Experimente la Psihiatrie

Administraţia Spitalului Clinic de Psihiatrie este acuzată că, în ultimii trei ani, ar fi supus pacienţii ilegal experimentelor cu anumite medicamente. Printre acuzaţii se numără şi prejudicierea bugetului  de stat în urma acestor studii clinice, dar şi îmbogăţirea unor funcţionari pe seama pacienţilor. 250 USD era plata pentru fiecare pacient care a finalizat studiul, bani trasferaţi instituţiei sau medicului.

În 2010, apoi în 2011, la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chişinău s-au desfăşurat trei studii clinice pe pacienţi, mai simplu spus, au fost experimentate câteva tipuri de medicamente. Studiile au fost efectuate cu medicamente existente, cum ar fi unul folosit în tratamentul anticancer, iar altul – în cel de gută. Se presupunea că preparatele experimentate ar putea fi benefice şi în tratamentul altor boli, inclusiv a schizofreniei. În timpul experimentelor, adiţional medicamentelor obişnuite, pacientului i se mai administra alt/alte medicamente.

Scrisorile adresate mai multor redacţii (anterior ZdG a primit şi alte mesage cu conţinut similar) sunt semnate de un grup de “foşti şi prezenţi colaboratori ai spitalului”. Mesajul e semnat de mai multe persoane cu nume concrete, care au solicitat respectarea anonimatului.

Acuzaţii de fraudă financiară

În scrisoare se spune că, în cadrul celor 3 studii, experimentelor urmau să fie supuşi 200 de pacienţi,  pentru fiecare plătindu-se câte 250 USD. De asemenea, în cadrul studiului, fiecare bolnav trebuia să se afle în spital circa 120 de zile. Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) achită tratamentul pentru fiecare caz tratat, circa 6 mii de lei, pentru o perioadă de doar 32 de zile. Un medic din cadrul spitalului, cu condiţia să nu-i dezvăluim identitatea, ne-a declarat că după fiecare 32 de zile pacientul era externat, ca în aceeaşi zi să fie internat din nou. Prin această schemă ar fi fost cheltuiţi mii de lei din fondul CNAM. În scrisoarea acuzatoare se mai spune că, pentru acest studiu, pe contul spitalului ar fi trebuit să fie transferaţi circa 620 de mii de lei. Până în vara acestui an, însă, ajunseseră doar 4750 de lei, pe când în cadrul studiilor, în laboratorul spitalului, ar fi fost efectuate mii de analize.

O altă încălcare sesizată de autorii scrisorii se referă la partea legală a implicării pacienţilor în asemenea studii. Pe lângă faptul că aceştia nu au fost plătiţi pentru participare, experimentele ar fi fost începute până la semnarea acordului de către bolnavi, iar mulţi dintre ei nici nu au ştiut pentru ce au semnat, mai spun semnatarii, informaţie confirmată şi de medicul care a solicitat anonimatul.

Corupţia – în aşteptarea răspunsului Psihiatriei

Scrisori similare au fost expediate în mod repetat şi pe adresa Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC). Serviciul de presă al CCCEC ne-a confirmat că instituţia a început investigaţiile, dar că, până în momentul de faţă, nu putem vorbi de o cauză penală. Ofiţerii au solicitat de mai multe ori, atât de la Spitalul de Psihiatrie, cât şi de la Ministerul Sănătăţii, informaţii importante pentru investigaţii, dar nu au primit niciun răspuns. Termenul cercetării CCCEC a fost prelungit cu o lună. Responsabila de comunicarea cu presa de la CCCEC a spus că, la sesizările iniţiale ale centrului, au mai fost primite nişte răspunsuri, dar la ultimele, care se referă la numărul, numele pacienţilor, dozele de medicamente sau la riscuri, nu au primit nimic. Surse din cadrul Spitalului de Psihiatrie ne-au declarat că, iniţial, investigaţia a fost efectuată de un ofiţer, iar ulterior, după ce s-ar fi implicat anumite persoane cu relaţii de partid şi de rudenie, ar fi fost schimbat şi ofiţerul, investigaţia fiind suspendată.

“Ai impresia că tu eşti bolnav de cap”

Actualul director interimar al Spitalului de Psihiatrie, Mihail Hotineanu, fiind contactat în mod repetat, a invocat diverse motive şi a refuzat să vorbească la acest subiect. Ultima dată, a răspuns la telefon marţi, în jurul orei 18.30. După ce a auzit întrebarea, a spus că nu poate vorbi pentru că e în şedinţă. Prim-vicedirectorul spitalului, Valentin Oprea, care face şi el parte din echipa de medici implicaţi în realizarea studiului, a declarat că toţi pacienţii au fost informaţi despre studiu, că în fiecare caz există acordul lor sau al  rudelor acestora.

În cazul bolnavilor psihici, situaţia legată de astfel de studii se complică, deoarece, deseori, aceştia sunt limitaţi în capacitatea lor de exerciţiu. În astfel de cazuri, cineva trebuie să-i reprezinte, să semneze acte în locul lor, susţine avocatul parlamentar Anatol Munteanu. “Aceste persoane sunt mai vulnerabile. În ţările în care lucrurile stau mai bine, acest domeniu e foarte sensibil, deoarece o persoană limitată în capacitatea de exerciţiu poate delibera mai greu dacă intenţionează să participe la un astfel de studiu, care ar fi impactul, riscurile. Testările clinice sunt o problemă la nivel mondial. Există şi un interes financiar colosal, pentru că sunt implicate companii farmaceutice cu bani mari”, susţine ombudsmanul. La începutul săptămânii, acesta a expediat pe adresa Ministerului Sănătăţii o solicitare prin care a cerut să fie informat despre studiile clinice. Cât despre Spitalul de Psihiatrie, Munteanu spune că, din experienţa sa, ştie că-i destul de complicat de lucrat cu ei. “Este un domeniu ascuns de ochii lumii, e destul de complicat… În plus, sunt interesele corporative ale medicilor. Nu ştiu dacă vreo instituţie de la noi ar putea “rupe” acest zid. E foarte greu. Până la urmă, ai impresia că tu eşti bolnav de cap”, opinează Munteanu.

“Totul a fost legal”

Agenţia Medicamentului este instituţia de stat fără acordul şi supravegherea căreia niciun studiu clinic nu poate fi efectuat. Ludmila Bumacov, vicedirectoarea Agenţiei, susţine că instituţia pe care o reprezintă a verificat totul, inclusiv la locul de desfăşurare a experimentelor. Nu a fost depistată nicio încălcare. “Totul a fost legal, studiile au fost autorizate, fiind desfăşurate pe pacienţi după criterii de includere, excludere, cu consimţământul în scris al acestora. Doar un preparat a fost administrat în spital, celelalte – în condiţii de ambulator. Sunt preparate folosite de ani de zile în cazul altor boli. De această dată, a fost studiat efectul lor în tratamentul schizofreniei”, a precizat Bumacov.

“Nivelul psihiatriei creşte odată cu implicarea în studiile clinice”

Vicedirectoarea Agenţiei Medicamentului susţine că în R. Moldova se efectuează în ultimii ani tot mai multe studii clinice. Rapoartele Agenţiei spun că, în ultimii 4 ani, numărul studiilor clinice efectuate e de 60-70. În prezent, 52 de studii sunt în desfăşurare. Acest lucru este justificat, crede ea, prin faptul că Agenţia este deschisă, pacienţii beneficiază de medicamente la care, de obicei, nu au acces şi că studiile sunt inofensive, experimentele fiind realizate de companii străine.

Cele trei studii efectuate la Spitalul de Psihiatrie au avut loc la iniţiativa şi cu finanţarea Institutului de Cercetări Medicale Stanley, o organizaţie neguvernamentală americană care de mai bine de 20 de ani oferă suport în întreaga lume cercetărilor cu privire la cauzele şi tratamentul schizofreniei şi tulburării bipolare, cunoscută şi sub numele de depresie maniacală.

Compania de cercetare care a lucrat direct cu administraţia Spitalului Clinic de Psihiatrie este TangentData, o întreprindere înregistrată în România, care se decrie pe pagina sa electronică drept  cea mai mare organizaţie de cercetare clinică din România în specializarea sa şi care funcţionează în 40 de centre universitare medicale şi menţine o reţea de peste 300 de neurologi şi psihiatri lideri din ţară.

Paull Radu, şef operaţiuni clinice în cadrul TangentData, susţine că aceste studii nu au fost făcute pentru industria farmaceutică şi că domeniul studiilor clinice este unul extrem de regularizat, poate cel mai regularizat din toate domeniile care există în lumea asta. Acesta a explicat că nicăieri în lume niciun pacient care participă la studiu, cu excepţia voluntarilor, nu este plătit. În cazul Moldovei, ceea ce s-a acceptat a fost să se achite costul călătoriei pacienţilor atunci când vin la verificări. De asemenea, acesta a spus că a fost verificat fiecare act şi fiecare semnătură şi că fără acordul şi informarea pacientului nu era posibil să fie făcut nimic.

“Dacă veni vorba de Spitalul de Psihiatrie, noi avem o bună experienţă cu oameni de acolo, care sunt medici foarte competenţi. Activitatea noastră nu s-a limitat doar la studiile clinice, ci s-a făcut şi instruire. Am adus acolo specialişti de nivel internaţional. Cred că nivelul psihiatriei din ţară creşte odată cu implicarea în studiile clinice. Este foarte important să se înţeleagă că dezvoltarea unui medicament nu se face în afara studiilor clinice, că studiile clinice nu înseamnă neapărat experimente pe oameni şi că în momentul în care un produs a fost administrat unui om, el a fost foarte bine controlat înainte”, susţine Radu. El a confirmat că toate studiile s-au încheiat cu succes, nefiind înregistrate reacţii adverse.

Tatiana EŢCO

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. vera

  Medicamentele care le practica la psihiatrie, transforma omul constient in “maimuta”: sare,se arunca in ferestre, striga, zimbeste fara pricina, plinge nu stie de ce. Apoi li se aplica medicamente psihotrope, care blocheaza aceasta stare “de artist”:ziua vesel,noaptea trist, transformind pacientul intr-un tip de om-pacient cu o infatisare somnolenta,pe la colturile gurii caruia se elimina saliva;”scovanie” se numesc, fara puteri fizice,fara pofta de mancare,fara puterea de a se concentra la unele lucruri cu interes pina la capat;cauta patul sa se culce, dar le este interzis,umbla pe coridoarele “puscariei” – spitalului de pcihiatrie, descuragati,tiriind picoarele ingrelate de la medicamente, dupa sine,fara interes de viitor,lexmatuiti de viata, care li s-a dat…

  Unele medicamente inclina constientul pacientului spre ginduri suicide, care uneori le infaptuiesc, dupa cum si s-au relatat in unele cazuri si …iarasi ii prescriu acestui pacient alte medicamente{se practica)pentru al scoate din aceasta stare, dar de multe ori nu li ce primeste si ii scriu pacientului diagnosticul”schizofrenie”,sub diferite forme, care ii scapa pe medici de raspunderea pentru distrugerea unui om constient, ramas neapt de munca.Unde nu s-ar duce acest pacient:”tratat – calicit” , nu va avea de loc dreptate, deoarece diagnosticul i-l caracterizeaza ca pe o persoana, care vorbeste intraiurea …de pe luna!
  La sectia GHERIATRIE a spitalului de psihiatrie,unde sunt dusi oamenii in etate, ii mai usor de practicat medicamente:daca pacientul de virsta inaintata, nimereste acolo, poate sa nu se mai intoarca acasa, daca are apartament este dat-luat sub tutela vreunui lucrator medical, sau altineva, care n-are unde locui,care apoi i-l pregatsc pentru lumea celor decedati, dand vina pe virsta lui s-au boala diagnosticata…

  Multe persoane ese de la spitalul de psihiatrie :complexate, adica pregatite, in stare buna pentru a fi trimise acasa, dupa ce le-au folosit, adica sau practicat cu ele ca sa demostreze, ca medicamentul aplicat da rezultate pozitive si se poate de aplicat, pe cand in realitate:omul l-au stricat:ese bolnav,
  fara puteri de concentrare,fara putere fizica de a lucra,dezorientat parca, cu o durere in suflet – neinteleasa de nimeni niciodata…
  La spitalul de psihiatrie, unii medci judeca mai rau ca u pacient de-al lor:”Sam pan,sam hozeain”, cum s-ar zice.
  Ca distrug oamenii nu poarta nici o raspundere.Din acest MOTIV:medicii fac ce vor cu pacientii:se practica, iar Drepturile omului de ai trage la raspundere pe unii medici, sunt nerespectate,pe motiv, ca aceste persoane vorbesc “intr-aiurea:din cer!”.
  Din aceste motive avem: o republica de SCHIZOFRENICI:identificati si neidentificati, care transforma RMoldova intr-o republica asa cum este:corupta, cu medici degradati si pacienti de la viata normala – indepartati..!

  Experimetrele psihiatrice continua..! Cine poarta raspundere de distrugerea unui om, prin asa metode de experimentare?

 2. Al Capone

  RM = republica mafiei, in baza expertilor italieni de la revista “LIMES”.
  Spalare de bani, coruptie, minciuna, etc.

 3. vera

  Aseara la PRO TV am auzit stirea, ca un fost bolnav cu dereglari psihice a patruns pe acoperisul cladirii Ministerului Sanatatii, la al 2-lea nivel, urcindu-se pe scara care ducea incolo. A speriat cu pitarde personalul ministerului, care le arunca pe coridoare de acolo de sus, scotindu-i pe toti speriati din “vagaunile” lor – cabinete, crezind, ca cineva impusca si pe acoperis. Bolnavul a sarit apoi in copac si…”protestul” sau s-a incheiat:nu se putea cobori din copac…L-au dat jos, l-au dus la CG de politie.
  Ma mira cazul, deoarece bolnav cum se socoate,dar capul i-a lucrat bine: a stiut si unde sa se duca sa protesteze si in mod deosebit:cu pitarde, dar nu ca ocupantii de la Transnistria care se socot constienti si aflindu-se la post, consuma alcool, trag in oameni pasnici,comit crime, fara a fi pedepsiti.
  Un bolnav psihic a demonstrat tuturor, cum se mai poate de protestat, pentru a scoate pe unii din cabinete, care calicesc, dar si jefuiesc poporul si nu-i poate trage nimeni la raspundere, fiindca au grade si imunitate, traiesc de pe spate asudate si nici nu iese la popor, cand se aduna in fata cladirii guvernului.
  S-a intimplat si mai ceva la 7 aprilie 2009 o tragedie – comisa de oameni sanatosi, veniti tocmai din Moscova ca Baghirov s.a.?
  Ce sa mai spunem de un bolnav:el, in mintea lui,a iesit sa protesteze:fara arma si pietre,la Sefii medicilor,care au vazut si rezultatul medicamentelor aplicate pentru a-l trata…
  Pentru ce sa-l mai pedepseasca, daca generalii nostri,dupa acele evenimente groaznice de la 7 aprilie 2009, au iesit”basma curata”, neavand diagnosticul SCHIZOFRENIE, dar s-au produs crime serioase;au murit oameni nevinoveti,tineri..?!
  Bolnavul are si el dreptul la protest,dupa mintea lui si inafara legii,deaceea e si bolnav…dar n-a suferit nimeni;a facut oleaca de inviorare ca de invatatura pentru altii.
  Sa fie sanatos, dar deja alte medicamente vor experimenta cu el, care tot asa cum este va ramine:netratat – hronic pe viata,cum i-i ieste sortit in viata… cu parere de rau!!

 4. Alexandro

  Lipsa comentariilor la acest subiect denota inca o data cit de nepasatoare este societatea fata de soarta bolnavilor psihici. Si nu numai societatea civila. Macar ca tema experimentelor medicale asupra bolnavilor a fost abordata in mai multe publicatii, nici o structura cu functii de control nu s-a implicat, sau macar sa faca fata la careva dezvaluiri. Asemenea tac si nenumaratele ONG, nu se aude Ministerul sanatatii, nu mai vorbim despre procuratura, etc. Indiferenta inconjuratorilor naste dorinta de a trece peste lege. Mai ales cind este vorba despre bani si cum am inteles, bani buni. Ce poate sa insemne sanatatea sau viata unui „bolnav de cap” in comparatie cu zecile de mii de dolari? Nimic! De asa fel de business oricare om de afaceri nici in vis nu a auzit – sa investesti 0 bani si ai dividente in sume de 6 cifre!

 5. eugen

  Pentru Alexandru. Nu, societatea nu tace. Societatea se teme. Singur lucrez in acest spital si stiu foarte bine situatia de aici. Se tem oamenii, se tem sa nu piarda lucrul, fie el si putin platit. Si controluri au fost, insa ca intotdeauna nimic nu au gasit. Acum tragem nadejde ca Centrul de lupta cu coruptia, care investigheaza acest caz va deschide toate cartile. Va spune lucrurilor pe nume. Toti stiu, ca doar citiva sint implicati in acest asa numit proiect – Hotineanu, Afteni, Nastas, Chsitruga, Sterpu si inca citiva, numele carora mai degraba sau mai tirziu va aparea. Si se stie ca fiecare au pus in buzunare bani buni: de la 5000 $ pina la 20000$. Si acesti bani sunt facuti pe spatele bolnavilor si in defavoarea institutiei, adica in defavoarea la toti pacientii si a personalului medical. Va trece timpul si multi se vor intreba atunci, cum noi, stiind despre asa faradelegi am tacut si nu reactionam. Toti vor apleca rusinos ochii si vor repeta raspunsul partasilor lui P. Pilat peste ani dupa rastignirea lui Hristos – “noi nu am dorit acest lucru, asa au fost timpurile”

 6. dorin

  Moldovenism adevarat: invidia unor medici frustrati ca nu au avut acces la acest proiect! Si s-au apucat baietii sa srie pe la CCCEC ! Moldoveanul tot moldovean ramine, macar ca tare se rupe in Europa!

 7. Un oaspete

  He-he-he, Dorine! Imbli cu smecherii! Sint de acord, posibil pe tine te si va apuca invidia atunci cind vor fura pe vecinii tai. Intr-adevar iti pare rau, ca cineva are darul de a fura si poate fura, iar tu nu ai acest dar. Nu stiu insa, daca tu ii ve-i invidia pe cei care fura de la tine? Daca ai observat, in articol si este descrisa procedura de furt – de la CNAM, de la firma care dirijeaza studiul, de la alti medici, in decrementul institutiei medicale. Daca ar fi totul curat, atunci de ce conducerea spitalului se eschiveaza de la oricare contact cu presa?

 8. ioana v p

  eu lucrez la spital si stiu bine ce se petrece acoclo nu ai voie sa spui nimic , insa ….fierbe in mine rau.Noi tot am fost obligati sa dam bolnavilor aceste preparate ,dar nu se lamureste pentru ce sunt,zic ca asa trebue pentru boala data.se fac multe lucruri interzise,se tin bolnavii mai mult de termen in sectie ,la revolta sunt indopati cu preparate si li se iau pensiile la rude pentru a tine b-v mai mult in sectie ,unii stau cu anii.Vin rudele o data in luna lasa pensia sefului de sectie si b-v iar ramine in sectie ….dar necatind la boala el tot vra acasa ca cum se zice ca acasa si peretii lecuesc.li se iau apartamentele fara stirea lor …pe scurt ii foarte strasnic ce se intimpla. multe de spus dar ce folos ca nu se ocupa nimeni de asta chiar de se fac incercari nu li se dau voie la interviuri sau sa intre in sectii…..nuipermis.va rugam daca puteti luati masuri si as dori sa fie confidential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *