Cei plecaţi au contribuit la deschiderea unui complex sportiv la Teleneşti

Un complex sportiv performant a fost inaugurat la Teleneşti, graţie contribuţiilor băştinaşilor plecaţi din localitate, autorităţilor locale şi Guvernului Elveţiei. Activitatea centrului a debutat cu un meci amical de fotbal dintre locuitorii oraşului Teleneşti şi reprezentanţii Asociaţiei Băştinaşilor „Frăţia Teleneştenilor de Pretutindeni”, care s-a încheiat cu scorul 6:6.

Complexul sportiv multifuncţional în aer liber include un teren de minifotbal, teren de baschet şi volei, construite conform celor mai moderne tehnologii. Acesta va fi dotat curând cu aparate de fitness.

„Zona de sud a oraşului Teleneşti este cea mai dens populată din localitate. Aici locuiesc 750 de locuitori, inclusiv circa 230 de tineri şi 125 copii cu unul sau ambii părinţi plecaţi peste hotare. Cu toate acestea, în zona respectivă nu exista infrastructură de agrement, sport şi socializare adecvată. Din această cauză copiii, inclusiv cei ai căror părinţi sunt plecaţi, se jucau în drum ori erau nevoiţi să parcurgă distanţe mari pentru un teren bine amenajat, iar persoanele în etate nu aveau unde socializa”, a spus primarul de Teleneşti, Vadim Lelic.

Complexul are o suprafaţă de 1700 metri pătraţi, fiind şi cel mai mare teren sportiv din oraş.

„Prin această colaborare, am demonstrat că noi, originarii plecaţi din localitate şi administraţia oraşului, suntem o forţă. Ne bucurăm că putem susţine localitatea de baştină, inclusiv prin a educa sportivi de performanţă”, a spus Mihai Roşcovan, preşedintele Asociaţiei Băştinaşilor „Frăţia Teleneştenilor de Pretutindeni”.

Bugetul total al proiectului depăşeşte suma de 1,071 milioane de lei. Contribuţia băştinaşilor a fost de 110.796 de lei, cea a Guvernului Elveţiei de 370.587 de lei, iar a Primăriei Teleneşti de 414.594 de lei. Federaţia Moldovenească de Fotbal a oferit 176.085 de lei.

„Ne bucurăm mult că Teleneştiul, la fel ca alte 22 de localităţi din ţară ghidate de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, a învăţat cum să implice originarii în dezvoltarea locală într-un mod transparent şi participativ. Or, atunci când aproximativ 40% din populaţia locală este plecată, aceasta reprezintă o forţă care, fiind implicată, generează rezultate utile comunităţii”, a declarat Valeria Ieşeanu, şefă de programe, PNUD Moldova.

Construcţia complexului sportiv a fost realizată de Primăria oraşului Teleneşti, în parteneriat cu Asociaţia Băştinaşilor „Frăţia Teleneştenilor de Pretutindeni”, cu sprijinul Proiectului „Migraţie şi Dezvoltare Locală” (MiDL), implementat de PNUD Moldova, cu susţinerea financiară a Guvernului Elveţiei. Astfel, 23 de primării, în parteneriat cu Asociaţiile de băştinaşi, lansează proiecte de infrastructură realizate cu contribuţii făcute online de originarii plecaţi în întreaga lume, pentru soluţionarea problemelor locale şi dezvoltarea comunităţilor de baştină.

În vara anului curent, alte 15 localităţi au fost selectate prin concurs pentru a lua parte la cea de-a doua etapă a proiectului MiDL.

Sursa: undp.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *