Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Basarabenii rezistă stoic pe şantierele…

Basarabenii rezistă stoic pe şantierele belgiene

În timp ce criza face menaj în casele belgienilor, şantierele încearcă să reziste stoic conjuncturii economice actuale.

Basarabenii care şi-au legalizat situaţia în Belgia datorită actelor româneşti muncesc ca independenţi şi sunt bine cotaţi în sectorul contrucţiilor. Este vorba, în mare parte, de bărbati, care şi-au creat statut de indepedent, juridic vorbind sunt „persoane fizice autorizate” şi pot exercita o activitate profesională fără stânjenire pe piaţa muncii belgiene. Soţiile acestora, cu statut de asociat, prestează, în general, servicii de curăţenie particularilor, direct sau prin intermediul unor societăţi specializate.

Nicolae Neagu, originar din Manta (Cahul), deşi este muzician cu diplomă de la Institutul de Arte din Chişinău, se descurcă bine şi chiar este prosper. „Eu personal nu sunt afectat de criză. Sunt totuşi concetăţeni care mă sună şi mă întreabă dacă nu cumva este ceva şi pentru ei. Unii au început să fie afectaţi de prin toamnă. Eu ştiu să fac totul şi asta mă scapă de la nevoie, dar cunosc şi sistemul bine. Asta le lipseşte multora”. Potrivit lui Nicolae Neagu, prima prestaţie este foarte importantă, aceasta fiind generatorul succesului. „Dacă ai dat în exploatare un şantier de bună calitate, toată lumea vrea să lucreze cu tine”.

Totuşi, după părerea lui Neagu, sectorul construcţiilor este destul de stabil şi sigur în Belgia. „Pentru viitor, încerc să mă gândesc la proiecte mai serioase, cum ar fi deschiderea unei societăţi în construcţii. Pentru moment însă, deşi am mereu de muncă, plătesc şi foarte multe taxe. Cu toate acestea, pensia celor cu statut de independent oricum este mică, dar mai am până la pensie”, adaugă Neagu. Potrivit mantaşului, nu se prevede o întoarcere masivă a basarabenilor din Belgia, după modelul Spaniei.

Criza face menaj în casele belgienilor

Cu primele semnale ale crizei, au apărut unii particulari care au început să se dezică treptat de serviciile de curăţenie, preferând să economisească resurse financiare, cu riscul de a sacrifica ceva din timpul liber împrospătării apartamentului sau casei cu propriile forţe.

Potrivit basarabencei Elena Petic, directoare Resurse Umane a societăţii „1 Home Solution” din Bruxelles, specializată în servicii pentru particulari în domeniul curăţeniiei, deşi criza se simte destul de serios, este puţin probabil ca basarabenii din Belgia să se întoarcă acasă. „Foarte mulţi clienţi de-ai noştri au renunţat la serviciile de curăţenie sau au diminuat numărul de ore săptămânale, pentru că la rândul lor sunt afectaţi într-un fel sau altul”.

Cu toate acestea, ne spune Elena Petic, „judecând dupa situaţia persoanelor din anturajul meu, majoritatea încearcă să reziste pănă trece această perioadă mai dificilă”. „Femeile care sunt independente şi prestează servicii de curăţenie, dar şi şoferii şi alţii, toţi au mai puţine ore de lucru, mai puţine contracte, în acelaşi timp taxele trebuie plătite. Dar, după părerea mea, lumea rezistă şi nu cred că poate fi vorba de un „reflux” al moldovenilor din Belgia spre Moldova”. Potrivit directoarei RH, în jurul la 15 basarabeni, femei şi bărbaţi, prestează servicii pentru societatea respectivă, în baza statutului de independent.

Amintim că Belgia, precum şi alte căteva ţări, au decis să menţină restricţiile la piaţa muncii pentru muncitorii din Bulgaria şi România pentru încă trei ani, deşi anterior se prevedea o descătuşare a acestora din mai 2009. Astfel, cetăţenii bulgari şi români nu pot munci în Belgia decât ca persoane fizice autorizate, cu mici exceptii pentru asociaţii acestora.

CBB, Bruxelles