Jumătate de secol ca o strângere de mâini

251-nuntiDupă 50 de ani de căsnicie, Anastasia şi Simion Voloh au ajuns să semene între ei – ambii senini şi frumoşi. Vineri, 30 octombrie, dis-de-dimineaţă, s-au gătit, mătuşa Anastasia cu un frumos costum roşu şi cu basma de sărbătoare, care se asortează cu puloverul lui moş Simion, peste care iese elegant gulerul de la cămaşa albă, şi au venit, cu aceleaşi emoţii ca în prima zi, la oficiul stării civile.

Foarte aproape unul de altul, cum şi-au trăit întreaga viaţă, aşteaptă, timizi, alături de alte 24 de cupluri centenare din Chişinău, felicitările din partea Primăriei. Unii mai cărunţi, alţii mai gârbovi, toţi îmbrăcaţi la patru ace, ascultă cuminţi urările de bine şi doar ochii le trădează trăirile. La cuvinte despre greutăţi, ochii celor mai emotivi lăcrimează, iar mâinile se întâlnesc într-o strângere atât de familiară lor. Soţii Voloh îşi amintesc cu drag de anii tinereţii. S-au întâlnit la Fabrica de lemn din Chişinău, unde lucrau ambii, el – lemnar, ea – bucătăreasă. Au făcut o nuntă modestă şi niciodată nu s-au gândit că vor ajunge la această aniversare. Secretul, spune soţia, este “răbdarea, înţelepciunea şi iertarea”. “A fost şi bine, şi probleme. Cel mai greu a fost când erau copiii mici, că am avut gemeni, dar ne-am descurcat”, îşi aminteşte Anastasia. Soţul este convins că anii au trecut repede pentru că n-au avut necazuri mari, iar cei trei copii le-au fost ascultători şi au învăţat bine. După ce semnează în Cartea aniversărilor, primesc din partea municipalităţii flori şi câte o mie de lei. Se sărută, cu ezitare, unii la insistenţa camerelor de filmat, aţintite asupra lor, iar alţii repetă gestul de mai multe ori, pentru a fi siguri că momentul este prins de aparatele foto. În dans, tot şovăind intră. Moş Simion – serios, şi mătuşa Anastasia – gânditoare, sunt doar la primul dans. La următoarele, soţul, cu un zâmbet larg, pare că a uitat de vârsta sa şi de neascultarea picioarelor şi îşi învârteşte cu drag nevasta. Alături de ei, dansează agale şi gânditori soţii Tricolici. Tot la dans s-au întâlnit prima dată, iar peste un an au făcut o nuntă cum n-a mai văzut comuna Bubuieci până la ei. “Au participat 300 de persoane, din 3 sate. Foarte frumos a fost”, îşi amintesc soţii. Familia Tricolici a sărbătorit deja nunta de aur. Fiica, împreună cu ginerele, le-au făcut o surpriză şi au organizat o frumoasă petrecere la restaurant. Eugenia şi Alexandru nu au reuşit să înţeleagă când au trecut toţi aceşti ani. Soţia spune că doar cu dragoste au reuşit să depăşească toate greutăţile, iar toate problemele le-au rezolvat împreună. “Împreună peste tot am fost, şi la şcoala de seară, şi la institut, şi în vacanţe”, a mai adăugat soţul.

Soţii Voloh şi Tricolici sunt mulţumiţi de anii care au trecut. Şi-au pus copiii “la cale” şi acum aşteaptă strănepoţii. Iniţativa de a aniversa 50 de ani de căsătorie a apărut la Primăria Chişinău în 1997. Până acum, 2492 de cupluri şi-au sărbătorit nunta de aur.

În imagine: Anastasia şi Simion Voloh semnează în Cartea aniversărilor în timpul celebrării nunţii de aur la Oficiul Stării Civile.

Tatiana EŢCOPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Elena

    FELICITARILE MELE!!!
    MULTI ANI SI SA VA DEA DOMNUL SANATATE SI MULTI ANI INAINTE, CACI IN REST CRED CA AVETI DE TOATE SI SUNT SIGURA, BOGATIA VOASTRA DE ASTAZI SUNT NEPOTII DA POATE SI STRANEPOTII. NIMIC NUI MAI SCUMP CIND ITI VEZI POARTA DESCHISA DE NEPOTI SI NEPOTELE CIND ALEARGA LA FUGUTA IN BRATELE BUNEILOR.ASTAI CEA MAI MARE BOGATIE PENTRU EI.

    SA LE DEA DOMNUL SANATATE SI INCA ODATA

    LA MULTI ANI!!!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *