Anunţ: “Vând un rinichi, la frontiera de Est a UE”

432-rinichiZeci de anunţuri sunt postate zilnic pe site-urile publicitare de către persoane din R. Moldova care intenţionează să-şi comercializeze un rinichi sau o parte din ficat. Unii scriu în aceste anunţuri că vor să doneze organe, alţii recunosc că vor să le vândă, iar cei din a treia categorie anunţă şi preţul contra căruia şi-ar ceda un rinichi sau o parte din ficat. De obicei, preţurile variază între 7 mii de euro şi 25 de mii. Majoritatea potenţialilor “donatori” recunosc că au decis să recurgă la această cale riscantă din cauza problemelor economice pe care nu le pot soluţiona altfel.

“Clinic sănătos, vând rinichi cu doar 10000 de euro”

“35 ani, complet sănătos. Vând un rinichi la preţ de 25000 euro, rog seriozitate”, “Locuiesc într-un sat pe malul Prutului. Vând un rinichi, ca să-mi cumpăr o casă pentru mine şi pentru copiii mei”, “Vreau să-mi vând un rinichi. Sunaţi, n-o să regretaţi”, “Îmi vând un rinichi. Seriozitate. Fost sportiv, nu beau, nu fumez. Grupa sanguină AB4 pozitiv. 100 000 euro”, “Am 21 de ani. Vreau să îmi vând un rinichi. Rog oameni cu seriozitate să sune”, “Vând rinichi, gr. a II-a pozitivă. 20000 euro. Am nevoie de bani”, “Clinic sănătos, vând rinichi cu doar 10000 de euro, grupa de sânge B3+, rog seriozitate. Îmi scrieţi pe skype. Sunt online seara, după 8”… Acestea sunt doar o parte dintre anunţurile postate de potenţiali “vânzători” de rinichi. Toţi autorii anunţurilor au o calitate comună – sunt tineri. Îi deosebeşte faptul că locuiesc în diferite localităţi ale R. Moldova: la Aneni, Chişinău, Hânceşti sau Bălţi.

L. are doi copii. Cel mai mic nu a împlinit încă 2 ani, iar cel mai mare, la toamnă, va deveni elev. Deşi copiii sunt mici, iar ea ştie că sănătatea sa e foarte importantă pentru cei doi micuţi, a decis să renunţe la un rinichi, în schimbul a 7 mii de euro, pentru a-şi putea cumpăra o casă. L. spune că ea şi cei doi copii ai săi nu se mai pot descurca în lipsa unei case. Deşi, de la vârsta de 16 ani, a muncit în Rusia, la construcţii, banii acumulaţi acolo nu i-au fost de mare folos, deoarece niciodată nu au fost suficient de mulţi. “Acum câţiva ani, soţul meu a plecat la muncă în străinătate. La început, ne mai ajuta, dar, de prin luna martie, nu ne mai trimite niciun ban. Cred că are pe altcineva…”, povesteşte L. Ea a încercat să-şi găsească un loc de muncă în sat, ca să fie mai aproape de copiii săi, dar nu a reuşit, deşi spune că poate face orice: poate munci la construcţii, poate găti bucate, poate îngriji bolnavi şi copii… “Aş face orice fel de muncă, dar satul nostru e mic şi locurile de muncă sunt deja ocupate”, explică L. În ultimul timp, se confruntă şi cu probleme de sănătate. Acest fapt o îngrijorează mult, deoarece crede că, dacă medicii ar depista că are sănătatea şubredă, nu ar accepta prelevarea unui rinichi de la ea, deşi, din câte a aflat, rândul celor care aşteaptă un rinichi, pentru a-şi salva viaţa, e destul de mare.

“Ar accepta să reducă din preţul rinichiului său, doar ca, până la toamnă, să poată intra în casă”

Acum câteva zile, a fost la Chişinău, la o investigaţie la Institutul Oncologic. Verdictul medicilor a fost unul încurajator pentru ea, deoarece, deşi i-au depistat probleme, nu este vorba despre cancer. Femeia spune că, după ce a aflat că în satul său cineva vinde o casă contra sumei de 5 mii de euro, ar accepta să reducă din preţul rinichiului său, doar ca, până la toamnă, când cel mare va merge la şcoală, să poată intra în casă.

432-rinichi2Pe alt site de anunţuri, descoperim telefonul unui tânăr care, deşi munceşte şi nu are încă o familie, este decis să-şi vândă un rinichi, pentru că, altfel, nu poate ieşi din sărăcie şi probleme. “Am citit mai multe articole pe internet, ştiu că poţi trăi o viaţă deplină cu un singur rinichi. Dacă-i aşa, m-am gândit să-mi vând unul, deoarece, altfel, toată viaţa voi umbla pe drumuri”, spune tânărul. El recunoaşte că nu a discutat cu părinţii săi despre această decizie, dar, fiind major, crede că nu ar fi o problemă, chiar dacă ei ar afla despre intenţia sa.

Administratorii acestor site-uri susţin că nu sunt responsabili de conţinutul anunţurilor, atâta timp cât acestea nu conţin mesaje vulgare, indecente, nu cheamă la violenţă.

900 de pacienţi din R. Moldova necesită transplant de organe

La Agenţia de Transplant, medicul Anatoli Lozovschi ne-a spus că numărul mare de asemenea anunţuri nu demonstrează că astfel de tranzacţii au loc în R. Moldova. “Din cauza problemelor cu care se confruntă, mai multe persoane recurg la soluţii disperate. Tentativele de comercializare a organelor umane fac parte din categoria acestora. Şi la Agenţia de Transplant suntem apelaţi de persoane care ar dori să-şi vândă un rinichi sau o parte din ficat. Nu pot să spun cât de mulţi apelează la noi, dar sunt destul de frecvente aceste apeluri. Unii chiar vin la Agenţie. Pentru toţi, însă, avem un singur răspuns: Legea nr. 42 din 06.03.2008, privind transplantul de organe, ţesuturi şi celule umane, spune că “prelevarea de organe, ţesuturi şi celule se poate efectua de la persoane în viaţă, având capacitate de exerciţiu deplină, doar în cazul existenţei consimţământului scris, liber, prealabil şi expres al acestora şi cu autorizarea Comisiei independente de avizare”. Deci, această lege stipulează clar că prelevarea organelor în scopuri comerciale este strict interzisă”, susţine medicul Lozovschi.

Totodată, specialişti din transplantologie susţin că funcţionarea, din 2008, a acestei legi, activitatea Agenţiei de Transplant, dar şi a altor structuri guvernamentale nu exclud posibilitatea unor activităţi clandestine sau ilegale, practicate peste hotare, cu persoane din R. Moldova.

Ala Vechiu, specialistă în probleme sociale la Comitetul naţional de prevenire şi combatere a traficului de fiinţe umane, susţine, însă, că din anul 2012 nu a fost înregistrat niciun caz de trafic în scop de prelevare. Ala Vechiu face trimitere la rapoartele instituţiilor competente, care confirmă că astfel de cazuri nu au fost înregistrate oficial.

Agenţia de Transplant anunţă că, în prezent, în R. Moldova, sunt aproximativ 900 de pacienţi care necesită transplant de organe. Peste 60.000 de pacienţi sunt pe lista de aşteptare pentru transplant de ficat, inimă, plămâni, pancreas, intestin sau rinichi în statele membre ale UE. Perioada de aşteptare pentru o astfel de intervenţie deseori depăşeşte trei ani.

Reporter de Gardă

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

25 comentarii

 1. Fuga Unionista

  O Preluare:
  TINERII NOSTRI UNIONISTI

  blog Vicu Cojocaru
  http://cojocari.ro/2013/07/economia-moldovei-sarace-cat-a-unui-judet-din-romania/comment-page-1/#comment-19188

  – Ana
  July 21st, 2013
  –––––––-
  Din pacate asa e. Romania e mult inainea Moldovei, la orice capitol.
  Eu traiesc de aproape un an la Bucuresti si nu regret ca m-am mutat aici. Tot mai multi moldoveni vin in Romania si mi se pare firesc.
  Sunt bine vazuti de romani (spre deosebire de nemti, francezi, etc)
  si se integreaza foarte usor.
  E aceeasi limba, diferentele culturale sunt aproape inexistente.
  Nici nu poti sa consideri mutarea din Moldova in Romania drept emigrare. Pentru mine ca moldoveanca nu a fost niciun efort sa ma integrez. Am gasit o slujba la o firma de IT unde sunt platita \de aproape 6 ori mai bine ca la Chisinau.
  E adevarat ca Bucurestiul e un oras mai scump decat Chisinaul,
  insa e mult mai bogat. Surclaseaza net Chsinaul la transportul in comun, la shopping, restaurante, parcuri, posibilitati de distractie.
  Dupa aceea, Romania ca tara e mult mai bogata si mai frumoasa ca Moldova. Au munti si mare, turismul aici, cu toate neajunsurile lui, e totusi la ani lumina de ceea ce se intampla in Moldova.
  Nici macar nu invidiez românii pentru acest fapt,
  intrucât eu mereu am considerat ca România nu este o tara straina,
  ci doar o zona mai bogata a unei mari tari.
  ––––––––––––––––––––––-
  – Victor
  July 21st, 2013

  Vitalie are dreptate.
  Am fost de 4 ori la Bucuresti in ultimii doi ani si pot sa spun
  ca e mult inaintea Chisinaului din toate punctele de vedere.
  Prima data am stat 6 saptamani, iar cand m-am intors la Chisinau
  si am intrat iar in contact cu realitatile noastre
  am avut impresia ca veneam de undeva din Occident,
  asa de sarac mi-a parut Chisinaul.

  Eu cred ca o eventuala UNIRE, desi mie ca moldovean mi-ar conveni, nu ar aduce nimic bun Romaniei. S-ar alege cu un eventual mare judet (Moldova), foarte sarac si cu problemne mai mari decat are Romania
  in acest moment. Pe de alta parte, moldovenii emigrati in Romania sunt bine vazuti de romani pentru ca sunt muncitori si seriosi. Eu nu cred in unire, insa cred ca moldovenii tineri ar trebui sa emigreze in Romania pentru ca efortul de integrare / adaptare acolo e mult mai mic decat in vestul Europei. Romania, cu toate problemele ei se afla intr-un progres continuu, pe când in Moldova lucrurile stagneaza, sau mai rau,
  se deterioreaza. Ar trebui sa plecam toti, sa lasam politicienii singuri.
  Eu unul intentionez ca la anul sa ma mut definitiv la Bucuresti.

  De ce credeti ca politicienii nostri nici nu vor sa auda
  de o eventuala UNIRE ? Pentru ca daca aceasta s-ar produce, Presedintele nostru ar ajunge un simplu primar de judet
  (adica al Moldovei) si ar fi urecheat in permanenta de sefii
  de la Bucuresti pentru starea deplorabila in care se afla regiunea,
  dar si mai grav, nu ar mai putea sa fure.
  ––––––––––––––––––––-

 2. vera

  ULTIMUL APUS de SOARE

  (Dedicatei Lidiei – femeii
  care avea nevoie de un transplant
  de rinichi,dar a decedat in bratele
  fiicii minore,care tot are nevoie
  de transplant de rinichi:umblau
  impreiuna la dializa…nimeni
  n-a ajutat-o pe femeia saraca).

  E trista viata fara mama,
  Nici vesela n-a fost cu ea,
  Caci impreun-au dus povara
  Durerii ce le framinta

  Si nimeni din crestinii nostri
  Nu s-a grabit in ajutor,
  Macar in numele iubirii,
  Gertfind, putin din punga lor.

  Degeaba minte au cu totii,
  Daca n-ajuta pe sarac,
  Atunci cand boala i-l distruge
  Si zace, scaldat in oftat.

  Ne doare inima pe unii
  Pentru acei,ce sunt bolnavi;
  Acei bogati ca niste umbre
  Stau bine sus si-s impacati,

  Ca au de toate pe-asta lume,
  Numai iubire n-au de loc
  Ca de Pinzaru care plinge
  Cu lacrimi, ce se sting in foc.

  Halal de deputatii nostri,
  De toti acei – votati de noi,
  Daca nu pot face un bine
  L-acei,ce traiesc in nevoi,

  Cu ochii tristi de asta viata
  Si sufletul ca in carlig,
  Care mai cer incet,in soapta,
  Oleaca, o gura de apa,

  In ultimul lor drum…strain!

 3. cornel

  vind un rinichi am nevoie urgent de bani , gr 3 pozitiva , sonatos , nu beau , 30000 mii eu , 078953545

 4. vali

  asa e viata curva cateodata fiecare cu parerile lui asa ca si eu as vinde un rinichi 01+ doar sa nu mai stau prea mult departe de casa mpmentan lucrez in anglia dar cu vreo 20000 de euro as deschide o afacere in tara si gata 07407180899

 5. Eduard

  vind n rinichi sau lob de ficat.gr 3-a pozitiva.sanatos am nevoie urgent de bani.+37368209634

 6. Stefan

  Vand un rinichi , am 20 de ani , 1-82 inaltime , 80 kg sportiv , nu consum alcol , grupa sanguină(01) 25.000 euro(neg) pentru mai multe detalii , ma puteti contacta pe mail filmeporno75@yahoo.com (nu e mail la caterinca) cer seriozitate si ofers seriozitate !!!

 7. Olga

  Am 21 de ani
  Nu servesc bauturi alcoolice, nu fumez, clinic sanatoasa
  Pret: 150000
  (1)RH-
  Rog seriozitate
  Contact prin e-mail: pasa-olga@mail ru

 8. Olga

  Vind un rinichi
  Am 21 ani
  Nu consum bauturi alcoolice, nu fumez, clinic sanatoasa
  Grupa (1)RH-
  Pret:150000€
  Contact prin e-mail: pasa-olga@mail.ru
  Skype: pasa.olga1
  Rog seriozitate

 9. Andreea

  Sint foarte curioasa! Oare acesti oameni au fost pina la urma contactati? Ce pot spune ei astazi, sau realizat planurile lor de donatie?

 10. Dr Okoduwa Godwin Solomon

  bună

  Esti gata pentru a salva o viaţă, interesat in vanzarea lui rinichi pentru a depăşi toate problemele financiare. Universitatea de predare Spitalul Benin (UBTH) oferim gratuit, nici o obligaţie să susţină pacienţi locale şi internaţionale pentru a găsi un tratament medical de clasă mondială. Suntem specializati in chirurgie cardiacă, cancer de îngrijire, intervenţii chirurgicale de fuziune spinarii, maneca gastric chirurgie şi alte intervenţii chirurgicale majore. Universitatea din Benin predarea Spitalul (UBTH) oferă avantaje de neegalat de cost şi de calitate, a spitalelor de clasă mondială şi instruite la nivel global și Chirurgilor în jurul fiecare specialitate cu experienţă. Dacă aveţi în vedere o intervenţie chirurgicală de înlocuire de disc cervicala, creier tumoare chirurgie, Chirurgie pentru inima supapă de înlocuire, sau gestionarea de cancer de prostata, oferim sprijin şi servicii pentru a facilita atenţia este nevoie. Contactati-ne prin e-mail: ubth101@gmail.com sau de apel (+234) 807-792-7406 aici pentru un răspuns rapid. O dată tu decide, vă ajuta să programaţi o rezervare.

  cu stimă.

  Dr Okoduwa Godwin Solomon

 11. Mark Hanadex

  Bună ziua tuturor,
  Vindem un rinichi. A salva o viață și
  a castiga bani.
  Vrei sa iti vinzi rinichi pentru a salva
  o viata?
  Cautati un
  posibilitatea de a vinde rinichi pentru un
  preț bun?
  Aceasta este o oportunitate pentru tine
  de a vinde rinichi pentru 600.000 de lire si mai sus. Toate
  Furnizorii interesați ar trebui
  contactați DR. HANADEX unul
  chirurg si consultant nefrolog
  Hanadex SPITAL Pentru mai multe detalii
  informații ne contactați prin e-
  mail: clasxicbahena@gmail.com
  Sau ce-app +2348166843941

 12. William Jacob

  Ești în datorii? Ai nevoie de a strange bani pentru costurile de ingrijire a sanatatii sau a datoriilor de plată sau starea de defalcare financiară? Aștepta! Luați în considerare vânzarea de rinichi ca o opțiune. Dacă doriți ca să vândă rinichiul astăzi. Mesajul-ne rinichii immediately.A sunt cumpărate pentru o sumă maximă de 700,000.00 EURO. Fondul Național cumpără în prezent numele kidney.My sănătos este Dr. David Lewis, I nefrolog rinichi hospital.Our State Hospital este specializat in chirurgia de rinichi si suntem, de asemenea, implicate în achiziționarea și transplanturi de rinichi cu donatorii vii și adecvate. Ne sunt situate în India, Canada, Marea Britanie, Turcia, Statele Unite ale Americii, Malaezia, Africa de Sud, etc Dacă sunteți interesat de vanzarea sau cumpararea unui rinichi, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați prin e-mail: drlewishospital@outlook.com

  donatorii trebuie autentice

  Aștept răspunsul tău ….

  Toate cele bune….

  Dr. David Lewis

 13. Bahena Ruiz Mario

  Bună ziua tuturor,
  Vindem un rinichi. A salva o viață și de a câștiga bani.
  Vrei sa iti vinzi rinichi pentru a salva o viață?
  Sunteți în căutarea pentru o oportunitate de a vinde rinichi pentru un
  pret bun? Aceasta este o oportunitate pentru tine
  de a vinde rinichi pentru 600.000 de lire si mai sus. Toate
  furnizorii interesați trebuie să contacteze DR. HANADEX unul
  chirurg si consultant nefrolog Hanadex SPITAL Pentru mai multe detalii
  informatii contactati-ne prin e-mail: hanandexspecialist@gmail.com

 14. Doctordaniel Ben

  Doriți să cumpărați un rinichi sau vrei sa vinzi rinichi? tu
  în căutarea de oportunități de a vinde rinichi pentru bani, deoarece
  Pauza financiară în jos și nu știi ce să faci, atunci de contact
  astăzi și vom oferi o afacere bună pentru rinichi. Numele meu
  Doctorul Daniel un nefrolog la UBTH Medical Center. Noi
  Speciale interventii chirurgicale la rinichi clinice si noi, de asemenea, face cu achiziția
  si transplanturi de rinichi cu donatorii vii, după caz.
  Ne sunt situate în India, Turcia, Nigeria, Statele Unite ale Americii, Malaezia. daca tu
  interesat de vanzarea sau cumpararea rinichi, nu ezitati sa
  contactați-ne prin e-mail.

  E-mail: Doctordaniel95@outlook.com Sau Doctordanielben@gmail.com

  Salutari.
  Dr. Daniel.

 15. Donald Henry

  Salutari

  Donator de rinichi Necesitatea urgentă
  Ești în datorii? Ai nevoie pentru a ridica numerar pentru costurile de ingrijire a sanatatii sau a datoriilor de plată sau într-o stare de defalcare financiară? Aștepta! Luați în considerare vânzarea de rinichi ca o optiune. Daca doriti sa vinzi rinichi astazi. Mesajul ne immediately.A de rinichi este cumpărat pentru o sumă maximă de fundație $ 300,000.00US Dollars.The National cumpără în prezent numele kidney.My sănătos este Dr donald henry, sunt un nefrolog in rinichi National Spitalul hospital.Our este specializat in chirurgie renala si de asemenea, avem de a face cu cumpararea si transplantul de rinichi cu un donator corespunzător de viață. Ne sunt situate în India, Canada, Marea Britanie, Turcia, Statele Unite ale Americii, Malaezia, Africa de Sud, etc Dacă sunteți interesat de vanzarea sau cumpararea de rinichi, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați prin e-mail: Dr_henrydonald@doctor.com
  Au nevoie de donatori geniune

  Se așteaptă … dumneavoastră răspunde.

  Toate cele bune….
  Dr donald henry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *