Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Afacerea în care profiturile sunt…

Afacerea în care profiturile sunt atât de mici, iar sacrificiile atât de mari

În aceste zile, a fost mediatizată frecvent știrea despre agricultorii din Anenii Noi, care pe o suprafață de 5 hectare cultivau legume, pe care le irigau cu apa din Bâc, râu care s-a transformat într-o canalizare colectivă, o rușine care nu bate în obraz nimănui. 

Recunosc cu mâna pe inimă că există printre noi acest gen de agricultori, care nu au nici mamă și nici tată și care pentru niște taxe informale (circa 300 de euro – atât se vehiculează că ar costa un certificat de inofensivitate la un lot de legume sau fructe cu probleme), reușesc să plaseze pe piață produse ce ne otrăvesc. De aceștia ar trebui să se ocupe organele de control abilitate, eu. Însă. vreau să vă vorbesc aici despre altfel de agricultori, despre o agricultoare care a renunțat la cariera în medicină și procesează pomușoare și fructe.

Pe Ina Căpățîna am cunoscut-o la telefon, atunci când o companie de la noi m-a rugat să identific un agricultor care ar putea să le livreze fructe de sezon pentru angajații lor. Era plin sezon a agrișelor, a vișinelor și a murelor, iar colaborarea dintre companie și Cooperativa de producători „Mobbery” mi-a adus atâta bucurie, și încă o dată confirmarea că în viața asta poți face lucruri bune, fără ca să îți iasă, vorba moldovenilor, „și ție ceva”. 

De-a lungul verii, Ina Căpățină nu a lipsit de la nici un târg de-al nostru. Imaginea femeii care venea la volanul unui autocamion, care descărca singură marfă, care avea răbdarea să explice fiecărui cumpărător despre proprietățile aroniei, a agrișelor sau a dulceții de mure ori coacăze fără zahăr, mi-ar fi plăcut să fie imaginea femeii din agricultura noastră, și nu precupeața de la orice piață, care se jură că produce legume eco, când de fapt verdeața abundă de insecticid, pentru că vezi, Doamne, au umplut-o păduchii și ca să nu distrugă marfa a dat așa un pic, cât să bage un om în spital (vorbesc din propria experiență). 

Dar, să revenim la ale noastre… Ina a practicat medicina timp de 10 ani, este doctor pediatru și, din propria experiență a înțeles că există o legătură directă între ceea ce îi dăm să mănânce copilului și sănătatea acestuia. Ea și-a promis, și se ține de cuvânt, că va produce doar ce e mai bun pentru oamenii de alături și, în special, pentru copii. 

Astăzi, cooperativa „Moberry” achiziționează materie primă de la peste 50 de crescători de pomușoare, achiziționează și pere, mere, gutui, prune pe care le usucă sau le transformă într-un minunat desert – pastelată din fructe. Ina Căpățină produce dulcețuri fantastice din aronia, dovleac, zmeură, coacăze și agrișe. Din această toamnă, cooperativa a început să se ocupe și de producerea făinii din mere, pere și gutui, făină folosită în deserturile raw-vegane. 

Ea este femeia modestă, care oferă zeci de locuri de muncă, este femeia muncitoare, care s-a lipsit de weekend-uri, fiind prezentă, în schimb, la toate târgurile. Nu le poate rata, deoarece pentru producătorii onești nu există loc pe rafturile marilor rețele de magazine. Ultimul mare lanț deschis la Chișinău i-a cerut un rabat de 27% din preț, asta însemnând vânzarea cu pierderi de producere.  

Numai dragostea pentru agricultură și pentru oameni te poate ține în această afacere, în care profiturile sunt atât de mici, iar sacrificiile atât de mari. Ina, după ani buni de muncă, încă nu are un spațiu de producere al său. La ora actuală, ea închiriază unul. Și știți de ce? Pentru că puținul profit obținut a fost investit în retehnologizare, pentru creșterea standardelor de producere, pentru achiziții de utilaje. 

Moldova are oameni minunați în agricultură, oameni care ar trebui puși mai mult în valoare, pentru că, dacă nu o vom face noi, riscăm să îi adopte alții cu tot cu idei, cu entuziasm și cu abilități. Și atunci, vom rămâne doar cu agricultorii de pe malul Bâcului.

Diana Crudu