Transnistria — închisoare de familie

Elena Dobroviţcaia a fost reţinută de autorităţile din Transnistria şi ţinută în izolator în condiţii inumane. Anchetatorul, un oarecare Romanovscki, i-a spus că, din cauză că mama sa nu s-a prezentat la el, ea va fi reţinută în calitate de ostatic.

Elena Dobrovițcaia este absolventă a Colegiului Tehnic Industrial-Economic din orașul Tiraspol, locuitoare a orașului Bender. La 16 iunie 2010, i-a fost înmânată o citație de prezentare la secția de miliție din orașul Bender, către anchetatorul Vladislav Romanovscki. Atunci ea era citată în calitate de martor, deoarece mama sa, Zinaida Ciuhnenco, trebuia să se prezinte la anchetator, dar din cauza sănătății nu s-a putut prezenta, ea aflându-se la tratament în secția de cardiologie a unui centru medical din Chișinău. Soțul ei a fost condamnat și îsi ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr.1 de la Hlinaia, iar fiul ei, Vasile Ciuhnenco, este și el condamnat la 6 ani privațiune de libertate, dintre care 3 ani s-a aflat în arest preventiv.

Zinaida Ciuhnenco însă a fost arestată de trei ori și izolată pentru 72 de ore în același subsol al izolatorului de detenție preventivă din Bender, unde a fost recent și fiica sa, Elena. Un dosar penal pe numele său a fost pornit încă în 2006, ea fiind în urmărire penală până în prezent. Femeia spune ca toate relele i se trag din martie 2009, când, aflându-se la volan, a lovit o maşină a miliţiei din Bender. Cert este că, de fiecare dată când era citată la secția de miliție, era plasată fortat în subsolul izolatorului. Din cauza condițiilor inumane de acolo, Zinaida se sufoca şi suporta atacuri de cord. Ultima oară a fost deținută la 8 iunie 2010. În subsol, ea a fost maltratată de anchetator, şi-a pierdut cunoștința şi, în semn de protest, și-a tăiat venele. După ce a fost eliberată, Ciuhnenco s-a internat la cardiologie în Chișinău. Din 8 iunie, aceasta este anunțată în căutare de miliția transnistreană şi, dacă revine în Transnistria, riscă să fie izolată forțat pe un termen îndelungat, iar în fine condamnată penal.

Anchetatorul Romanovscki, re-ținând-o pe Elena Dobrovițcaia, pe durata interogatoriului solicita de la Elena informații privind locul aflării mamei sale, Zinaida Ciuhnenco. Dar în scurt timp, mama Elenei a fost anunțată de un anchetator de la secția de miliție din Bender că fiica ei se va afla în detenție până când respectiva va reveni în Transnistria să-și ispășească pedeapsa penală.

Precum afirmă Alexandru Zubco, jurist Promo-LEX, coordonator al Departamentului Juridic la Centrul de Resurse şi Dezvoltare pentru Transnistria, “Elena Dobrovițcaia a fost ținută în calitate de ostatică, în condiții inumane. Ea a fost deținută în susbolul izolatorului de detenție preventivă al secției de miliție, care se află la 7 etaje în pământ. În izolator nu pătrund razele solare, acesta fiind iluminat continuu artificial, astfel încât deținuții de acolo nu cunosc când e noapte și când e zi.  Alimentația este foarte proastă, deținuții refuză să o consume pe motiv că în ea se introduce brom, o substanţă chimică administrată pentru a reduce pofta sexuală a celor aflaţi în arest. WC-ul este în celulă şi nu e altceva decât o căldare cu capac. În izolator există un WC comun, alături de baie, care nu a fost curățat, iar mirosul acestuia persistă în întreaga instituţie de detenţie. Baia este o odaie separată, cu 3 lavoare și 2 cratițe (una din fier și una din plastic), apa este doar rece, pereții umezi, cu mucegai (pe alocuri cu mușchi). Deținuții se spală în comun (femeile de o parte cu bărbații) în cratițe. Baia, totodată, este și locul de promenadă. Celulele, inclusiv podeaua, sunt din beton, foarte reci și umede. Patul este din scânduri, de-a lungul unui perete. Nu există așternuturi. În plus, nu poți dormi de-a lungul, pentru că îi incomodezi pe ceilalți deținuți, sau de-a latul, pentru că scândurile sunt înguste. Elena a dormit foarte prost, a simțit dureri în spate și amorțeli în picioare. Asistentul medical vine de câteva ori în izolator și-i intreabă pe deținuți despre necesități prin fereastra ușii (nu îi examinează nemijlocit). Dacă sunt careva solicitări, acesta le comunică că nu dispune de medicamente. Practic, deținuții administrează singuri încăperea unde au fost izolați, nu există un serviciu special în acest sens. Accesul oricăror persoane este interzis, avocații refuză să coboare în izolator, plângerile deținuților sunt recepționate doar de anchetatori. Există riscul real ca persoanele plasate în acest izolator să se îmbolnăvească, inclusiv de tuberculoză. Doamna Zinaida Ciuhnenco a fost și ea ținută în acest izolator, de aceea necesită și acum asistență medicală”.

Elena nu a fost bătută și înjosită, însă condițiile inumane din izolator și oamenii de acolo îți provoacă dezgust. Pe tot parcursul aflării sale în izolator, nu i s-a permis să discute cu nimeni la telefon, totuși, anchetatorul i-a propus să o sune pe mama sa și să o convingă să revină în Transnistria, iar ea în acest caz va fi eliberată. Elena Dobroviţcaia a fost eliberată după trei zile de detenție și actualmente se află sub interdicție de a părăsi țara. În timpul aflării la anchetator în calitate de ostatic, Elena a semnat doar procesul-verbal de reținere. Acum, Zinaida Ciuhnenco și fiica sa Elena Dobrovițcaia așteaptă ca autoritățile de la Chișinău să acționeze.

Olesea Vasilachi


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *