Casa de Creaţie din Rezina – un deceniu fără sediu

Mai bine de 10 ani, copiii de la Rezina care frecventează diverse cercuri de creaţie nu mai au un sediu al lor. Şi asta pentru că, din lipsă de bani, autorităţile au pus în vânzare Casa de Creaţie a copiilor din localitate, achitând cu acei bani salariile pedagogilor. După această întâmplare, fiecare conducător de cerc a încercat să-şi continue activitatea, dar…

Cercuri în şcoli

Ion Ilieş, maestru al artei şi conducător al Cercului de coregrafie, locuieşte în or. Râbniţa şi lucrează, prin cumul, la Casa de Creaţie din Rezina. “Am avut un sediu, aproape de Primărie, dar acum acolo se află o bancă”, spune maestrul cu amărâciune în glas. De atunci, mai mulţi angajaţi ai Casei de Creaţie au început a activa în cadrul diferitor instituţii de învăţământ.

Dar “e rău, pentru că atunci când concentrezi copiii într-un singur loc – e una, iar când sunt dispersaţi prin şcoli – e altceva”, zice Ion Ilieş. După cum a explicat conducătorul Cercului de coregrafie, deseori, venind la gimanziul în care îi învaţă pe copii să danseze, află că, în ziua respectivă, a intervenit ceva şi nu mai dispun de spaţiu liber. “Acolo am avut o sală specială pentru dans, iar colectivul dispunea de condiţii de muncă”, îşi aminteşte Ilieş de vechiul sediu.

Chiar dacă de mai bine de 10 ani Casa de Creaţie nu are un sediu, Ion Ilieş spune că interesul copiilor faţă de activitatea acesteia nu a scăzut. Maestrul menţionează că în şcoli cercurile cuprind doar copiii din instituţia respectivă, în timp ce, dacă ar avea un sediu special, ar veni tineri din tot oraşul.

Jumătate au fost închise, din lipsă de sediu

“Cam prin ’97, când era foarte greu cu salarizarea, ni s-a spus că sediul se vinde pentru a fi remuneraţi pedagogii”, îşi aminteşte Nelea Ţâmbaliuc, directoarea Casei de Creaţie, de motivul invocat atunci de autorităţi. Deşi spune că părinţii, copiii şi întreg colectivul instituţiei au încercat să protesteze, decizia a rămas în vigoare.

În ce priveşte cercurile din cadrul Casei de Creaţie, Ţâmbaliuc spune că o parte din ele activează şi acum. Unele în cadrul instituţiilor de învăţământ din oraş, dar cele mai multe îşi continuă activitatea în satele din raion. Tot directoarea a menţionat şi faptul că, din lipsa unui sediu, majoritatea cercurilor de creaţie au fost închise.

Nelea Ţâmbaliuc mai spune că, de fapt, deja de vreo trei ani, Casa de Creaţie are un nou sediu. Ea speră ca, odată cu inaugurarea acestuia, să fie redeschise şi cercurile care nu activează. “Dacă vom găsi specialişti, dar la un salariu aşa mic …”, nu-şi termină gândul directoarea. Ea a mai menţionat că persoanele care activează în prezent “îşi iubesc meseria şi sunt încântate” de ceea ce fac.

Sediul vechi, mai bun decât cel nou

“Ne-au dat o grădiniţă care nu activează. Recent a fost terminată reparaţia acoperişului şi trebuie să înceapă lucrările în interior, unde este mult de muncă”, ne-a explicat directoarea instituţiei.

Potrivit lui Xenofon Cioban, şeful Direcţiei de învăţământ din Rezina, obţinerea unui nou sediu pentru Casa de Creaţie nu a necesitat eforturi foarte mari. “Noi am cerut şi imediat ni s-a dat, nu au fost probleme”, ne-a declarat şeful direcţiei, adăugând că la noul sediu “are loc reparaţia şi degrabă va fi gata”.

Directoarea Casei de Creaţie mai spune că sediul obţinut trebuie reparat în totalitate. “Să fie bani mai mulţi, lucrul ar merge mai repede. Cel mai bine ar fi să ne întoarcă vechiul sediu cu două etaje din centrul oraşului – un loc minunat pentru cei circa 300 de copii care frecventau Casa de Creaţie”, a conchis Ţâmbaliuc.

Nicolae Cuşchevici

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Zaharana

    Nicolea, nu ai pierdut timpul în zadar la Rezina.
    Doar că în locul Centrului de creaţie nu e doar Bancă ci BAR RESTAURANT ŞI Acestea au fost cumpărate de oameni care azi sunt FUNCŢIONAri în APL. Şi de unde au avut ei oare, aşa bani pe atunci ca să-i “salveze” pe bieţii pedagogi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *