Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   În căutarea actelor pierdute

În căutarea actelor pierdute

Joi, 4 septembrie, absolut întîmplător, treceam pe lângă clădirea Guvernului unde am văzut o aglomeraţie de cetăţeni din faţa Biroului de Permise a Ministerului Educaţiei şi Tineretului (MET). Ne-am apropiat să vedem ce motive i-a determinat pe aceşti cetăţeni să sprijine peretii Guvernului.

Conform programului MET, marţea şi joia între orele 10.00—12.00, cetăţenii care vor să-şi echivaleze actele de studii pentru a putea pleca peste hotare unde să lucreze după specialitate, vin de dimineaţă şi „prind rând”. Potrivit cetăţenilor, primul venit face o listă, după care, ceilalţi, se înscriu după el şi astfel se formează rândul.

Pe site-ul MET, echivalarea şi recunoaşterea actelor de studii se efectuează în decurs de o lună de zie. Dar în realitate, acest termen nu se respectă.

Acte pierdute căutate cu străduinţă

Olga Sturza stătea îngândurată pe scările Biroului de Permise. A absolvit facultatea de psihologie. Ea a depus dosarul cu toate actele necesare. Conform termenului, pe 2 septembrie trebuia să vină să-şi ia diploma echivalată. Dar când a venit la data stabilită, răspunsul din partea direcţiei respective a fost foarte scurt: „nu găsim dosarul, s-a pierdut pe undeva”. „Astăzi mi-au spus că se străduie să-l caute, dar actele se eliberează până la ora 14.00. Rândul e deja format şi nu mai pot intra să văd dacă mi-au găsit dosarul sau nu” spune Olga.

Marina P. a venit pentru legalizarea diplomei fiicei sale care a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „N. Testimiţanu”.

Dar şi aici ghinion. Dosarul cu actele depuse nu e de găsit. I s-a spus să vină joi, 4 septembrie. Pentru a se asigura ca „nu bate drumul înzadar”, Marina P. a sunat miercuri să afle dacă dosarul a fost găsit. „Mi-au spus că dosarul este şi că pot veni să-l iau fără a sta în rând”. Când a venit, dosarul iarăşi nu este. „Acum mi-au spus să vin după ora 13.00, ca între timp să-l mai caute”

Probleme din vina cetăţenilor sau a ministerului

Intrăm în interiorul biroului de permise. Acolo, în jur de 30 de persoane aşteptau unii să depună dosarul, alţii să-l primească. „E o procedură foarte complicată. În timp de două ore îşi depun actele doar douăzeci de persoane, dar trebuie de luat în considerare că întreaga republică vine la un minister”, spune Ana D. Pierderea dosarelor se explică prin faptul că nu sunt persoane competente. „Ei nu se gândesc că cineva a muncit ani de zile pentru a obţine această diplomă, ca la sfârşit să-ţi spună cu uşurinţă că nu vă găsim actele”.

Nerespectarea termenului pentru echivalarea actelor este din cauză că „nu este clar ce acte trebuie să ai, pentru a depune dosarul. Din această cauză se crează o confuzie şi poţi veni de mai multe ori” relatează Ana.

Am solicitat opinia MET vis-a-vis de această situaţie. „Acest lucru este imposibil, deoarece sunt acte în original şi nu se pot pierde. Nu se respectă termenul deoarece sunt foarte multe dosare şi poate la moment nu se găseşte, dar de pierdut este imposibil”

Iurie Moraru a absolvit UTM. El vrea să-şi echivaleze diploma de studii superioare pentru a pleca în Italia. „Deocamdată nu am un loc de muncă sigur, dar vreau să plec neapărat”. Iurie a fost nevoit să vină de două ori pentru că nu ştia de ce acte are nevoie, deşi lista cu actele necesare pentru echivalarea diplomelor de studii a fost afişată de două ori. „Moldovenii noştri tot timpul găsesc o modalitate ingenioasă”, explică Iurie Moraru, nedorind să scrie actele de care au nevoie, din motive de lene ei adoptă o procedura mai simplă rupând foaia. În aşa mod, cei care vin nu mai găsesc lista cu actele necesare de care au nevoie.