Opinii despre misiunea pacificatorilor

După tragedia de la Vadul lui Vodă, Chişinăul, Kievul, Washingtonul, Berlinul, Bucureştiul, alte capitale europene, au cerut schimbarea misiunii militare de pacificare de la Nistru cu una civilă, sub mandat internaţional. Rusia şi Tiraspolul se opun, invocând prevederile Acordului din 1992. Cum poate fi schimbată situaţia?

Oazu Nantoi, analist politic

Nu e simplu, fiindcă există nu unul, ci două documente de bază, sub care au semnat şi foşti preşedinţi ai R. Moldova: Acordul din 21 iulie 1992 şi Memorandumul din 8 mai 1997, care au legiferat prezenţa trupelor ruse pe teritoriul R. Moldova, inclusiv a forţelor de pacificare şi au consolidat puterea regimului de la Tiraspol. Aşa că nu ştiu ce să zic, nu am reţete gata. Şi nici nu am cui să le propun. Până în 2009, cei care au guvernat R. Moldova au semnat aceste documente, iar după 2009, cei care au venit nu se pot înţelege între ei şi nu au când se ocupa şi de această problemă. Chişinăul ar putea, desigur, să se retragă din acest Acord în mod unilateral, dar trebuie să vedem cine-şi va asuma consecinţele? Atâta timp cât există interese de business comun de o parte şi de alta a Nistrului, lucrurile vor rămâne pe vechi.

Ion Costaş, ex-ministru al Apărării

Rusia şi Tiraspolul se contrazic. Ei declară că la Nistru e pace de 20 de ani şi tot ei cer menţinerea operaţiunii militare de pacificare. Care-i logica? Războiul s-a încheiat. Nu există conflict. Operaţiunea de pacificare trebuia transformată demult într-o misiune civilă de monitorizare a situaţiei post-conflict şi nu în una de provocare a conflictelor. E un non-sens. Şevciuk declară că trebuie respectat Acordul din 1992. Dar afară e 2011, situaţia de azi nu mai are nimic în comun cu cea din ‘92 sau după ‘92. Acordul trebuie adaptat realităţilor. Dacă am merge pe ideea lui Şevciuk, Europa şi Rusia nu trebuiau să condamne Pactul Ribbentrop-Molotov. Mecanismele trebuie să corespundă situaţiei post-conflict. Problema misiunii de pacificare trebuie abordată de cei care se ocupă de rezolvarea conflictului-formatul de negocieri «5+2».

Eduard Maican, Uniunea Veteranilor Războiului de Independenţă

Moscova şi Tiraspolul se opun înlocuirii misiunii de pacificare cu una internaţională, pentru că această misiune a devenit un scut al regimului de la Tiraspol, creat şi întreţinut de Rusia. Da, există Acordul din 1992 dintre Rusia şi R. Moldova, dar mai există şi un Tratat politic dintre R. Moldova şi Rusia, şi rezoluţia summit-ului OSCE de la Istanbul din 1999 privind retragerea muniţiilor şi trupelor ruse şi din R. Moldova. Formatul de negocieri este azi şi el altul. Nu mai există conflict armat de 20 de ani. Şi atunci, ce să caute pacificatorii militari în zonă? Să tragă în civili, aşa cum au făcut-o pe 1 ianuarie? Deci, lucrurile nu trebuiesc privite doar prin prizma Acordului din 1992. Chişinăul trebuie să ia în calcul toate circumstanţele şi să facă opinie publică internaţională de ansamblu în jurul acestei probleme.

Ana Guţu, delegat parlamentar APCE

Schimbarea formatului de pacificare la Nistru este în întârziere. Ea trebuia făcută demult, fără a se ajunge la cazul tragic de la Vadul lui Vodă. Din păcate, fostele guvernări nu au avut curajul să pună problema în discuţie. S-a văzut şi acum că la nivelul partidelor parlamentare doar PL a avut o poziţie tranşantă în acest subiect. Poziţia Rusiei?… Rusia caută şă-şi păstreze influenţele în zonă, inclusiv prin acest mecanism de pacificare, numai că el nu mai este unul motivat. Au dispărut cauzele apariţiei lui. Suntem în condiţii de pace de 20 de ani. Resetarea operaţiunii de pace la Nistru în una civilă, sub mandat internaţional, este în interesul ambelor maluri. Şi vom insista asupta acestui fapt şi în APCE, mai ales că avem sprijinul partenerilor internaţionali care sunt parte la formatul de negocieri «5 + 2».


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Tatoiu

  Rusia are nevoie de bucata asta de pamant.Ii sta in gat scutul-antiracheta NATO din Romania.
  Care pacifisti? Niste bande betive inarmate,care terorizeaza lumea.E un santaj al Rusiei,numai asa,prin minciuni si violenta,Rusia iese in lume.
  Crede ca pe vecie tre sa fim sclavi la acordul din 1992? Dar de acordul din 1999 privitor la retragerea armamentului tace.
  Tragedia noastra nu e Rusia,ci toata haita de ticalosi,care se perinda pe arena politica de 20 ani,punand in prim-plan biznesul,au facut si semnat tot ce a vrut Rusia,santajand cand cu gazele,cand cu vinurile.Dar trebuia pus piciorul in prag si aruncate hartiile jegoase in fata.Insa n-are cine,pt ca votam niste spargatori de seminte sau vanzatori de tigari.

 2. Ion

  si totusi,toti se feresc sa dea nume,care ne-au facut tara,poporul,o minge de fotbal pt rusi.
  avem o mare nenorocire pe cap,dar fara vinovati? de ce va temeti sa numiti “bravii” barbati ai neamului,care ii intereseaza numai fotoliile si averile pe spatele nostru,care in 20 ani au dus tara de rapa si nu vom iesi din mizeria impusa de rusia,daca nu-i scoatem la tabla sa stie tot saracul pe cine intretine si hraneste din taxele lui? ei se ascund sub vorbe frumoase,dar cu fapte hidoase si de fiecare data is tot ei la putere,in parlament,in guvern,platiti bine,pensii bune,totul gratis,lafaiala si harjoneala pe banii nostri.
  de ce de fiecare data votam si platim unii si aceiasi,in loc sa-i infundam si sa aruncam cheia? pe cine au tras la raspundere cotcarii acestia sobolani pt:
  1.asasinarea a sute de oameni la nistru in 1992.
  2.asasinarea a 5 tineri in aprilie 2009.
  3.asasinarea lui vadim pisari ianuarie 2012 (sentinta deja ii data de kuzmin si lavrov).
  n-au cum pt ca sunt partasi alaturi de rusia.atunci de ce-i paltim si azi pe:
  1.SNEGUR,comunist inveterat,4 ani ne-a dat vodka si oale in loc de salarii si pensii,banii nostri in biznes la tiumen in gaze.dupa ce a fost capturat,i-a dat drumul lui smirnov in 1992 numai sa-si pastreze fotoliul de presedinte.
  2.LUCINSCHI,comunist inveterat,putred de bogat din afaceri dubioase cu smirnov,a semnat memorandumul din 1997 si a legiferat prezenta hoardelor cotropitoare ruse in tiraspol.
  3.VORONIN,comunist inveterat,un sabotor al natiei,a pradat patrimoniul tarii cu fiu-sau,a decorat cu ordinul ‘stefan cel mare’ toti generalii pisorcosi rusi,care au omorat sute de moldoveni la nistru in 1992.
  4.LUPU,comunist inveterat,a votat contra suspendarii imunitatii lui voronin,cu care 8 ani cot la cot au nenorocit tara,numai avion n-are,dar isi cumpara.azi iar e fruntea tarii si cobeste pe ascuns bot la bot pe la moscova si ambasada rusa.rusii totdeauna vor avea unda verde de la lupu.
  5.PLAHOTNIUC,aparut din nicaieri,prieten de “arme” cu un oarecare olejka,mai ales prin anii 90,era vai si amar de cei care aveau un amarat de ‘lariok’…,dar s-a inceput devalizarea bancilor exact cand l-a luat alt prieten,lupu,in politica.daca ai bani e musai sa fii si in politica,altfel nu poti pune la adapost tot ce-ai jefuit in moldova.
  6.FILAT,a privatizat tot ce a ramas de la voronin.si-a luat in gasca toti comunistii nemernici numai sa puna mana pe fotoliu.cei 5 tineri omorati in aprilie l-au crezut,iar el acum a intors spatele si in cardasie cu regimul comunist,e complice prin indiferenta si tacerea sa.tiganul cand s-a vazut imparat,intai pe tata-sau l-a spanzurat.ue-ue,dar numai banii de la ue ii plac,insa bate pasul pe loc si poimane ne trezim alaturi de putin in euro-asia.
  aceste nume trebuie scoase la stalpul infamiei,huiduite si fluierate de fiecare data cand le miroase ciolanul sa-l gabjasca,daca nu suntem in stare sa le gabjim noi la zdup.
  pt schimbari depinde de noi cum si pe cine votam.cautati lume noua,nu mucegai si infractori.
  bogatanii hoti is la putere,bogatiile lor is patrimoniul nostru furat,si niciodata nu vor fi de partea saracului,a poporului.o tara mica si saraca,dar cu cei mai multi milionari din europa,raportat la populatie.se cred patroni pe moldova,dar is numai niste talhari ordinari.

 3. vera

  D R U M U L
  spre casa parinteasca

  Cad baietii nostri
  Ca frunza de pe ram –
  Ucisi ,din an-in-an,
  Ca gertve-aduse,proaspat,
  De sarbatori,la prag,
  Rapusi de gloante-n spate
  De “pacificatori”
  Care cinstesc vinul,
  Rachiul piina-n zori…

  Uitind de misiunea
  Pacii pe pamant,
  “Calasnicov”, cu teava,
  Indreapta,impuscand:
  Oameni civili,pasnici,
  Scurtindu-le mult drumul,
  Ultimul la rind,
  Spre casa ce-i asteapta,
  Lacrimi si durere,

  Presurind,in jur,
  Lasind, in amintire:
  Crime si mult singe –
  Varsat, in timp de pace,
  De orisice fiinta
  Ce lor nu le mai place,
  Atunci cand vinul nostru,
  Rachiul – multe grade
  Obiectu’n ochi dubleaza,
  Mintea le-aiureste,
  Iar degetul…apasa!

  CRIMINALI ,pe timp de pace,
  Care n-au ce face!

  Stau la noi si “papa”,
  Purtind insigna “pace”,
  Pun PATRIOTI la “duba”:
  Poporul ni-l subjuga,
  Ne scuipa chiar in fata,
  Urasc si limba noastra,
  Dispretuiesc si neamul
  Strabunului pamant…

  Afara, DOBITOACE,
  Ce plaiul ne-ocupati
  Si provocati conflicte,
  Crime – nedorite!

  Retrage-ti si armata,
  Ce ne ocupa vatra:
  Spre casa voastra,drumul,
  Va sta deschis,de mult,
  NU OCUPATI pamantul –
  Poporului roman!

 4. Petru

  Uneori am impresia ca infaitabila noastra clasa politica trieste doar din instict. Troglodirea ei s-a accentuat din moment ce a apucat-o socul hipovolemic atunci cand s-a vazut la putere. Reluati mesajul Anei Gutu si analizati-l din punctul de vedere al responsabilitatii oficialitatii moldovene cu atributii in APCE intro problema cum este conflictul din Transnistria. “Resetarea fortelor pacificatoare trebuia facuta mai demult. Acum suntem in intirziere” – spune excelenta sa. Si mai departe vorbeste despre PL cu pozitia sa transata… Foaie verde loboda. Miopie degenerata in ticuri musculare. Este intrebata de solutii in zona de securitate, dar suprema doamna pelista indruga povesti preelectorale, laudand formatiunea din care face parte. Oare atare rationament poate genera abordari serioase, responsabile si de principiu? Pentru care martietni a pregatit ea aceste nesasbuinte? Suna eronat stilul si instrumentele propuse. In diferendul transnistrean niciodata in acesti 20 de ani n-a fost prezenta a pozitie (si vointa) solidara, univoca si consolidata. Partidistii dealde Ana Gutu se mentin in voga doar atata vreme cat neaga sau critica, dar nu si cind trebuie sa creeze, sa construiasca. Ei s-au obisnuit sa gestioneze domenii, in care dibuiesc ca pe intuneric. Imafinati-va, ce discutii pe tema durerii noastre din stinga Nistrului se poarta la intrevederile cu factorii discretionari. Care sunt argumentele de fond ale debarcarii pacificatorilor rusi de la Nistru. Am avut intro vreme un dialog cu un general polonez, care facea parte din misiunea OSCE. El a specificat, ca rusii au terfelit conceptul de secutritate in 3 alegatii esentiale. In loc de peace making, defanding and building, ei au facut, au aparat si au construit o republica separatista de sorginte sovietica, prin care intentioneaza sa realizeze un aquiu de pretentii geopolitice asupra tarilor din Balcani. Astept replica.

 5. Ion

  Opinii de 2 bani.
  Va perindati pe arena politica de 23 ani in cautare de ce sa mai furati si ce sa mai vindeti din averea tarii.
  Intreaba-i pe golanii platiti de noi daca recunosc ca Moldova e ocupata de 20 ani.Se fac ca ploua.Toti is in favoarea ocupatiei,deja e un mod de viata,si o generatie de ‘comsomolisti’,care ieri strigau in l.rusa:”ambasadorul roman-acasa”,in loc de “Kuzmin si armata de ocupatie-la Siberia”,in l.romana.
  23 ani va imbatati ca porcii de ziua limbii romane,dar nu i-ati dat un statut,nu i-ati legiferat existenta,n-ati pus-o in capul mesei ca limba bastinasilor moldoveni,voi si beizadelele voastre,care nu cunosc limba romana,limba statului,caruia i-ati ocupat functiile si infulecati ca lupii cu tricolorul dinainte,statul care va hraneste gratis si voi apoi scuipati in farfurie.Dar venerati limba porcilor venetici si ocupanti,care rastoarna treuca si ne omoara la noi acasa.
  Trebuie sa platim din sudoarea noastra inca si translatori pt 90% de dependenti rusi ai statului moldovenesc.Asa face si Rusia sau cine in lume? Unde vi-i demnitatea,identitatea,orgoliul,lingai mancurti si vanzatori de tara? Trantori nesimtiti,batjocuriti si imputiti palma asta de pamant,ocupata de 2 ori spre bucuria voastra,zdrente de sters cizmele rusilor.
  Pacat ca a trecut epoca lui Tepes,bisnitari analfabeti si minciunosi.
  Nu propun sa va fie rusine sa nu va jignesc,rusinea voastra e la pubela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *