Sondaj despre plecarea lui Dodon

La 4 noiembrie, trei deputaţi comunişti, Igor Dodon, Zinaida Greceanâi şi Veronica Abramciuc, au dezertat din PCRM

“Grupul Dodon” s-a rupt de la comunişti pentru că:
a) vor să ajute la alegerea preşedintelui;
b) au fost motivaţi material;
c) vor funcţii; sau
d) au fost determinaţi din exterior?

 

Sergiu Musteaţă, istoric

Varianta cea mai credibilă ar fi ultima. Şi aranjamentele s-au făcut, cu siguranţă, la Moscova. Faptul că premierul Filat a ajuns marţi cu dnii Dodon şi Greceanâi la Bruxelles e un joc şi ăsta, pentru a crea impresia că lucrurile s-ar decide în altă parte decât în Rusia. Este adevărat, europenii au obosit şi ei de problemele noastre şi din momentul în care au primit semnalul că lucrurile s-au mişcat, au deschis uşa. Au fost curioşi să vadă şi ei «marfa». Dar scenariul este rusesc, iar aranjamentele cred că s-au făcut, inclusiv cu ştirea lui Voronin, şi nu numai a lui: prea uşor a fost numită data alegerii preşedintelui, M. Lupu a pornit să declare că nu se mai ţine de funcţie, alţii au zis că sunt gata să voteze şi cu dracul etc… Deci, palma fusese bătută. Mai departe a fost teatru. Cred că preşedintele va fi ales. Dar nu Lupu.

Ghenadie Vaculovschi, expert în drept

Nu cred că au plecat doar pentru alegerea preşedintelui. Au şi alte intenţii, mai serioase. Cred că vor să dezvolte un proiect politic separat de PCRM, unde nu s-au simţit prea confortabil. Vor funcţii? Nu-i exclus. Şi, în acest sens, au prins un moment bun pentru ei. S-ar putea să pretindă chiar funcţia de preşedinte pentru Zinaida Greceanâi. Plecarea, în grabă, la Bruxelles, alături de dl Filat, ar putea însemna că, deja, candidatura dnei Greceanâi e ca şi trecută pe listă. În privinţa influenţelor, cred că ele au existat atât din partea unor cercuri politice din Est, cât şi din Vest. Candidatul la preşedinţie va fi şi el un compromis între Est şi Vest. S-ar putea întâmpla ca PL să  nu voteze candidatura dnei Greceanâi, dacă va veni din partea «celor 3», şi atunci va fi curios de tot să vedem ce vor face comuniştii.

Vitalia Pavlicenco, preşedinte PNL

Dezertarea grupului Dodon e un scenariu rusesc, căruia Voronin nu are ce-i face. Aşa cum nu poate face nimic nici Smirnov. Voronin a avut de ales între afacerile familiei şi ieşirea de sub ascultarea Moscovei. Ce a ales, s-a văzut. Au plecat trei. Dacă va trebui, vor mai pleca şi alţii. Atâţi, de câţi va fi nevoie ca să fie ales preşedintele. Lupta în R. Moldova se dă pentru un preşedinte pro-rus, loial Moscovei, care să unească R. Moldova cu Transnistria (şi nu invers) şi să ne scoată de pe orbita UE. Moscova controlează azi la Chişinău 3 din 4 partide parlamentare: PLDM-ul lui Filat, PD-ul lui Lupu şi PCRM-ul lui Voronin. Şi le joacă după caz şi situaţie. Partea proastă a lucrurilor e că Occidentul s-ar putea să calce, din nou, pe grebla din 2005. După cum joacă Filat, şi în Est şi în Vest, nu este exclus.

Alecu Reniţă, preşedinte MEM

Motivele sunt mai multe şi ar fi riscant să le separăm. Nu pot crede că «cei trei» ar avea insomnie din cauza că nu avem preşedinte. E adevărat, ei au avut un anumit disconfort într-un partid în care nu puteau schimba nimic, dar nu putem exclude că plecarea lor putea fi şi un scenariu din interior. Sunt de acord cu V. Voronin că au existat influenţe din exterior. Numai că invers la ce spune el: nu din Vest, ci din Est. Dacă erau din Vest, nu trebuia să plece V. Filat la Bruxelles ca să facă prezentările pentru Greceanâi. Cui nu-i este clar că candidatura preşedintelui nu poate trece fătă girul Europei, pentru că creditele vin din Vest, nu din Est. Nu cred că preşedintele va fi ales din primul tur. Dar dacă va fi propusă Greceanâi şi, din lipsă de cvorum, comuniştii vor merge s-o voteze, scenariul devine clar.

Valeriu Matei, scriitor

Nu cred în sinceritatea «troicii» respective, că s-ar fi rupt de la comunişti pentru a scoate R. Moldova din criza politică. Interese? S-ar putea. Fiecare dintre ei vrea să-şi rezolve nişte probleme de carieră. Dacă se fac noi alegeri şi îi prindea timpul acolo unde erau, toţi trei deveneau cadavre politice. Şi caută soluţii. Nu-i exclus să fi fost motivaţi şi material, dar nu avem probe, la fel ca şi în cazul influenţelor din exterior. Atacă Voronin Vestul, numai că el o face ca să arate că este cel mai fidel câine de gardă al Rusiei, deşi Rusia nu mai are nevoie de el şi îi caută alternativă ca şi lui Smirnov. Cel mai mult mă tem că ar putea fi un scenariu din interior, cu o disidenţă programată, pusă la cale de serviciile speciale ruse, pentru a rupe Alianţa, adică să facă ceea ce n-a reuşit Voronin prin negocieri directe.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Ana

  Troica va destrama AIE, cred ca acest lucru isi doreste si V.Filat,interesul Moscovei e sa rupa aceasta Alianta.Scenariul e pregatit, Greceanai ,va fi aleasa Prsedinte (nu merita)Lupu Presedintele Parlamentului, Filat Premier, cel mai trist este, ca M.Ghimpu nu va ajunge Presedintele Parlamentului, cred ca acesta este scopul lor, pentru ca daca PL nu va vota candidatura Greceanai, se vor gasi inca 13, comunisti sa voteze,vom trai si vom vedea.

 2. Nic

  E un scenariu komunist si AIE se va destrama . La putere vor reveni komunistii lui Voronin cu socialistii lui dODON.

 3. STC

  “PARASIREA” PCRM de catre Dodon si celor doua membre PCRM, este o capcana intinsa Aliantei si bine gandita de catre geniul-demon Mark Tkachiuc! Nu acceptati acest joc! Nu acceptati nici o propunere a acestor trei deputati caci veti regreta mult! Nici Dodon si nici Greceanaia nu au aderat azi si nici nu vor adera pina la 18 noiembrie la nici un partid, aratind prostimii noastre ca sunt asa zisii “APOLITICI” si ca sunt cei mai potriviti “APOLITICIENI” pentru presedentie. Se mai vorbeste ca voturile PLDM + PD + 3 (“salvatori ai natiunii moldovenesti”) nu sunt destule pentru alegerea presedintelui dar aceasta nici nu conteaza fiindca in PLAN e gandit totul: voteaza de data aceasta si PCRM. Iata si CAPCANA pregatita pentru Alianta! Va fi distrusa daca veti accepta vre-o conditie de-a lui Dodon!

 4. Ion

  Desigur ca grupul lui Dodon e o capcana intinsa AIE de serviciile secrete rusesti, iar voronin este la curent! Ritorica lui voronin fata de acest grup, la fel fost pregatita de aceleasi servicii rusesti, ca sa para mai adevarata iesirea din PCRM! Iar Filat a inghitin momeala aruncata de aceste servicii, plecind la occident cu noua mireasa grecianii! acum Filat trebuie sa joace foarte abil, ca sa iasa din aceasta cursa intinsa de Rusia! Sper sa reuseasca propunind un candidat neutru, de exemplu un academician sau un actor (ca in SUA-Reigan) cu o morala – jos palaria!!

 5. Victor

  Cum n-o dai Dodon-Bidon tot XXXX (tehnicescoie izdelie nr. 2) rămîne, modesta Zinuţa cu priviri de sub jene tot pulemetciţă rămîne deci fraţilor aceştea ne sunt salvarea. Halal de noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *