700 de km (de speranţă) pentru un vot

Eu cred că toţi, indiferent dacă facem parte din diasporă sau am rămas acasă, suntem de acord că nivelul discordiei şi al dezbinării sociale în R. Moldova, dar mai cu seamă cel al ipocriziei şi prostiei, a atins cote maxime de când statul şi-a (re)căpătat independența. Cel puţin trei argumente demonstrează cu precădere acest fapt.

Demararea „marelui proiect” „Chişinău Arena”, în contextul în care drumurile şi infrastructura R. Moldova sunt la pământ, iar miliardul furat a fost pus pe umerii cetăţenilor, demonstrează că acest guvern îşi consideră poporul prost şi crede cu desăvârşire în principiul Pâine şi Circ.

Al doilea argument este expulzarea profesorilor de origine turcă, în lipsa unui proces de judecată sau investigaţii care ar demonstra apartenenţa lor la organizaţii teroriste, astfel guvernul moldovenesc încălcând orice drept uman de bază, şi de facto, participând în jocul de reprimare al propriului popor iniţiat de regimul turcesc.

Şi, probabil, cel mai recent exemplu este pierderea oricărei încrederi din partea UE în Guvernul de la Chişinău, după ce rezultatele alegerilor primarului capitalei au fost anulate. Moldova a fost de nenumărate ori declarată drept stat falit, iar autorităţile fac tot posibilul ca acest statu-quo să nu se schimbe.

Eu cred cu toată sinceritatea-mi naivă şi visez la acea zi când toţi vor răspunde în faţa legii, pentru că îmbrâncirea unui popor şi aducerea acestuia la ceea ce a ajuns astăzi Moldova să fie, este o crimă.

Sunt două lucruri pe care, în opinia mea, trebuie să punem accent în viitorul apropiat – să investim cât mai mult în educaţie şi să mergem masiv la vot.

În orice stat teafăr şi dezvoltat, examenele, şi nu doar cele de absolvire, sunt tratate cu cea mai înaltă seriozitate, iar copiatul este de neconceput. Activând la moment în sistemul de învăţământ superior german şi văzând cum funcţionează acesta din interior, nu mă miră de ce absolvenţii germani sunt net superiori celor moldoveni. Să ne gândim la acest lucru. Eu, cel puţin, îmi doresc ca un absolvent intergru al unei instituţii superioare de învăţământ să ia decizii de nivel naţional în ţara mea, un absolvent al unei instituţii superioare care ştie şi vrea să facă schimbări în R. Moldova. Acesta, de fapt, este motivul pentru care în ziua alegerilor voi parcurge iarăşi cei 700 km pentru a vota.

Indiferent dacă vorbim româna, rusa, bulgara sau găgăuza, cetăţenii ţării noastre trebuie să devină un tot întreg, un popor, şi lăsând diferenţele la o parte, calculat să ia o decizie cui să îi dea o şansă în a face o schimbare acasă.

Mihail BALANICI, Germania

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Elvira

    Daca sunteti gata sa parcurgeti 700 de km pana la sectia de votare, incercati sa luati in considerare si optiunea de a vota in circumscriptiile din republica, adica de a reveni acasa pentru a vota. Nu e un drum cu mult mai lung, din Germania pana in Moldova, dar in acest caz votul ar fi mult mai de folos.

  2. Solon

    Electorala presupune nu doar cantitatea de voturi, dar mai ales CALITATEA, integritatea celor alesi. calitatea legilor elaborate. calitatea guvernarii. Raspunderea pentru nerespectarea legislatiei. Sa incerce orice deputat sa se adreseze, ca exemplu, unor institutii publice, cu un pseudonim propunaind ceva serios cu o petie. Veti constata ca nu veti primi nici un raspuns, sau unul ce nu va fi bazat pe lege. De aici incepe problema. Statul e bazat pe demagogie, ipocrizie, minciune pe principii gresite. Acum vine rolul personalitatii. Oare cum ar fi procedat in aceste conditii Stefan cel mare, Vlad Tepes, Mihai Viteazul ???? Se creaza impresia ca Statul RM pare a fi un balon de sticla inchis ermetic in care sunt cei care au nimerit in acel balon. In rest ceilalti pari a fi doar platitori de impoziye ;i diverse taxe pentru aa metine acest balon in continuare cu aceleasi feţe zîmbăreţe şi false…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *