Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   E bine la internat, dar…

E bine la internat, dar copiii vor lângă părinţi

254-unicefLuni dimineaţă, Elena Munteanu şi Tudor Culeanu, colegi la Şcoala- Internat din Străşeni, aşteptau plini de emoţii să se pornească la Chişinău. Urmau să se întâlnească cu reprezentanţii a 5 Guverne din Europa de Est, cărora să le arate şi să le vorbească despre filmuleţele de un minut pe care le-au realizat în acest an, împreună cu alţi 18 copii de la Internatul din Străşeni. Filmele sunt despre viaţa lor în afara familiei.

Elena arată în filmuleţ cât de mult îşi iubeşte sora mai mare, care îi este şi mamă şi tată şi care a ajutat-o foarte mult în aceşti 3 ani de când se află la Internat. Tudor se află la Şcoala-Internat de 9 ani şi spune că filmuleţul conţine istoria adevărată a familiei sale. Părinţii sunt plecaţi peste hotare la muncă şi el îşi doreşte foarte mult să-i readucă acasă. Copiii au declarat în faţa oficialilor prezenţi la conferinţă că la Internat este bine, dar ei vor acasă, lângă părinţi.

În cadrul conferinţei, oficiali ai Guvernelor din Armenia, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina au discutat despre modalităţile de reformare a sistemului de îngrijire a copilului, deoarece acesta necesită o urgentă diversificare a serviciilor, astfel încât cei mai vulnerabili copii şi familii să fie susţinute corespunzător în contextul actualei crize economice.

Directorul Regional UNICEF pentru Europa Centrală şi de Est şi Comunitatea Statelor Independente, Steven Allen, a declarat că şi înainte de criza economică, în unele ţări exista un număr mare de copii mici şi persoane cu dizabilităţi abandonaţi în instituţii sau care trăiesc în ţara lor fără sprijin de specialitate. Pe timp de criză economică, fără mecanisme şi servicii de protecţie socială, familiile de multe ori nu au de ales decât să îşi lase copiii în instituţii rezidenţiale, iar efectul pe termen lung este negativ, atât pentru copii, cât şi şi pentru bugetele de stat, deoarece instituţiile sunt o alternativă ineficientă, a conchis Allen.

Reprezentantul UNICEF a ţinut să menţioneze că sunt şi diverse riscuri pentru copiii care se află în internate. Cel mai important şi serios risc este ca respectivii copii să revină la acele motive pentru care au fost instituţionalizaţi. Ei se află acolo pentru un motiv sau altul, unul dintre care ar putea fi că familia lor nu a putut avea grijă de ei. Ei ar putea să nu aibă familie sau să fi fost abandonaţi. Dar să ştie că este abandonat e o povară emotivă şi psihologică extraordinară pentru un copil. Un alt risc este creşterea copiilor fără nici o afecţiune din partea unor oameni care şi-ar exprima dragostea faţă de ei. Ei ar putea să fie stigmatizaţi la şcoală. Ei ar putea să nu se dezvolte aşa cum s-ar cuveni şi în situaţii extreme, în cazul în care reţeaua de internet nu este supravegheată suficient, aceşti copii ar putea să devină victime ale unor violenţe sau abuzuri.

„În trecut, intenţia noastră era să găsim nişte soluţii foarte centralizate, dar acum, inclusiv în Moldova, încercăm să ne orientăm spre niste soluţii mai descentralizate. Credeam că avem o soluţie pentru toate problemele, dar experienţa ne-a demonstrat că acestea sunt mult prea complexe şi că toate familiile care sunt afectate au o istorie diferită şi nu pot fi tratate toate la fel. Trebuie de venit cu o abordare individuală, pentru fiecare caz în parte. Iată de ce este mult mai relevant ca la această etapă să implicăm mai mult autorităţile publice locale, care cunosc mult mai bine situaţia în teritoriu şi care pot identifica ce soluţie ar fi mai potrivită pentru fiecare caz în parte”, a declarat Directorul Regional UNICEF.

UNICEF promovează dezvoltarea unui şir de servicii sociale, cum este îngrijirea de zi, activităţi sociale, consiliere pentru sprijinirea copiilor şi a familiilor lor. Serviciile sociale, amplasate aproape de familiile cu copii cu necesităţi speciale, sunt necesare pentru a sprijini părinţii în eforturile lor de a-şi îngriji copiii. Asistenţa financiară şi sprijinul pentru locuinţe ar trebui să fie disponibile pentru toate familiile nevoiaşe, iar când copiii nu pot sta cu familiile lor biologice, sunt necesare alternative care oferă îngrijire de tip familial, asistenţă maternală şi îngrijire în familia extinsă, adică la rude.

Conferinţa la nivel înalt „Reforma de Îngrijire a Copilului – Angajament, Parteneriat şi Acţiune” a fost găzduită la Chişinău de Guvernul R. Moldova, cu suportul UNICEF, în perioada 24—26 noiembrie 2009.

Tatiana EŢCO