Olimpiada la Limba Turcă: Eveniment realizat de 100 de elevi

Peste 100 de elevi din Chişinău şi din Ceadîr-Lunga, cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani, au participat sâmbătă, 23 martie, la olimpiada republicană de limbă turcă, organizată la Filarmonica Naţională “Serghei Lunchevici”.

Gala Culturală Moldo-Turcă este unul dintre cele mai importante evenimente multiculturale din R. Moldova. Fiind organizată constant din 2002 până în prezent, şi în acest an, în cadrul galei, au fost premiaţi învingătorii celei de-a XI-a ediţii a Olimpiadei Republicane de Limbă Turcă. Participanţii la eveniment s-au manifestat cu succes într-o varietate de categorii, precum muzică, poezie, abilităţi de vorbire, de scriere sau talente speciale.

Mesaje oficiale

În debutul evenimentului au vorbit Ambasadorul Republicii Turcia la Chişinău, Ahmet Ferit Ülker, şi directorul general al Liceului “Orizont”, Turgay Serrik. “Elevii sârguincioşi se întâlnesc şi se împrietenesc aici, în cadrul acestei olimpiade. E o bucurie specială pentru mine să particip la acest eveniment, unde îi pot vedea cum evoluează şi în domeniul artistic. La fel de impresionant este şi nivelul de pregătire al participanţilor. Şi în acest an ei demonstrează multe performanţe”, a declarat Excelenţa Sa Ahmet Ferit Ülker.

“Instituţiile “Orizont” ocupă un loc aparte în învăţământul din R. Moldova. Constatăm acest lucru analizând rezultatele înregistrate la astfel de olimpiade. Dar, pe lângă aceasta, e importantă dezvoltarea şi educaţia copiilor din R. Moldova în aceste şcoli. Vreau să vă reamintesc rezultatele obţinute de elevii noştri în cadrul olimpiadei internaţionale la limba turcă din 2012. Liceenii de la “Orizont” au obţinut 3 medalii de aur, 3 medalii de argint şi 4 medalii de bronz”, a comunicat directorul general Turgay Serrik.

Spectacolul a început prin intonarea Imnurilor de stat ale ţărilor participante. În calitate de invitat special, Constantin Moscovici, alături de alţi muzicieni, a dat startul ediţiei curente a olimpiadei, interpretând melodii specifice, printre care şi un imn al acestei olimpiade.

Participanţii la olimpiadă şi-au demonstrat abilităţile de comunicare chiar pe scena Filarmonicii. A urmat interpretarea unor piese în limba turcă, de către participanţi de diferite vârste. Timp de 2,5 ore, elevii au demonstrat abilităţi artistice la diverse probe.

“Tradiţia e tradiţie”

“Am fost şi anul trecut, am venit şi în acest an. Nu m-am dezamăgit, din contra, m-a fascinat. În 2012, eu şi colegii mei am oferit un premiu unui elev. Şi pentru că tradiţia e tradiţie, unul dintre cei mai talentaţi elevi va fi premiat şi în acest an. Acesta îşi va putea face studiile fără taxă la Baku”, a spus Vugar Navruzov, preşedintele Congresului Businessmanilor din Azerbaidjan.

Un grup de sponsori din Turcia au oferit diplome de onoare participanţilor, mulţumindu-le pentru efortul depus printr-o strângere de mână şi o îmbrăţişare tradiţională.

“Evenimentul este unul foarte emoţionant, iar momentele artistice prezentate de aceşti copii care nu sunt profesionişti, dar care au devenit adevăraţi artişti, sunt impresionante. Aceşti elevi au fost ajutaţi de dascăli dedicaţi. Ei sunt implicaţi într-un sistem educaţional bine organizat, precum cel al Instituţiilor “Orizont”. Mă mândresc cu fiul meu şi nu regret că l-am înscris la studii în acest liceu”, a declarat Tatiana, mama unui participant.

Gala Moldo-Turcă reprezintă faza naţională a Olimpiadei de Limbă Turcă, finalele naţionale desfăşurându-se concomitent în 135 de ţări. Olimpiada internaţională, organizată la Istanbul, reuneşte peste 100.000 de participanţi din toate părţile lumii, pe arena unui stadion, unde are loc un spectacol extraordinar.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *