Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Sondaj politic

Sondaj politic

De ce partidele politice din R. Moldova nu au programe electorale care să-i vizeze direct pe copii?

Dumitru Diacov, deputat, Partidul Democrat

Educatoarea arată unei fetiţe cum să ţină corect în mână creionul. Până acum câteva luni, această fetiţă nu a scris şi nu a desenat niciodată. Grădiniţa «Romaniţa», recent deschisă, este singura instituţie preşcolară din R. Moldova destinată copiilor de etnie romă. s. Vulcăneşti, r. Nisporeni. Iulie 2010. Cred că sunt programe electorale destinate copiilor. Depinde de fiecare candidat în parte. Dacă ne uităm la Valentina Buliga, atunci constatăm că există asemenea prevederi. Dacă e un candidat pragmatic, atunci vorbeşte despre construcţii, despre drumuri. Dacă însă candidatul este femeie, atunci ea vorbeşte despre familie şi despre copii. Tot ce se face pentru maturi, involuntar, este destinat şi copiilor. O economie puternică, salarii bune, o pensie bună, o atmosferă sănătoasă în societate, toate acestea sunt pentru viitor, pentru copii. Se vorbeşte despre investiţii, despre un curs european, pe care l-a luat R. Moldova. Ce, toate astea-s pentru pensionari? Bineînţeles, sunt destinate copiilor.

Corina Fusu, deputată, Partidul Liberal

Bunăstarea copiilor depinde de nivelul de dezvoltare a societăţii. Dacă părinţii vor avea bunăstare, dacă şcolile vor avea programe bune de educaţie, dacă grădiniţele de copii vor fi moderne, atunci şi copiii vor trăi mai bine. Totul este în ansamblu. Nu poţi avea un capitol aparte pentru copii, altul pentru bătrâni. Pentru ca, în R. Moldova, copiii să se simtă bine, societatea trebuie să fie sănătoasă. Cetăţenii ar trebui să beneficieze de libertate de exprimare, de justiţie independentă, de locuri de muncă, părinţii să aibă salarii mai bune, profesorii să fie mai bine pregătiţi, grădiniţele să le poată oferi copiilor o educaţie adecvată. Guvernarea comunistă ne-a lăsat multe neajunsuri, în special la capitolul educaţie.

Eduard Muşuc, deputat, Partidul Comuniştilor

Nu sunt de acord cu această afirmaţie. Dacă aţi observat, majoritatea punctelor din programele partidelor politice  se referă la viitorul ţării, iar viitorul  aparţine inevitabil copiilor, incusiv problema familiilor, a mamelor cu mulţi copii. Sunt multe puncte, mai ales la compartimentul social care, într-un mod sau altul, direct sau indirect, vizează anume generaţia nouă. Eu când eram la Consiliul Municipal Chişinău am pornit finanţarea şi am sporit nivelul de alimentare a copiilor în grădiniţe şi şcoli. Toate astea s-au făcut prin efort comun cu alţi consilieri şi cu Primăria, nu doar de mine. Sunt şi alte lucruri care s-au făcut în R. Moldova pentru copii.

Teo Cârnaţ, directorul Comitetului Helsinki Moldova

Politicienii nu au dividende politice de la aceasta, de aceea nici nu există asemenea programe. Acesta ar fi răspunsul franc. Dacă minorii ar fi avut dreptul la vot, atunci cu siguranţă, orice partid politic aborda problematica copiilor mult mai detailat şi obiectiv, aşa cum de fapt ar trebui să fie. Dar, cum aceştia nu votează, nici politicienii nu le prea acordă o mare importanţă în programele lor electorale. Faptul că politicienii spun că tot ce se face, se face pentru copii, sunt doar declaraţii. Sund de acord că ce se face în ţară, se face şi pentru viitoarea generaţie, dar de toate astea nu copiii sunt beneficiarii direcţi. Ei vor beneficia de toate astea doar când vor fi maturi.

Ecaterina Mardarovici, ex-parlamentară

Partidele nu au programe electorale care să-i vizeze pe copii pentru că politicienii noştri cred că rezolvarea unor anumite probleme, cum ar fi lipsa locurilor de muncă, problema şcolilor şi altele din domeniul social, ar avea un impact direct asupra vieţii copiilor. Eu, însă, cred altfel. Faptul că aceste aspecte nu se regăsesc printre priorităţile partidelor arată superficialitatea lor şi faptul că politicienii nu sunt sinceri şi cu adevărat interesaţi de rezolvarea adevăratelor probleme pe care le are R. Moldova. Cred că atât problemele copiilor, cât şi cele ale femeilor trebuie introduse în programele partidelor. Cred şi eu că, dacă copiii ar avea drept de vot, atunci s-ar regăsi în promisiunile politicienilor. Totuşi, femeile au drept de vot, dar tot nu se regăsesc în ele.