Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Elevii, alimentaţi din banii publici

Elevii, alimentaţi din banii publici

10 % din bugetul municipal pentru educaţie sunt destinaţi alimentaţiei gratuite a elevilor. În municipiul Chişinău, peste 25 mii de copii mănâncă fără plată, în cadrul şcolilor şi liceelor în care învaţă. Majoritatea dintre aceştia provin din familii social-vulnerabile. Recent, Direcţia Generală Educaţie a realizat un sondaj printre elevi şi nimeni nu a scris că ar refuza o masă gratuită.

6 lei – dejunul şi 7 lei – prânzul

Toţi copiii din ciclul gimnazial, cu excepţia şcolilor private, sunt asiguraţi gratuit cu dejunul, echivalat la 6 lei. Circa 20 % dintre copiii care frecventează grupele de meditaţie iau la şcoală şi prânzul. Pentru acesta, municipalitatea achită 7 lei pentru un elev. În cazul liceenilor, sunt alimentaţi din bani publici cei care provin din familii social-defavorizate. În acest an, în municipiul Chişinău sunt înregistraţi peste şase mii de copii din astfel de familii, dintre care 1021 studiază în instituţiile din suburbii.

Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, şefa Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport din municipiul Chişinău, a declarat că suma alocată alimentaţiei gratuite a elevilor nu diferă esenţial de la an la an. Deşi în 2009 a fost posibil să fie majorată puţin, în anul curent, din cauza crizei şi a problemelor, bugetul a rămas acelaşi ca şi anul trecut, adică 79,5 milioane de lei. „Cu numărul de copii, ne mai descurcăm, dar cred că ar fi nevoie de mai mulţi bani. Este clar că nu se acoperă normele naturale necesare pentru copii, care sunt departe de ceea ce le oferim”, recunoaşte şefa direcţiei.

„Puţinul” împărţit cu suburbiile

În acest an, din bugetul municipal pentru educaţie, au fost direcţionaţi bani şi către şcolile din suburbii. Primăriile comunelor nu au avut venituri suficiente la buget şi au solicitat susţinere. „Din puţinul pe care-l avem, s-a împărţit şi cu dânşii. Copiii sunt ai municipiului întreg”, spune Nagnibeda-Tverdohleb. Dintre cele 22 de unităţi administrativ-teritoriale, cei mai mulţi elevi din familii social-vulnerabile sunt în oraşul Durleşti, 135.

Elena Răzmeriţă, directoarea Liceului Teoretic „Durleşti”, explică această situaţie prin faptul că primăria locală „atrage o atenţie deosebită dezvoltării normale a procesului educativ, luând în considerare copiii din familiile social-vulnerabile”. Din totalul de 263 de elevi, beneficiază de alimentaţie gratuită cei 105 copii din clasele primare (dintre aceştia, 20 servesc şi prânzul), 46 de copii din ciclul gimnazial şi 4 din grupa TBC (tuberculoză). Directoarea susţine că, deşi în mod normal cu aceşti 6-7 lei o persoană nu reuşeşte să cumpere aproape nimic de mâncare, ei se descurcă „bine şi gustos”. „Copiii mănâncă şi iaurturi, şi sucuri, şi lapte. Avem bucătari iscusiţi, care lucrează bine. Ar fi de dorit mai mulţi bani, dar de unde?”, se întreabă Elena Răzmeriţă.

Alimentaţia gratuită, în ajutorul părinţilor

Pentru familia Cojocaru din Durleşti, faptul că statul asigură alimentaţia gratuită a elevilor este un mare ajutor. Toţi cei patru copii din familie învaţă la liceu. Cel mai mare este în clasa a zecea, iar cel mai mic într-a patra. Toţi mănâncă la şcoală. Mama, Tatiana, care este casnică, recunoaşte că sunt scutiţi de o mare povară prin faptul că nu trebuie să-şi bată capul cu ce să hrănească copiii dimineaţa. „Doar soţul lucrează, şi avem şi credit de întors la bancă, luat pentru procurarea apartamentului. Greu ne descurcăm”, spune Tatiana Cojocaru.

Copiii vin acasă în a doua jumătate a zilei şi uneori nici nu sunt flămânzi. Alexandru, fiul cel mai mare al familiei Cojocaru, consideră mâncarea de la şcoală gustoasă. Deşi este în clasa a zecea, şi el are posibilitatea să fie alimentat gratuit în cadrul liceului. Este o decizie a administraţiei acestei instituţii, care este conştientă că nu trebuie ignoraţi elevii din familiile defavorizate, chiar dacă sunt în clasele mari.

Participă o dată şi aprovizionează un an

Aprovizionarea instituţiilor de învăţământ cu produse alimentare se face în bază de concurs. Acesta se desfăşoară o dată pe an şi combinatele de alimentaţie şcolare câştigă dreptul asupra anumitor sectoare. De exemplu, în acest an, instituţiile de învăţământ din sectorul Botanica sunt aprovizionate de întreprinderile de stat de alimentaţie publică „Bucuria-El”, cele din Buiucani de „Liceist”, iar cele din sectorul Centru – de „Piaţa Centrală”. Ele asigură şcolile şi liceele cu produse alimentare, iar pregătirea bucatelor are loc în şcoală.

Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb susţine că membrii direcţiei generale inspectează tot timpul unităţile de învăţământ, dar şi „în funcţie de plângeri”. „În fiecare săptămână facem controale inopinate, în care ne ducem să vedem starea de lucruri. Poate să fie ceva ce ţine de meniu, pretenţii la tacâmuri, produse. Nu putem zice că totul este bine, dar se verifică şi se înlătură neajunsurile”, a declarat şefa Direcţiei Învăţământ, care spune că se atestă şi încălcări.

Tatiana EŢCO