De ce are Moldova nevoie de FMI?

Nu există prea multe soluţii pentru depăşirea crizei economice din R. Moldova. Alianţa pentru Integrarea Europeană (AIE) încearcă semnarea unui nou program cu Fondul Monetar Internaţional(FMI), însă pentru acest lucru este nevoie de crearea urgentă a structurilor de stat. Cum PCRM tergiversează acest proces, iar  FMI îşi încheie anul financiar la 15 septembrie, perspectivele R. Moldova riscă să rămână doar la creditele “electorale” promise de  China şi Rusia, partenerii de bază a guvernării comuniste de la Chişinău în ultimii ani. În această situaţie, achitarea la timp a pensiilor şi salariilor ar putea deveni o problemă, susţin experţi.

Liderii AIE au menţionat că PCRM nu ar trebui să tergiverseze procesul de constituire a fracţiunii, ci ar trebui să se implice în dialog cu Alianţa pentru a alege şeful statului şi pentru a depăşi impasul politic şi economic în care se află ţara. Amintim că Misiunea FMI şi-a amânat în luna iunie a acestui an negocierile cu R. Moldova în vederea încheierii unui nou program de finanţare, după expirarea Mecanismului de Creştere Economică şi Reducere a Sărăciei. Reprezentanţii FMI au promis atunci că vor reveni în toamna acestui an, după alegerile anticipate şi desemnarea unui nou guvern.

Moldova, în pragul unui “default “?

Victor Parlicov, expert IDIS Viitorul afirmă că în cazul tergiversării formării Guvernului şi întârzierii negocierilor cu FMI, situaţia R. Moldova nu va fi deloc una uşoară. “Acele credite din partea Rusiei şi Chinei sunt mai mult nişte promisiuni electorale, pentru că ţara noastră nu a primit nici un ban”, susţine Parlicov, adăugând că întârzierea negocierilor cu FMI, va lovi în special în cele mai sărace pături sociale din R. Moldova, şi în persoanele plătite din bugetul statului. “Bugetul, şi aşa este într-o incapacitate de plată, ţinând cont de faptul că Guvernul s-a împrumutat de la bănci, iar dacă un nou acord cu FMI nu va fi semnat în curând, atunci am putea ajunge, în cel mai pesimist caz, la un default intern al statului. În această situaţie, nu se vor mai putea plăti pensiile şi salariile”, concluzionează expertul.

Veaceslav Ioniţă susţine şi el că întârzierea semnării un nou acord cu FMI practic omoară economia. “În R. Moldova practic ne confruntăm cu o piramidă financiară, iar Guvernului, care a acumulat datorii, îi este foarte greu să le ramburseze. În plus, acesta este nevoit din nou să facă împtumuturi pentru a putea achita la timp pensiile şi salariile. Cele mai grave consecinţe pe care le va suporta economia ţării în cazul în care nu se semnează un nou acord cu FMI în cel mai scurt timp sunt, creşterea preţurilor, devalorizarea valutei şi incapacitatea de a plăti pensiile şi salariile . R. Moldova ar putea ajunge într-un default intern, adică statul se va afla în incapacitate de plată. Acest lucru s-ar putea întâmpla în 2-3 luni”, estimează Veaceslav Ioniţă.

N-avem Guvern stabil – n-avem bani

Analistul economic Vlad Bercu crede că tergiversarea formării Guvernului întârzie începerea negocierilor dintre FMI şi R. Moldova, pentru că Forul internaţional are nevoie de un partener stabil şi de încredere. Totuşi, economistul afirmă că nu vede o legătură între lipsa de dorinţă a PCRM de a forma Guvernul şi readucerea FMI la Chişinău. “Cred că tergiversarea formării noului Guvern este o chestie politică, şi nu are nici o legătură cu creditele Chinei şi Rusiei şi negocierile cu FMI”. Sursa citată este de părere că banii parveniţi de la FMI în cazul semnării noului acord nu vor ajunge în ţară mai devreme de începutul anului 2010, iar acest lucru nu are cum influienţa asupra plăţii pensiilor şi a salariilor. În consecinţă, Guvernul va trebui să caute bani pe plan intern pentru salarii şi pensii”. Vlad Bercu estimează că în cazul în care Guvernul se va forma în următoarea perioadă de timp, un acord între FMI şi R. Moldova va fi semnat în această toamnă. “Dacă vom avea noi alegeri anticipate în 2010, atunci este greu de spus când va fi semnat acel acord, pentru că, FMI are nevoie de un partener de lungă durată.

Johan Mathisen, fostul reprezentant permanent al FMI în R. Moldova a declarat recent că în cazul în care nu va fi ales noul guvern, vor urma alegeri anticipate şi nu va fi semnat un nou program cu FMI, Fondul va continua să realizeze studii şi misiunii economice în Moldova şi va acorda acesteea asistenţă tehnică. “Avem nevoie să ne asigurăm că există un partener care nu doar va fi capabil să negocieze, dar şi să realizeze politicile asupra cărora se va conveni în cadrul programului. Dacă acesta va fi rezultatul politic la care va ajunge R. Moldova, atunci noi suntem gata să venim în ajutor sub orice formă necesară. Şi am putea sosi rapid, dar trebuie să aşteptăm rezultatul acestui exerciţiu politic”, a mai spus Mathisen.

Victor MOŞNEAG


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. STEFANITA

  Stabilizarea economiei SUA se resimte şi în Europa

  Investitorii incep sa aiba motive de optimism

  Ştirile privind începutul revenirii economiei globale au început să se înmulţească. Ieşirea surprinzătoare din recesiune a Germaniei, Franţei şi Elveţiei este urmată de estimări globale mult mai optimiste. Scăderea economică se va tempera în lunile ce vor urma şi va urma o perioadă de creştere a economiilor Statelor Unite ale Americii (SUA) şi ţărilor europene, a estimat miercuri un membru al consiliului director al băncii centrale elveţiene, Thomas Jordan, citat de AFP. „Scăderea economică din SUA, dar şi din Europa se va tempera considerabil în lunile ce vor urma“, a estimat acesta, într-un interviu acordat cotidianului economic elveţian „Handelszeitung“. „Până la sfârşitul anului ar trebui să vedem din nou creştere economică durabilă în Statele Unite“, urmată de Europa la începutul anului 2010, a subliniat Jordan, care va prelua din 2010 funcţia de vicepreşedinte al băncii centrale elveţiene.

  Aceasta este ultima dintre veştile dătătoare de speranţă că dominoul financiar catastrofal ce a început în SUA se poate reface în sens invers.

  Economistul-şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Olivier Blanchard, estimează că „revenirea economiei mondiale a început“, însă redresarea „nu va fi simplă“ pentru că actuala criză a lăsat „cicatrice profunde“ pe mai mulţi ani, relatează Reuters. „Revenirea economică a început. Pentru a o susţine vor fi necesare o serie de echilibrări, atât în interiorul statelor, cât şi în ceea ce priveşte relaţiile între state“, scrie Blanchard într-un articol, intitulat „Susţinerea revenirii economiei mondiale“, ce va fi publicat în numărul din septembrie al revistei „Finance and Development“.

  Tot miercuri, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a informat, într-un comunicat preluat de France Presse, că economia statelor membre ale organizaţiei s-a stabilizat în cel de-al doilea trimestru, după ce în cele trei luni anterioare scăzuse la un nivel ce nu mai fusese înregistrat din 1960. Produsul Intern Brut al zonei OECD, din care fac parte 30 de state, a scăzut cu -0,002% în al doilea trimestru, comparativ cu primul. În primul trimestru al anului, economia se comprimase cu 2,1%. Comparativ cu al doilea trimestru din 2009, Produsul Intern Brut al zonei OECD a scăzut cu 4,6%.

  Încrederea investitorilor în economia României s-a îmbunătăţit semnificativ , relevă un sondaj efectuat de Thomson Reuters şi Oesterreichische Kontrollbank (OeKB).

  România se încadrează în trendul regional, care sugerează îmbunătăţirea puternică a încrederii investitorilor în economiile emergente din Europa Centrală şi de Est pentru prima dată de la începutul anului 2007. Aşteptările investitorilor legate de condiţiile din mediul de afaceri în următoarele şase luni, precum şi legate de economie în general au crescut semnificativ, notează Reuters.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *