Omul de Gardă: Lilia Neagu

Lilia Neagu

În perioada sovietică, la 1 octombrie 1970, împreună cu prietena sa, Asea Andruh, au răspândit 40 de lozinci proromâneşti pe principalele străzi ale Chişinăului: “Trăim la ruşi cu pielea şi-n mănuşi; scoală, Ştefane сel Mare, scoală, scoală din mormânt, ia-ţi tu sabia cea mare, fă dreptate pe pământ; cadre moldoveneşti; moarte cotropitorilor!; întoarceţi-ne alfabetul latin!; întoarceţi-ne litoralul!”

A fost anchetată de KGB, fiind condamnată la doi ani de privaţiune de libertate, într-un dosar politic.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Florentina

  Bravo pentru curajul ei !
  Putin am fost noi acei, sa indraznim sa ne impotrivim colosului de nisip ruso-comunist
  de la rasarit.
  Jos ocupatia ruseseasca si acum in RM !
  N.B.
  Ar fi bine sa ne spuneti ce face doamna Lili, acum, dupa 20 de ani de “Libertate” si “Statalitate” ?

 2. Dora

  Draga Lilia,
  Curajul tau va ramane vesnic in amintirea
  poporului nostru !
  Sunteti fruntea noastra !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *