Sondaj politic

Dosarul 7 Aprilie, la aproape doi ani de la eveniment: de ce atâta tăcere?

 

Oleg Cernei, consilier municipal Chişinău

Cu trecerea timpului, opiniile liderilor Alianţei şi ale comuniştilor în dosarul 7 Aprilie s-au intersectat în măsura în care dau de bănuit interese comune. Ce altceva să crezi dacă, la doi ani de la eveniment, nu avem niciun dosar scos la capăt, niciun condamnat, cu toate că s-au făcut abuzuri, s-au comis crime, există morţi. Din decembrie 2009 şi până prin aprilie 2010 a fost chemată în audieri la Procuratura Generală mai multă lume, s-au deschis dosare, cu martori, cu victime, cu probe. Ce a urmat? Nimic. A fost un schow. Atât. Au trecut alegerile şi 7 Aprilie a rămas pe linie moartă. Cineva şi-a pus viaţa în pericol, iar cineva şi-a făcut capital politic. Este de datoria AIE ca până la 7 Aprilie 2011 să readucă dosarul pe agenda Parlamentului. Procurorul General şi şeful SIS trebuie să vină cu rapoarte în Parlament. «Muzica» trebuie comandată de AIE.

Sergiu Musteaţă, istoric

În rezultatul evenimentelor din 7 Aprilie a căzut regimul Voronin. Cei care au venit în loc au promis să spună adevărul despre 7 Aprilie şi să tragă la răspundere pe cei vinoveţi de omor şi teroare. Dacă nu s-a întâmplat, înseamnă că nu se doreşte. Nici un dosar în doi ani e prea de tot, că nu mai suntem noi o ţară de sute de mii de kilometri… Eu cred că are dreptate Nagacevschi când zice că celor de la putere nu le-a ajuns curaj şi voinţă politică, mai ales că o spune un fost preşedinte de comisie parlamentară, care s-a ocupat de caz. Societatea civilă trebuie să bată clopotele şi să ceară guvernării să-şi facă datoria. Monumentul? Cred că, da, ar trebui, dar ca reflecţie a memoriei, în amintirea şi preţuirea celor care au ieşit în stradă şi au obţinut căderea unui regim dictatorial. Dar adevărul, oricum, trebuie spus. Dosarul 7 Aprilie e pe conştiinţa AIE.

Ghenadie Vaculovschi, expert în drept

Este regretabil că totul s-a oprit la nivel de speculaţii. Nu există nici dorinţa, nici interesul să se cunoască adevărul. Dacă lucrurile nu merg mai departe de acuzaţii reciproce între AIE şi PCRM, înseamnă că vina este reciprocă. Faptul că cei care au lucrat la raport, în Parlament, au hotărât să plece şi să-şi salveze reputaţia, după ce au cunoscut nişte adevăruri, vorbeşte despre multe. Soluţia? Acţiunea din 7 Aprilie a avut substrat politic şi adevărurile trebuiesc căutate în mediul politic, acolo unde s-au făcut scenarii şi s-au dat ordine. Crimele, da, trebuiesc identificate şi adevăraţii  făptaşi pedepsiţi, dar adevărul nu ştiu dacă mai poate fi stabilit. Cred că partidele trebuie să meargă pe ideea împăcării între ele. Nu a-şi vrea ca evenimentul din 7 Aprilie să fie sacrificat, dar nu cred că în condiţiile politice de la noi poate fi identificată o altă soluţie.

Natalia Moloşag, avocată

Dacă ar fi să reieşim din numărul total de dosare, situaţia pare mai puţin dramatică decât este. În realitate, însă, lucrurile se mişcă foarte greu. Şi nu e doar vina procuraturii, ci şi a organelor de urmărire penală, Centrlui de expertize medico-legale, uneori şi a avocaţilor… Urmărirea penală a fost pornită abia în februarie 2010. Doi ani pentru dosarele de tortură este un termen foarte mare, pentru că timpul lucrează în defavoarea victimei: dispar probe, dispar martori, se schimbă anchetatorii, apar martori noi de partea acuzatuilui etc. Ceea ce complică foarte mult lucrurile e că cei acuzaţi sunt ofiţeri de poliţie, uneori de grad înalt, care-şi au relaţiile lor în organele de urmărire penală. Există o solidaritate, neanunţată, de breaslă. Şi, probabil, mai au şi o acoperire politică. Soluţia? Cred că cele mai multe dosare vor ajunge la CEDO.

Anatol Ţăranu, analist politic

Dosarul 7 Aprilie este o enigmă, care îşi aşteaptă dezlegarea. Dar, în ultimă instanţă, ceea ce s-a întâmplat pe durata celor doi ani în acest dosar, arată clar că partidelor de la guvernare nu le-a ajuns voinţă politică de a spune mai multor lucruri pe nume. De ce nu? Ar exista mai multe considerente. Să nu uităm că AIE îi este greu să exprime o poziţie comună în această problemă, pentru că diferite partide din Alianţă au fost pe părţi diferite ale baricadei în timpul evenimentelor din 7 Aprilie. Poate, dacă societatea civilă ar fi manifestat mai mult interes în dosarul 7 Aprilie, lucrurile s-ar fi mişcat altfel, dar nu a existat prea multă iniţiativă, societatea noastră civilă nu a insistat să se impună în acest sens şi avem ceea ce avem. Soluţia? Cred că trebuie să aşteptăm o nouă guvernare la Chişinău. În condiţiile actualei  guvernări e imposibil să se întâmple altceva.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Sagetatorul

  Nu e nici un mister: a fost o provocare KGB comunista, care a profitat de tinerii patrioti moldoveni care au iesit in strada sa protesteze contra comunistilor. KGB cu banditii SAI dela Tiraspol, mascati, au deturnat miscarea tinerilor, pt. a provoca dezordine.Iar pâna cum nu s-au prins criminalii pentru ca nu se doreste acest lucru Puterii. Si care e puterea actuala? Alianta -2. Deci acolo mai sunt unii politicieni implicati in aceste dezordini dela 7 Aprilie SI AGNTI KGB si ei nu doresc ca populatia sa afle adevarul, caci vor fi trimisi la puscarie. E simplu ca Buna ziua ! Falsii profeti !

  Mai rau este si faptul ca toate acestea fac parte dintr-un plan diabolic KGB de distrugere a intelectualitatii patriotice moldave.
  – In Iulie 2009 moare activistul si patriotul Andrei Vartic la 61 de ani. Cica de “boala la ficat”,
  altfel zis otravit de agentii KGB inca din ianuarie 2009 cand avusese o operatie la spital.
  -Nu va par prea multe coincidente, toate aceste “decese” la comanda ?
  – Ianuarie 2009- poetul Grigore Vieru
  – Nov. 2009 – studentul patriot Andrei Savciuc dela Bucuresti
  – dec. 2010 sculptorul Tudor Buraga si sotia Dora
  – Martie 2011 – cântaretul Vlad Gheorghelas

  ESTE PLANUL KGB OMON DE LICHIDARE A FLOAREI ELITEI MOLDAVE SI SA FIE NIMICITA IDEEA DE ROMANIA MARE !

 2. Victor

  Stie ce stie Alexandru Tanase cind spune ca nu vom afla nicodata adevarul despre 7 aprilie.
  Probabil el are in vedere ca acest dosar a fost inropat de catre colegul sau escrocul Nagacevschi.
  Filat nu degeaba la alungat din partid,iar Plahatniuc nu DEGABA la angajat avocat,iar bolsevicii tot mai bune cuvinte spun despre Nagacevschi.
  Dosarul a fost ingropat cu atita maestrie ca ciar nu-mi vine a crede ca se mai poate face ceva.
  Procurorul lui Urechian tot nu vrea sa elumineze adevarul despre 7 aprilie,probabil pentruca nu-i permit patronii care lau pus in functie. COMANDA MUZICA CEL CARE PLATESTE BANI.

 3. Adriana

  Mi se creiaza impresia ca vinovatii principali ai consecințelor din 7 aprilie, sunt in primul rind actualii guvernanti, care nu au putut dirija cu masele adunate in PMAN in spriginul lor, nu au fost in stare sa-i tina sub control pentru a nu admite provocari (desi majoritatea provocatorilor tot de ei au fost condusi) nu au fost in stare cel putin sa legalizeze acea manifestatie din 7 aprilie, nu au putut negocia cu conducerea de atunci in vederea neadmiterii utilizarii mijloacelor speciale de catre reprezentantii organelor de forta. Sunt sigura ca Nagacevschi asta a dorit sa spuna tuturor dar nu i s-a permis si de aia si a parasit rindurile PLDM.
  Iar noi ca turma am acceptat niste tapi ispasitori din rindurile MAI si ne varsam tot amarul in capul lor. Cred ca aici nu prea avem dreptate. Vinovetii principali sunt cei de la guvernarea komunista si din actuala guvernare. Lupta in PMAG a fost nu pentru libertatea noastra ci pentru puterea lor. Inca o data ma confing cu certitudine ca noi suntem niste unelte in minile celor de la putere care ne manipuleaza ca pe niste oi. Noua ni se spuna ca am scapat de komunisti dar inca nu ni se spune de cine am dat. Oare nu Lupa era cel ce striga de la tribunile mari ca ce s-a intimplat la 7 aprilie nu este alt ceva decit rasturnare ilegala de guvernare, iar acu deja spune ca e instaurare legala a democratiei.
  Suntem cu totii niste oi adevarate ca le permitem sa-si bata joc de noi si de istoria noastra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *