Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Transnistria: conflictul se "dezgheaţă"?

Transnistria: conflictul se „dezgheaţă”?

421-transnistriaTiraspolul vrea sânge la Nistru. În noaptea de 26 aprilie, situaţia a fost la un pas de a genera un nou conflict. Fără a anunţa Chişinăul, militarii transnistreni au pornit instalarea a încă două posturi de control în zona de securitate, la Varniţa şi la Gura Bâcului. Acestea se întâmplau la o săptămână după ce Chişinăul şi Tiraspolul conveniseră ca pentru zilele de Paşti (5—6 mai şi 12—13 mai) circulaţia peste Nistru să fie liberalizată.

Vineri seara, în jurul orei 20.30, autorităţile transnistrene au organizat instalarea a două posturi de control (vagonete) în preajma satului Varniţa. Acelaşi lucru urma să se repete şi la Gura Bâcului. Chişinăul a fost luat prin surprindere. Nu fuseseră sesizate asupra faptului nici OSCE şi nici Comisia Unificată de Control (CUC). Primii care au intervenit au fost localnicii de la Varniţa, care au cerut demontarea vagonetelor montate la câteva zeci de metri de casele oamenilor. “Sunt provocări”, spune primarul satului, Al. Nichitenco. “Toate se fac cu un scop: acapararea acestui teritoriu. Ei pretind că Varniţa e a Transnistriei, ceea ce e un fals. Zilnic, suntem puşi la “încercări”, declară primarul. Protestul localnicilor a trecut în altercaţii cu militarii transnistreni. La faţa locului au ajuns reprezentanţi ai CUC. În urma deciziei acestora, după 6 ore de tensiuni, posturile au fost evacuate. Potrivit Tiraspolului, instalarea posturilor de control la Varniţa a fost necesară pentru “combaterea contrabandei cu spirt în zilele de Paşti”.

Argument fals

Vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, respinge motivele invocate de Tiraspol şi declară că argumentele cu “spirtul” sunt false. “Sunt două grupuri de lucru pentru cooperare pe chestiuni vamale… Există un patronat, aş spune, asupra unor asemenea acţiuni şi din partea EUBAM. Experţii vamali de la Chişinău şi Tiraspol au avut vizite comune de documentare. Recent, s-au întâlnit la Odesa, dar mai departe de discuţii subiectul nu a avansat din cauza refuzului celor de la Tiraspol de a implementa proiectele propuse de EUBAM”, susţine Carpov.

Ministrul în exerciţiu al Apărării, Vitalie Marinuţă, califică incidentul de la Varniţa drept o provocare periculoasă. “Sunt un şir de provocări din partea organelor separatiste în ultimele luni, încercându-ne tăria de caracter şi dorind să ne provoace la un conflict armat”, spune Marinuţă. În opinia ministrului, acest lucru se întâmpă pentru că “garantul securităţii în zona de securitate, partea rusă, nu-şi face misiunea, prevăzută de Acordul din 1992”.

Leancă face apel la raţiune

„Acest incident ne îngrijorează… Sper ca Tiraspolul să dea dovadă de raţiune”, a declarat premierul interimar în prima sa discuţie telefonică de după incident cu preşedintele în exerciţiu al OSCE, L. Cojara, ministrul ucrainean de Externe. Leancă a insistat că “astfel de acţiuni subminează rolul mecanismelor de pacificare în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, afectează grav atmosfera de încredere între cele două maluri ale Nistrului” şi a cerut OSCE să intervină. Cojara l-a asigurat că OSCE monitorizează situaţia în zona de securitate.

OSCE condamnă incidentul

Misiunea OSCE în R. Moldova a reacţionat la cele întâmplate la Varniţa. “Condamn incidentele care au avut loc noaptea trecută în zona de securitate şi fac apel la reducerea tensiunilor dintre părţi. Descurajez partea transnistreană să acţioneze unilateral, destabilizând situaţia”, se spune într-un comiunicat de presă semnat de şefa Misiunii OSCE la Chişinău, Jennifer Brush.

Şeful SIS trebuie demis

Autorităţile de la Chişinău nu au reacţionat adecvat la incidentele din zona de securitate. Cel puţin aşa susţine fostul viceministru de Externe, V. Ostalep. Cele întâmplate sunt “o tentativă de preluare a controlului asupra unei localităţi aflate sub jurisdicţia R. Moldova, iar modul în care a reacţionat Chişinăul nu că e laş, el nici nu există. Dacă nu era primarul… Tentativa de preluare a controlului asupra Varniţei va continua”, spune Ostalep. Şi asta, pentru că serviciile de securitate ale R. Moldova nu-şi fac meseria.