Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Copiii rămaşi fără fructe

Copiii rămaşi fără fructe

281-primar-tabara-copiiTaberele de copii de la Vadul lui Vodă încă nu au un meniu bine stabilit pentru asigurarea copiilor cu fructe. Astfel, micuţii au primit fructe proaspete doar în ziua când primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, a efectuat o vizită la taberele respective. Autorităţile responsabile îşi asumă o parte din vină, din motiv că au întârziat să facă transferurile de bani necesare pentru a îmbogăţi meniul copiilor cu fructe. Din cauza lipsei de bani, administraţia taberelor susţine că nu face licitaţii publice pentru procurarea produselor alimentare.

În internet, sunt plasate mai multe informaţii despre tabăra de copii „Zâmbetul”. „O surpriză plăcută pentru vizitatorii complexului turistic „Zâmbetul” este relaţia „preţ – calitate”. Camere de nivel destul de bun cu reparaţie de calitate şi vile relativ confortabile pentru odihnă, în preajma familiei, la un preţ mic pentru aşa nivel. Masă bună în restaurant sau sufragerie cu selecţie largă de bucate – toate acestea fac pensiunea noastră mai atrăgătoare pentru vizitatorii care doresc să petreacă timpul într-o atmosferă calmă, alături de familie”, se arată pe pagina web www.vv.md.

Situaţia, însă, nu este atât de strălucitoare la bazele de odihnă. Potrivit unui comunicat de presă, marţi, 15 iunie, primarul Dorin Chirtoacă a vizitat taberele de odihnă pentru copii „Zâmbetul”  şi „Camping”, din Vadul lui Vodă. Pe parcursul verii, în aceste tabere se odihnesc copii din instituţiile de învăţământ preuniversitar din municipiul Chişinău. Vizita primarului a fost una de documentare, Dorin Chirtoacă a ţinut să vadă la faţa locului condiţiile în care se odihnesc copiii. În urma discuţiilor cu administraţia taberelor, dar şi cu elevii de aici, edilul capitalei a fost informat despre raţia alimentară, relaţiile copiilor cu educatorii şi condiţiile sanitare.

Chirtoacă a constatat că, în tabăra „Zâmbetul”, tinerii nu sunt asiguraţi zilnic cu fructe proaspete, iar în unele cazuri, apar mici conflicte între educatori şi copii. În context, primarul general a solicitat administraţiei taberei de odihnă să înlăture aceste probleme. De asemenea, Dorin Chirtoacă va cere şi Direcţiei Educaţie să asigure buna activitate a tuturor taberelor de odihnă din municipiu.

La rândul său, directorul taberei „Zâmbetul”, Vasile Cazacu, a explicat că la prânz copiii vor primi deja fructe. Şi Irina Babuhina, educatoare superioară la aceeaşi tabără, a confirmat că situaţia cu fructele este pusă la punct, parţial. „De astăzi, copiii vor primi fructe. Pentru ei au fost cumpărate doar mere”, a spus ea.

Contactat de ZdG, Alexandru Strătilă, şef-adjunct al Direcţiei educaţie, tineret şi sport, din cadrul preturii Ciocana, a pasat problema creată în responsabilitatea directorilor de tabere. „Acolo este meniul stabilit. Noi transferăm bani şi toată responsabilitatea îi revine directorului respectiv al taberei „Zâmbetul””, a declarat Strătilă.

Potrivit lui Strătilă, abia acum Direcţia Educaţie se ocupă de transferarea banilor colectaţi în urma vânzării foilor de vacanţă. „Banii pentru fructe, suntem la etapa de a-i tranfera. Tot ce au făcut taberele până acum, au făcut din banii lor. Ei au luat credite, ca de la început, să organizeze alimentaţia şi asigurarea cu tot ce este necesar. Dacă s-a depistat acolo că le-au fost date doar cireşe şi mai mult nimic, e pentru că taberele au cumpărat doar ce a fost posibil din propriile surse financiare”, a mai spus şeful-adjunct al Direcţiei Educaţie.

Fiind întrebat dacă de situaţia creată poartă vreo vină autorităţile locale, care au întârziat să facă transferurile de bani, Strătilă a subliniat că, deocamdată, nu ne poate răspunde la această întrebare. „Cu părere de rău, încă din primele zile taberele activează doar din contul lor. Acum cred că situtaţia se va ameliora, pentru că banii de la comercializarea foilor, pe care îi achită părinţii, pleacă încolo. Se face un control la tabere pentru a constata modul în care ei respectă obligaţiunile pe care şi le-au asumat”, a mai adăugat el.

Ludmila Vasile, contabilă-şefă la tabăra „Zâmbetul”, spune că copii primesc fructe peste o zi. „Astăzi ne-am dus să cumpărăm produse alimentare, inclusiv fructe, şi nu ne-au dat. Nu vor să ne dea pe datorie. Banii de la stat îi vom primi abia vineri”, susţine ea.

În pofida prevederilor legale, la tabăra respecitvă nu au loc licitaţii publice pentru achiziţionarea produselor alimentare. „Produsele le cumpărăm de la persoane fizice, care vând la Piaţa Angro. Noi nu facem licitaţii pentru procurarea produselor deoarece avem datorii mari şi nimeni nu ne dă nimic în astfel de situaţii. De mulţi ani lucrăm cu aceste persoane şi de aceea nu facem licitaţii”, susţine contabila-şefă.

Ea a precizat că, zilnic, pentru alimentarea unui copil, administraţia taberei cheltuieşte 85 de lei. În următoarele zile, 200 mii de lei urmează să fie alocaţi de autorităţile responsabile pentru întreţinerea copiilor din primul schimb, ne-a spus angajata taberei „Zâmbetul”.

La tabăra „Zâmbetul” se odihnesc 175 de copii, iar în „Camping” circa. 500.

ZdG