Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   La Pârâta: Ce facem cu…

La Pârâta: Ce facem cu merele?

S-au „pricopsit” cu câteva hectare de livadă, acum câţiva ani. De atunci, au tot îngrijit-o, i-au tot cules roada, ca, mai apoi, tot ei să-şi bată capul cum şi cui să comercializeze marfa. E o situaţie tipică pentru mai mulţi pomicultori din s. Pârâta, r. Dubăsari, despre care ZdG a mai relatat anterior (art. „Moldova, raiul şi cimitirul merelor”, nr. 208, din 11 decembrie 2008). Dacă atunci fermierilor li s-a părut anul 2008 unul extrem de greu, în comparaţie cu anii trecuţi, acum, acelaşi an li se pare unul bunişor, în comparaţie cu 2009.

Pentru că o nenorocire niciodată nu vine singură, pe lângă faptul că în acest an fabricile care, de obicei, le achiziţionau o parte din mere nu mai fac acest lucru, colac peste pupăză, pomicultorii s-au trezit cu poliţiştii pe capul lor. Şi asta pentru că, în lipsa unei pieţe de desfacere şi pe motiv de comoditate, aceştia vând pe marginea drumului care duce spre Coşniţa, aproape de postul vamal intern din zona oraşului Vadul lui Vodă, lângă care se şi află livada.

Ameninţaţi cu amendă

„A venit poliţia rutieră şi ne-a avertizat că, dacă mai ieşim, ne vor amenda cu 400 de lei”, relatează Galina Ţurcan, de la Pârâta, proprietară a 2 ha de livadă. „Dacă nu ne ajută parlamentarii, că doar ei ne-au dat cotele, să vină acum să le lucreze, că, mâine-poimâine, lăsăm pământul. Să vedem ce o să mănânce orăşenii”, zice dezamăgită pomicultoarea, cu gândul la proaspăta recoltă de 10—15 tone.

„Anul ăsta sunt mai puţine mere, dar, cu sărăcia asta, toţi se anină de noi”, crede Grigore Petru, un alt fermier din Pârâta, soţia căruia a fost avertizată de poliţie să nu mai vândă mere pe marginea carosabilului.

Deşi a fost şi ea avertizată de poliţie, Tatiana Ţurcan (nu este rudă cu Galina Ţurcan – n.r.), pomicultoare din Pârâta, a ignorat preîntâmpinarea. „Ne-au spus să nu ieşim, dar ce să fac, să stau acasă şi să aştept să îngheţe merele pe copac? Măcar de sodă (praf de spălat – n.r.) şi pâine facem, ca să nu murim de foame. Chiar azi am făcut 100 de lei, dar ei (poliţiştii – n.r.) vor 400 amendă”, spune Tatiana Ţurcan.

Tot ea povesteşte că a încercat să-şi comercializeze produsele la o piaţă angro din Chişinău, dar pentru că vânzările au mers prost, a preferat să stea pe marginea drumului. „Aici mai vin TIR-uri, maşini de tonaj mare, microbuze”, îşi motivează fermiera opţiunea.

Avertismente ignorate

Curios e faptul că, potrivit mai multor fermieri, în cei şase ani de când sunt proprietari de livadă, perioadă în care îşi vindeau o parte din recoltă stând pe marginea drumului, poliţia nu le-a spus niciodată nimic.

Organele de forţă, însă, infirmă acest lucru. „În toţi anii îi preveneam o dată, de două ori, le întocmeam procese-verbale, dar ei tot continuau să vândă pe marginea părţii carosabile, pentru că au acolo cote de mere şi mai fac un ban”, ne-a declarat căpitanul de poliţie Ion Popescu, inspector de stat pentru sistematizarea circulaţiei rutiere a Comisariatului de poliţie Dubăsari.

Pe de altă parte, surse din cadrul aceluiaşi comisariat ne-au spus că, dacă cineva le intra în situaţie, asta nu înseamnă că li s-a dat voie să vândă.

„Cine nu le dă voie?”

În acelaşi timp, se pare că Victor Moroz, primarul s. Pârâta, a aflat de la noi despre această problemă. „Cine nu le dă voie? În piaţă nu au voie, aici nu au voie, păi unde să vândă omul cela?”, ne întreabă primarul, după care adaugă că „nu-i mână (alungă – n.r.) nimeni, dar e rău că poate să fie vreun accident ceva pe drum”. Victor Moroz a mai menţionat şi faptul că, în prezent, satul încă nu are o piaţă proprie, iar când aceasta va fi deschisă, pomicultorii vor putea să-şi vândă acolo marfa. Primarul ne-a mai spus că nici la nivel local, nici la nivel regional nu a fost pusă în discuţie problema că unii pomicultori îşi vând marfa pe marginea drumului.

Coincidenţă sau nu, poliţiştii i-au avertizat pe fermieri să nu mai vândă pe marginea carosabilului într-o duminică, la două zile de la constituirea Guvernului Filat. Ce-i drept, cu vreo 10 zile înainte de acest eveniment, poliţiştii de asemenea au făcut raiduri şi chiar i-au amendat pe unii pomicultori.

„În zona de protecţie a drumului nu se permit niciun fel de vânzări, pentru siguranţa circulaţiei rutiere, de aceea i-am preîntâmpinat, le-am întocmit procese-verbale”, ne-a mai declarat Ion Popescu, adăugând că majoritatea fermierilor sunt la curent cu toată informaţia referitoare la acest lucru. Căpitanul de poliţie ne-a mai informat că pomicultorii nu au fost implicaţi în niciun accident rutier.

„Pân’ la toamnă”, „într-o oră”

Ghenadie Leagul, pomicultor din Pârâta, spune că, în ziua în care poliţiştii au făcut primul raid, el stătea pe marginea carosabilului şi vindea mere şi legume. Ulterior au venit reprezentanţii legii, i-au întocmit proces-verbal şi i-au eliberat un cec în baza căruia a achitat la bancă o amendă în mărime de 100 de lei. Potrivit bărbatului, mai mulţi fiermieri care vindeau în zonă au avut aceeaşi soartă. Dar pentru că, după ce i-au amendat, poliţiştii le-au spus că „puteţi să vindeţi pân’ la toamnă”, pomicultorii, liniştiţi, aşa au şi făcut, până la următorul raid, când deja alţi reprezentanţi ai forţelor de ordine i-au somat pe toţi să „dispară” într-o oră.

Acest lucru i-a cam pus în gardă pe fermieri. „Anul trecut fabricile măcar cât de cât au achiziţionat mere, anul ăsta, însă, fabrica de la Coşniţa nu funcţionează deloc, cea de la Budeşti încă nu strânge şi nici nu ştie dacă o să strângă. Vin maşini de la „Orhei-Vit” şi cumpără mere cu 30 de bănuţi/kg. Da’ 30 de bănuţi e un preţ absolut ireal”, descrie Ghenadie Leagul situaţia precară în care s-au pomenit ţăranii. Amintim că anul trecut, potrivit pomicultorilor, fabricile achiziţionau mere cu 80 de bani – 1 leu/ kg, în timp ce în alţi ani acestea cumpărau fructele la un preţ ce varia între 1,5 lei/ kg şi 2,5 lei/kg.

Nicolae CUŞCHEVICI