Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Elevii din Moldova, supuşi forţat…

Elevii din Moldova, supuşi forţat muncilor agricole

Liceenii din raionul Leova sunt doar o parte dintre copiii din R. Moldova, exploataţi prin munci agricole. La „Ziarul de Gardă” am primit mai multe apeluri de la părinţii din Leova, care ne-au relatat despre modul în care sunt exploataţi copiii lor. Tot ei ne-au povestit că elevii care învaţă la liceu sunt îmbarcaţi în autocare şi, din timpul orelor de studii, sunt transportaţi în câmp la culesul strugurilor. Directorii de liceu menţionează că „acţiunea în câmp se efectuează în conformitate cu dispoziţia cu nr. 578 emisă de Ministerul Educaţiei şi Tineretului”.

Circa 120 de elevi de la Liceul „Mihai Eminescu” şi, respectiv, de la Liceul „Constantin Spătaru” din Leova au fost selectaţi pentru a merge zilnic în câmp, timp de 14 zile. Majoritatea copiilor sunt din clasele a 10—11-a. Unii dintre elevi nu au оncă 15 ani împliniţi, iar încadrarea minorilor în câmpul muncii contravine art. 46 al Codului Muncii care interzice încadrarea acestora în muncă.

Întreprinderile private, beneficiare a muncii minorilor

Solicitat de „Ziarul de Gardă”, Mihai Japălău, director al Liceului „Mihai Eminescu” din Leova, susţine că „elevii au lucrat doar 6 zile la culesul strugurilor, pentru combinatul Tomai-Vin SA”.

El a mai menţionat că înainte ca elevii să plece la muncă, direcţia a încheiat un contract cu

Tomai-Vin SA, în temeiul căruia elevii trebuiau să primească pentru muncă o sumă de bani, în dependenţă de volumul efectuat. Japălău a mai precizat că „elevii au primit deja banii” şi a mai spus că nu a fost atent atunci când a semnat contractul pentru a specifica dacă întreprinderea pentru care au lucrat elevii este una privată sau de stat”.

Pe de altă parte, Svetlana Danu, contabilг la Tomai-Vin SA din Leova, ne-a spus că, până оn prezent, niciun elev, dintre cei care au muncit la cules struguri, nu a primit banii. Contabila motivează că nu i-ar fi fost prezentate „datele pe care le-a solicitat”. La Tomai-Vin am mai aflat că întreprinderea este privată, având statut de Societate pe Acţiuni.

„În stil URSS”

Unul dintre părinţi, al cărui copil a fost supus muncilor agricole, spune că fiul său s-a arătat nemulţumit de decizia direcţiei liceului, prin care elvii au fost trimi la muncă în câmp, din contul orelor. „N-am vrut să-i permit copilului meu să plece la muncă, însă aici, la ţară, ne cunoaєtem cu toţii. Am avut fricг ca nu cumva copilul să aibă pe viitor probleme la şcoală”. Părintele a mai spus că, la Leova, se mai acţionează în stil URSS, cвnd elevii munceau neremuneraţi pe parcursul toamnei.

Directorul Liceului „Constantin Spătaru”, Dorin Marin, susţine că decizia de a-i încadra pe elevi în munci agricole a fost luată în temeiul unei dispoziţii oficiale, emisă de Ministerul Educaţiei şi Tineretului (MET).

Ofiţerul de presă al MET, Galina Sanduţa, a menţionat că instituţia în cauză a emis dispoziţia nr. 578, prin care se admite ca elevii şi studenţii să participe la recoltarea culturilor agricole de toamnă. Potrivit ofiţerului de presă, în dispoziţie se menţionează că participarea elevilor şi studenţilor la muncile agricole se va face doar cu acordul părinţilor şi cu condiţia ca, ulterior, elevii să recupereze orele de studii de la care au lipsit.

Galina Sanduţa, a mai spus că MET nu deţine date despre instituţiile de învăţământ care au semnat contracte privind încadrarea elevilor în munci agricole.

Mihai Japălău, directorul Liceului „Mihai Eminescu”, susține că părinţii elevilor au fost de acord ca copiii lor sг munceascг în câmp. „Eu când am fost mic, la fel ne îmbarcau de la şcoală în autocare şi ne transportau în câmp, la diverse munci agricole”, a menţionat directorul.

Nota, stimul pentru copii

Elevii care au fost îmbarcaţi în autocare şi transportaţi în câmp la culesul strugurilor susţin că „nici măcar nu au fost hrăniţi, pe parcursul zilei de muncă. Ei mai spun că, iniţial, munca li se părea uşoară, dar după două zile, se simţeau foarte obosiţi.

„Studiez la Liceul „Constantin Spătaru”. Când am auzit că trebuie să mergem la culesul strugurilor, i-am spus imediat mamei. Ea nu a fost de acord, eu, оnsг, am plecat la muncă cu colegii mei, deoarece, dacă nu plecam, la sigur aєi fi avut probleme cu notele la sfвrєit de trimestru”, ne-a spus una ditre elevele cu care am discutat acum câteva zile. Ea a confirmat cг, printre colegii sгi, au muncit єi copii de 14 ani.

Petru Doni, inspectorul muncii de la Hânceşti, responsabil şi pentru raionul Leova, a declarat că va desfăşura o anchetă, pentru a verifica cum s-a efectuat implicarea elevilor în munci agricole şi dacă au fost respectate normele din dispoziţia emisă de Ministerul Educaţiei.

Solicitată de Ziarul de Gardă, Viorica Ghimpu, manager de program ILO-IPEC (Programul pentru eliminarea muncii copilului al Organizaţiei Intenaţionale a Muncii), menţionează că, în ultimele 4 luni, în 5 zone, Chişinău, Bălţi, Orhei, Sângerei şi Ungheni, au fost identificaţi 199 de copii care au fost supuşi muncilor agricole.

Viorica Ghimpu a mai declarat că „dreptul la învăţământ obligatoriu este gratuit şi garantat de legislaţia R. Moldova. Utilizarea abuzivă a muncii copiilor este un fenomen negativ care împiedică copiii din familii cu probleme să beneficieze de educaţie, dezvoltare adecvată, timp liber, joacг єi de copilărie”.

În acelaşi context, Oxana Lipcanu, asistent de program ILO-IPEC, menţionează că „drepturile copiilor sunt încălcate flagrant atunci când aceştia sunt eliberaţi de ore, fiind obligaţi să efectueze în schimb diverse munci fizice”.

Iurie SANDUŢA