De “ziua minciunilor”, pensiile vor fi majorate

213-pensiaNu este o noutate pentru nimeni că pensiile bătrânilor nu acoperă cheltuielile pe care aceştia sunt nevoiţi să le facă pentru a se menţine în viaţă. Chiar dacă responsabili de la Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) spun că «de la 1 aprilie pensiile se vor majora», bătrânii susţin că acestea pot deveni glume obişnuite, de care se fac anual pe 1 aprilie. «De mai muţi ani Guvernul ne promite un trai decent, chiar începând din ziua minciunilor», spune Andrei Trifan, de 75 de ani.

În Piaţa Centrală din Chişinău, la o tarabă, Ecaterina Moraru, vinde pătrunjel. Pensionara, de 71 de ani, ne spune că primeşte o pensie de 400 de lei, prea puţin pentru trai în condiţiile de la noi, mai ales că mai are şi un nepot la întreţinere. A făcut un calcul sumar şi a constatat că ar avea nevoie de o pensie de 4 ori mai mare, pentru a-şi acoperi cheltuiele.

Legea fondului de pensii va intra în vigoare la 1 aprilie, susţine Mihai Zagarianul, şeful Direcţiei Generale de Plată, din cadrul CNAS.

Vasile Roşu din Chişinău susţine că de 7 ani a ieşit la odihna binemeritată. Pensia lunară nu-i ajunge. El recunoaşte că are noroc de copilul său, care lucrează în Italiua. “El îmi trimite bani de cheltuială”. Pensionarul susţine că s-a informat din presă despre evenimentul de la 1 aprilie, când “se vor majora pensiile”. Tot el este sceptic, deoarece de ziua minciunilor se fac doar glume, ca să râdă lumea. Tot el a calculat că ar avea nevoie de o pensie de 300 de dolari, pentru un trai decent, aşa cum prevede Constituţia, afirma pensionarul.

Pentru a înţelege ce fel de cumpărături face o pensionară pe timp de iarnă, am însoţit-o pe Valentina Botuşneanu, din Chişinău, la cumpărături. Ea a scos din buzunar o listă în care era indicat ce produse trebuie să cumpere şi la ce preţ.

Mai întâi am nevoie de 1 kg de hrişcă, de 2 pâini, de 3 kg de zahăr şi de 4 kg de cartofi.

Când am trecut prin faţa unei tarabe la care erau comercializate mezeluri, pensionara se întreba: “când am să mănânc şi eu salam fără hârtie, şi o să-mi pot permite de cel de 100 de lei kg?”.

Căuta printre rânduri preţuri mai mici, iar tristeţea de pe faţă se transforma, văzând cu ochii, într-o grea supărare.

Cât costă viaţa?

Leonid Bujor, deputat AMN:

Pentru un trai decent, în R. Moldova un om are nevoie de un salariu de cel puţin 6—7 mii de lei. Iar pentru o pensie decentă cred că de 2—3 sute USD. Cu părere de rău, bugetul familiei mele este insuficient, pentru a spune că trăim din plin. În calitatea mea de funcţionar, pe parcursul anilor, nu am reuşit să agonisesc averi. Salariul îmi ajunge pentru un trai decent, dar nu şi pentru alte probleme. Am de însurat un flăcău, bunăoară.

Gheorghe Susarenco, deputat AMN:

Pensia ar trebui să fie de 5-6 mii lei. Când vorbim despre o familie tânără cu doi copii la grădiniţă sau la şcoală, în condiţiile unei ţări sărace, cum e R. Moldova, e necesar un venit de 15 mii de lei pe lună. Personal, luând în calcul salariul de deputat şi pensia de judecător, am acest venit, pe care îl şi declar. Acesta, însă, e minimul de existenţă pentru R. Moldova. Cu salariul de deputat nu m-aş descurca.

Eva Gudumac, deputat PCRM:

La sate, o pensie, având în vedere că au şi un cal, şi o vacă sau un porc, mai puţin contează. Dar pentru oraş, unde au doar un frigider, banii contează. Oricare ar fi pensia la moment, 3 sau 5 mii lei, aceşti bani nu vor fi în plus. Pensia ar trebui majorată. Cât priveşte salariile, şi acestea sunt modeste. Mi-am ales profesia fiind conştientă de salariu. Acum mă mulţumesc cu cele peste 2 mii de lei. Banii îmi ajung şi pentru alimentaţie, şi pentru literatură sau pentru o investigaţie medicală. Salariul e mic, dar îl împart ca să-mi ajungă.

Iurie Sanduţa

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Larisa

  Pensia nu trebuie sa fie mai mica decit salariul mediu pe tara.La batrinete ajungem bolnavi, surmentati ,avem nevoie zilnic de medicamente.Nu ar strica si vre-un bilet la vreo statiune balneara. Si apoi lucrurile ,tehnica casnica , cumparata in tinerete sunt deja uzate ,ies din functiune.Cu ce sa-ti procuri altele noi?Apropo de raspunsul D-nei deputat.Se vede ca d-ei a avut in vedere dolarii sau moneta euro,Pentru ca cu 2000lei nu te poti descurca.

 2. Baltaga Ecaterina

  Eu sunt tînără energică dar cu inima plină de tristeţe cînd privesc realitatea Moldavă.Mama odată ce a împlinit 50 de ani,a intrat într-un stres,se gîndeşte ce va face ea la pensie şi cînd nu va mai avea puteri să lucreze,va reuşi să supraveţuească? “-Mă tem că o să aştept să-mi aduceţi voi o pîne şi asta mă distruge,nu mai ştiu ce să fac.” Mă tem şi eu scumpă mamă că dacă cumva nu voi avea nici eu posibilitate să te ajut.Sper că nu va fi nevoie să plec peste hotare din “plaiul meu natal”-ţara demonilor! Durere în suflet
  purtată pe veci,
  nu ştiu eu răspunsul
  la frazele reci.
  Doar una rămîne
  ca noi să luptăm
  ca demoni în ţară
  mai mult să n-avem!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *