Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   De ce Moldova nu e…

De ce Moldova nu e Canada

Nu putem compara aceste două ţări, la fel cum nu putem compara un copil sănătos, care se dezvoltă perfect, fiind iubit, hrănit, îmbrăcat, îngrijit şi educat, cu un copil bolnav, care trăieşte într-o familie social vulnerabilă, care nu are strictul necesar în alimentaţie, îmbrăcăminte, încălţăminte, şcoală sau tratament. R. Moldova nu poate fi Canada, pentru că nu-i poate oferi poporului său cel puţin condiţii elementare, care sunt o normă pentru oamenii unei ţări prospere (educaţie, medicină, îmbrăcăminte, alimentaţie etc.).

De fapt, educaţia este crucială pentru dezvoltarea unei societăţi sănătoase. Potrivit marelui matematician, astronom şi politician român, Spiru Haret, „cum arată astăzi şcoala, aşa va arăta mâine ţara”.

Am descoperit pentru prima dată efectul educaţiei canadiene atunci când, după 3 ani de trai în Canada, revenisem cu copiii în Moldova. În drum, am avut parte de trei escale: Calgary-Toronto-Frankfurt-Chişinău. Abia aterizasem pe pista Aeroportului din Chişinău. Avionul nici nu reuşise să scadă din viteză, că pasagerii, ca nişte sălbatici, au început a descheia centurile, a se ridica din fotolii şi, îmbulzindu-se, se îmbrăcau şi trăgeau în dreapta şi în stânga bagajele de pe poliţele din salonul avionului. Era un haos nemaipomenit care i-a atras atenţia fiicei mele de 9 ani. Ea a deschis ochii mari, zicând: „Mamă, dar încă e aprins becul care zice să nu descheiem centurile! De ce toţi se ridică? E periculos!”

Atunci am constatat că ea e deja canadiană, că gândeşte ca un canadian. La ai săi 9 ani, ştia că regulile trebuie respectate, pe când toţi cei din avion, inclusiv eu cu soţul meu, nu ţineam cont de asta. Este interesant că, în celelalte aeroporturi, nici eu, nici ceilalţi moldoveni, nu fac acest lucru. O astfel de „grabă” se întâmplă doar în Moldova.

Aceasta a fost prima lecţie oferită de fiica noastră „canadiană”. Din acea zi, nu ne mai ridicăm din scaun până nu se stinge beculeţul centurilor, pentru că nu întârzii nicăieri şi oricum o să mergem toţi odată cu autobuzul spre terminal, deci nu are rost tot acel haos, mai mult ca atât, haosul ar putea complica procesul… Moldova nu va fi Canada atâta timp cât moldovenii nu vor înţelege sensul şezutului pe scaun până la oprirea avionului.

Ca să vezi, au fost suficienţi doar trei ani de educaţie într-o şcoală canadiană, ca să crească un altfel de om, diferit de noi, cei educaţi în Moldova. Un om echilibrat, cu respect faţă de alţii. M-am gândit că dacă toţi copiii din Moldova ar trece printr-un astfel de sistem educaţional, următoarea generaţie nu ar mai fi ca şi noi. Ei ar respecta regulile, ar fi buni unii cu alţii, ar fi empatici, respectuoşi, ar zâmbi unii altora. Atunci vor apare pedagogi puternici, medici competenţi, judecători cinstiţi şi o guvernare care vrea binele ţării. Impresia mea, însă, e că generaţia actuală nu se va schimba vreodată, deoarece adulţii, comparativ cu copiii, sunt foarte greu, aproape imposibil de reeducat.

Voi exemplifica aici cu un alt caz. O moldoveancă care trăieşte de ani buni în Canada îşi pierduse portmoneul într-un magazin. Un om bun l-a găsit şi i l-a adus acasă, descoperind adresa în portmoneu. Povestindu-mi această istorie, ea îmi zise: „Ca să vezi, ce om straniu, mi-a adus portmoneul acasă şi nu a luat nici banii! Eu să fi fost în locul lui, mi-l lăsam mie”. Moldova nu va fi Canada atâta timp cât moldovenii nu vor înţelege sensul restituirii portmoneului pierdut către cel păgubaş.

Orice educaţie e necesară la timpul potrivit, iar societatea noastră nu înţelege, sau nu vrea să înţeleagă, cât de importantă este educaţia copiilor. Văzând „schimbările” fără de rost efectuate în sistemul educaţional astăzi, devine clar că unora le convine să avem o societate grosolană, imatură, sălbatică. Cei care ţin în mâini toate pârghiile, intenţionat nu vor să schimbe nimic, un popor mizerabil fiind mai uşor de condus.

Moldova nu va fi Canada atâta timp cât moldovenii nu vor înţelege că trebuie să pledeze pentru o educaţie selectă, pentru bacalaureat şi nu contra lui, pentru examene cinstite şi nu pentru note cumpărate. Să muncească asupra lor, ca să fie apţi să genereze o generaţie educată. Moldova va putea fi Canada atunci când, contrar încercărilor de a ne menţine prost educaţi, primitivi, vom tinde la mai mult.

Violina Ahtemenciuc, Canada