Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Cartea, un dar pe care…

Cartea, un dar pe care îl poţi deschide iar şi iar

Izvor de cunoştinţe şi de înţelepciune, izvor de bucurie şi de alinare, un prieten sigur, o deschizătoare de orizonturi – sunt doar câteva dintre meritele pe care i le atribuim celei pe care scriitorul Garrison Keillor o consideră pe bună dreptate un “dar pe care îl poţi deschide iar şi iar” – CARTEA.

Asemeni unui dar, deschis în permanenţă pe parcursul a patru zile, a fost Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, ajuns la cea de-a XVI-a ediţie. Au venit încoace, pentru a-şi cumpăra cărţi bune sau pentru a-şi încânta privirea, numeroşi copii, studenţi şi profesori, bibliotecari, părinţi şi bunici din toate colţurile republicii. De la eveniment nu au lipsit nici cei care cunosc tainele cuvântului scris – scriitorii Spiridon Vangheli, Vasile Romanciuc, Arcadie Suceveanu, Iulian Filip, Ianoş Ţurcanu, Claudia Partole, Nicolae Popa, pe care îl puteai vedea deseori semnând autografe la Cartea-surpriză “Marele Ciulică”, al cărei autor este şi care a intrat în casele a 15 mii de familii, graţie copiilor veniţi la Salon.

Tatăl lui Guguţă printre micii cititori

„Cartea este un miracol, o sărbătoare de neuitat, ce-i îndeamnă pe copii spre lectură, spre cunoaştere. Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret este evenimentul la care miracolul devine realitate. Sper ca această sărbătoare a cuvântului scris să cuprindă o arie cât mai largă de răspândire a căldurii sufleteşti, să aducă cât mai multă bucurie şi lumină binefăcătoare”, a subliniat, la inaugurare, Claudia Balaban, preşedinta Secţiei Naţionale din R. Moldova a Consiliului Internaţional al Cărţii pentru Copii şi Tineret (IBBY).

Aşa a şi fost… Forfotă mare la Centrul Expoziţional Moldexpo. Dis-de-dimineaţă sute de copii îşi grăbeau pasul pentru a ajunge printre cărţi. La scurt timp, mulţimea de mici cititori a împânzit standurile. Un grup de elevi din clasa a II-a căutau cu mare grijă, printre cărţi, cele care au tematica “arbori din pădure”. “Aşa se cheamă activitatea tematică pe care profesoara de geografie ne-a recomandat-o”, susţin ei. “Am o carte despre plante, dar acolo nu sunt toţi arborii. Aici văd multă informaţie la această temă. Aş vrea să le iau pe toate”, mărturiseşte Ionel. “Sunt foarte multe cărţi bune, mai trist e că sunt prea puţine cărţi în engleză, după care am şi venit”, ne spune Alex, elev în clasa a X-a. Şi Mia este o simpatizantă a Salonului. Ea este impresionată de numărul mare de difuzori de carte, întruniţi sub acelaşi acoperiş. “Astfel ni se oferă o gamă mai mare, mai comodă, pentru a ne putea alege cărţile dorite. Am venit cu părinţii aici. Mi-am şi cumpărat câteva cărţi. Acum vreau să văd dacă sunt şi cărţile pe care le râvnesc de mult: “Pe jumătate moartă” şi “Otrăvurile din Caux”, spune Mia, în timp ce tatăl ei era preocupat de detective, în special Aghata Cristi.

La Salon i-am întâlnit şi pe elevii Liceului “Cuhureştii de Sus”, veniţi tocmai din Făleşti. “Împreună cu direcţia şcolii am organizat această vizită. E una deosebită, într-o adevărată împărăţie a cărţii! De 16 ani venim şi ne completăm biblioteca. Ne pare rău că nu toţi doritorii au reuşit să ajungă, având la dispoziţie un singur mijloc de transport”, ne spune Olga Cebotari, profesoară de geografie.

Printre standurile cu cărţi putea fi descoperit cu greu şi îndrăgitul scriitor Spiridon Vangheli, mereu  înconjurat de copiii care-i cereau autografe sau făceau poze cu el. “În scrisori sunt întrebat dacă e greu să fiu scriitor pentru copii. Nu – dacă îi ai pe copii în suflet”, a remarcat tatăl lui Guguţă.

Cărţi de la 5 până la 1950 de lei

Nicolae şi Victor sunt doi gemeni care au venit la Salon. M-a impresionat discuţia pe care o purtau cu mama lor. “Aveţi atâţia dinozauri… Aţi umplut lumea cu dinozauri”, era replica Angelei Canja, făcută la propunerea fiilor săi de a procura cărţi despre dinozauri. Nicolae ne mărturiseşte că are acasă o colecţie în machetă din lemn cu animale mari, precum şi enciclopedia Disney, care conţine 8 dinozauri. “În enciclopedia mea, lipsesc câţiva. Am văzut la un prieten mai mulţi. E foarte intrigantă geneza lor, scheletul, de unde au provenit, cât au trăit, ce mâncau”, ne spune cu interes micuţul. Fratele său, Victor, speră că va veni încoace, în una din zilele următoare, cu tatăl său şi că îl va putea convinge. “Tot el ne-a luat ceilalţi dinozauri, atunci când lucra în România, şi avea mai mulţi bani”, ne mărturiseşte cu sinceritate micul cititor.

Printre cele mai vândute titluri de carte din acest an se numără “Citesc şi colorez cu autocolante”, “Tema pentru acasă”, “Taina care mă apără”, “Grigore Vieru”, “Poieniţa copilăriei”, “Hai să-ţi spun”, o bună parte dintre ele s-au vândut chiar în prima zi. La mare căutare au fost şi cărţile ce conţin poveşti cu tâlc, despre fotbal, tenis, despre piraţi, care erau solicitate de către tinerii cavaleri, iar micile cititoare se uitau după poveşti cu prinţese.

Şi preferinţele celor maturi au fost diverse. Femeile îşi îndreptau atenţia spre cărţi precum “Delicii în bucătărie”, “Ghidul femeii ocupate”, “Teste şi sfaturi pentru a trăi cea mai frumoasă poveste de dragoste”, “Depăşeşte cele 8 obstacole din calea comunicării”, “Sarcina ta”, “Bebeluşul de la o zi la un an”, pe când bărbaţii optau pentru teme ca “De ce bărbaţii se însoară cu scorpii”, “Curs practic de karate” ş.a.

În cadrul Salonului au fost reprezentate peste 166 de edituri din 11 ţări: R. Moldova, România, Franţa, Germania, Suedia, China, Federaţia Rusă, Ucraina, Polonia, Azerbaidjan şi Portugalia, fiind expuse circa 15 mii de titluri. Cărţile au fost comercializate cu reduceri de până la 25% şi chiar 50% la standul Ambasadei Chinei. Cu toate acestea, mai mulţi vizitatori recunoşteau că volumele sunt scumpe, în raport cu veniturile familiilor lor.

Pentru o carte s-a scos din buzunar de la 5 până la 1950 de lei, comparativ cu 1200 de lei – cel mai mare preţ din anul trecut pentru o carte. “De obicei, s-au vândut cărţi de până la 100 de lei”, spune Elena, vânzătoare.

Librăriile on-line propun preţuri mai mici

La actuala ediţie a Salonului, vizitatorii au avut prilejul să cunoască şi ofertele librăriilor on-line. Ion, un tânăr de doar 23 de ani, e directorul unei astfel de librării. “La noi, preţurile sunt mai mici decât în librăriile tradiţionale, aceasta pentru că nu avem cheltuieli pentru spaţiu, personal ş.a.”, ne asigură Ion. El mai spune că solicitările se pot face prin telefon sau prin intermediul site-ului, iar comanda ajunge într-un timp scurt fie la domiciliu, fie la serviciu, deoarece majoritatea clienţilor sunt angajaţi în câmpul muncii. “De obicei, femeile procură romane de dragoste, iar bărbaţii – despre business. Avem câte vreo 6 comenzi pe zi”, susţine tânărul, încântat de organizarea unui astfel de Salon. “Aici am discutat cu mai mulţi directori de edituri în scopul unei viitoare colaborări. Cu siguranţă, va creşte şi numărul de cumpărători. Acum încercăm să livrăm cărţi în toată lumea”, spune Ion.

Şi în acest an s-a făcut remarcat standul Ambasadei Chinei. Dacă în ceilalţi ani cărţile erau doar expuse, la ediţia actuală a Salonului au fost comercializate discuri, calendare şi cărţi despre frumuseţea şi istoria Chinei. Surpriza standului chinez a fost o carte interactivă. “Aceasta le permite copiilor, cu ajutorul unui pix inteligent, să înveţe cuvintele. Este în limba română şi, respectiv, în chineză – când se apasă în dreptul unei imagini, se aude cuvântul”, ne explică Elena, reprezentanta Ambasadei Chinei. De fapt, reprezentanţii Chinei cu greu găseau o clipă liberă – zeci de copii aşteptau în rând autografe în hieroglife chinezeşti, entuziasmaţi şi dornici de a însuşi măcar câteva cuvinte în limba chineză.

Cartea cultivă sufletul

„Salonul este organizat cu mult suflet, cu dăruire. Ceea ce mi-aş dori e ca programul Salonului să nu înceapă aşa dimineaţă, ci un pic mai târziu, şi să se prelungească până seara târziu, aşa cum e la Bucureşti, de exemplu, unde se termină pe la ora nouă – zece seara – astfel pot să reuşească să-l viziteze şi cei care sunt la serviciu până pe la ora 18”, spune directorul unei edituri.

În acest an, o bună parte dintre vânzători s-au bucurat că au vândut la fel de multe cărţi ca şi anul trecut, dar sunt şi dintre acei care au vândut mai puţin. “E sfârşit de lună, când practic n-a mai rămas nimic din salariile oamenilor. Au fost şi sărbătorile de Paşte – acesta cred că e motivul pentru care nu am vândut prea multe cărţi”, crede Luminiţa, vânzătoare la stand.

„Deşi globalizarea a marginalizat cartea, prezenţa masivă a tinerilor ne face să credem că mai există interes pentru lectură. Pe copii i-aş îndemna să stea mai puţin timp la calculator şi să acorde mai mult timp lecturii, care îmbogăţeşte caracterul”, spune Arcadie Suceveanu.

„Un Salon unde copilul se întâlneşte cu o carte bună, ce poate fi mai frumos?!”, remarcă Vasile Romanciuc. Cartea artistică, crede scriitorul, are un rol aparte. “Ea cultivă sufletul copilului. De aceea, îi îndemn pe copii să-şi aleagă timpul, să citească şi să meargă mai des prin librării”.

Oxana COLŢA