminta “bolnavii”, lasa-i intii sa moara in pace. Atita apa tulbure ca nici nu-ti dai sama ce scrii.

 16. blackt

  despre unirea cu romania ! nu o putem face pentru ca nici de partea celalta nu prea este initiativa :)) atunci cind din ambele parti de vrea in majoritate atunci se uneste altfel aratam ca o minoritate, si cel mai des majoritatea se rusineaza sau nu intelege impactul unirii! ei se uita la unire ca la ceva negativ ! te unesti = a da o parte din ce ai ! asa percep majoritatea unirea ! atit in Rep. Moldova cit si in Romania ! deci se primeste un paradox ! si moldovenii dau si romanii dau ! unul da altuea si tot nacajiti stau ! pentru ca fiecaruea ii pare ca va da mai mult decit i se va oferi :)))))))))))0

 17. blackt

  esenta totusi e alta a te uni insemana nu a da si a lua dar a imparti a tau si a lui impreuna :)))

 18. AVRAAM

  Dima da tu de unde scrii?Din Tiraspol?Smirnov cu Antiufeev tot asa zic ca tine ca Vardanean a “zghihuit” pacea transnistreana!Cine tulbura apele?Ori esti vre’un “kaszaciok” pe meleagurile noastre,mai Dmitrii?

 19. Aliona

  Bravo si felicitari acestei initiative pentru Domnul din Turcia…si cei care l-au sustinut bineinteles.
  Nimeni nu ignora faptul, ca in spatele acestui spital este de fapt un mare business…dar cand ajungi in situatia de a fi bolnav banii nu mai au nici o valoare,,atunci vrei atentie desavarsita si nu asistente care “tzipa” ca nu au timp sa-ti schimbe perfuzia, iar pe patul de alaturi poate moare cineva.
  E un mare pas pentru tara noastra, si doresc cat mai multe investitii private…doar astea vor face diferenta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *