[sondaj] Aşteptări de Paşti

Cu ce gânduri intraţi în Sfintele Sărbători de Paşti?

Renata Verejanu, poetă

De Paşte, gândul meu este la Bunul Dumnezeu. El ne este speranţa, că alta nu avem. Guvernele se schimbă, dar viaţa… Acum fiecare este pe propria răspundere. De Paşte, peste ani, ne întoarcem, de obicei, cu amintirile la copilărie. La Paştele copilăriei. E frumos peste tot de Paşti, dar pentru mine, care-s născută la ţară, mai frumos Paşte decât la sat nu există. Acolo se simte, cu adevărat, tradiţia. De Paşte caut să merg la ţară – în ultimii ani mai mult de Paştele Blajinilor, că, mă rog, asta-i viaţa… Paştele face parte din viaţa noastră şi trebuie să ne bucurăm de El, oricât de grea ar părea să fie viaţa.

Valentina Sturza, Asociaţia Foştilor Deportaţi

Dispoziţia în societate nu e una de Paşti. Vedeţi ce lupte-s „sus”. Lucrurile astea umbresc dispoziţia de Sărbătoare, că e Mare Sărbătoare – Învierea Domnului, care a murit şi a Înviat pentru noi. Să ne bucurăm pentru El şi să-i cântăm slavă. Noi şi în deportare când eram, ţineam tradiţia, cu ouă, pască — nu, pentru că nu aveam cu ce face, dar coceam câte ceva şi mergeam la sfinţit, la 50 de kilometri, cu trenul, şi făceam rânduielile. Şi acum merg la biserică. Paştele la biserica se simte. După asta ne adunăm cu copiii, nepoţii, strănepoţii şi ne bucurăm împreună de Învierea Domnului. Paştele te inspiră la viaţă.

Ion Oprea, meşter de instrumente populare

Dispoziţie – nu prea. Vânzările nu merg, câştig nu-i, incertitudinile cresc. Nu vedeţi cum se mănâncă în Postul Mare? Lupu cu Filat, Filat cu Ghimpu. Credeţi că din cauza la alde noi se ceartă? Nu ştiu ce va fi, dar nu-i a bine. Am auzit aşa o vorbă de la oameni, că moldovenii, ca să se ridice, trebuie să cadă cu totul la pământ. Dar unde să mai cazi? Eu aştept Paştele. Pentru mine Paştele înseamnă Dumnezeu. Cred în Creator şi asta mă salvează. Paştele e cea mai Sfântă Sărbătoare pentru mine. Şi Sărbătorile de Iarnă îs frumoase, dar Paştele e Paşte: totul reînvie, e verde peste tot, multă lumină. Paştele îţi dă viaţă.

Parascovia Draguţan, săteancă

După cum îi viaţa, aşa-i şi dispoziţia. Cam greu, viaţa s-a scumpit. Anul trecut, pentru sat, a fost un an greu. Secetă. Anul acesta se arată să fie unul mai bun, dar cum va fi mai departe – vom vedea, după cum va vrea Domnul. Că toată nădejdea-i la El. O ploaie bună şi la vreme înseamnă mult pentru noi. Că din altă parte sprijin nu prea. Iar dacă şi dau, dau puţin. Dar de Paşte ne pregătim. Fiecare cu ce are, dar e sărbătoare pentru toţi. Sfintele Sărbători totdeauna îs Sărbători. Pentru orice bun creştin Învierea Domnului e Sărbătoare Sfântă. Mergem la biserică, ne vin copiii, neamurile şi îl cinstim pe Domnul.

Maria Sarabaş, artistă

Paştele e o Sărbătoare cu totul aparte. Cred că e bine să ne detaşăm de toate celelalte probleme ale vieţii, să uităm de ele — care pe cât poate — şi să fim cu gândul la Domnul, care s-a jertfit pentru noi, oamenii. Eu aştept Paştele, la fel cum aştept să văd lumina zilei în fiecare dimineaţă. În noaptea Învierii merg de cu seară la biserică. E fascinant. O noapte la lumina lumânărilor, între icoane, miros de tămâie şi cântările bisericeşti parcă te face alt om. După slujbă vin acasă şi aduc toată emoţia asta în casa mea, unde-mi adun prietenii şi lumea mai dragă mie. Cred în Dumnezeu şi simt că Dumnezeu e bun cu mine.

 

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Tatiana

  De Sf.Inviere Pastele astem o inviere adevarata astept cu nerabdare ca atunci noi credinciosii care am postit ne-am rugat la Domnul tot postul de ziua invierii ne simtim mai luminosi mai bucurosi mai blinzi.Astept IVIEREA DOMNULUI poate va fi si o situatie politica mai desteapta mai inteleapta cu politicieni cu suflete mari dar nu fatarnici lingusitori …..

 2. vera

  Ce ganduri, noi, sa mai avem,
  Atunci cand hotii conduc tara?
  Paharul saraciei bem,
  Cu gandul c-a veni SCHIMBAREA,
  In suflet ca si primavara
  Vor inflori sperante noi
  Spre viitor, tinand doar calea,
  Fara povara si lingai…

 3. lilica

  CONDUCàTORII TàRII CORESPUND POPORULUI…cum e poporul asa e si conducerea,numai màsura e mai micà sau mai mare

  MOLDOVA ISI MERITà ACEASTà CONDUCERE!!!

  pàrerea mia

 4. lilica

  POATE FI SI o “coincidenta”, dar Adam Kadman a explicat misterul:
  CHIND UN POPOR SE TREZESTE, INDATà PORNESC ATACURILE!!!

  concluzie…stati cuminti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *