[sondaj] Miliardul și Kroll au dispărut?

Pentru 7-8 noiembrie este preconizată o nouă rundă de consultări cu reprezentanții Companiei Kroll, care investighează cazul miliardului dispărut fără urmă acum trei ani. Deşi Raportul Kroll-2 trebuia finalizat cu mai bine de jumătate de an în urmă, şeful legislativului, Andrian Candu, rămâne optimist că investigaţia va avea finalitate, iar „toţi cei implicaţi vor fi traşi la răspundere” (interviu Radio Europa Liberă). Mai mult, Kroll-2 o să facă „curățenie nu doar în clasa politică, dar în tot ceea ce înseamnă mediul de afaceri şi sistemul bancar”. Când, dle Candu?

Timpul trece. Unde-i Raportul? Unde-s banii?

Fiodor Ghelici, Comisia Control Public de pe lângă Președinția RM

A fost şi rămâne un spectacol. Și Kroll-1, şi Kroll-2. Nu există niciun fel de investigații la modul serios. Există doar iluzii. Noi în Comisie am făcut investigațiile noastre şi am constatat că nu se face nimic. Nimeni nu va fi tras la răspundere şi nici un ban din tot ce-a fost furat nu va fi restituit. Se trage de timp, ca lumea să uite ori să-şi ia de-o grijă că se mai poate face ceva. Trebuie să înțelegem cel puțin două lucruri. Unu: că dacă această guvernare nu era implicată în această hoție, lucrurile ar fi fost clarificate de mult şi fără Kroll. Centrul Anticorupție, SIS-ul, Procuratura au toate probele la mână și puteau de mult face ordine în acest sens. Nu se vrea. Şi doi: dacă această guvernare ar fi avut de gând să găsească vinovații şi să întoarcă banii, nu ar fi pus miliardul furat pe umerii populației… Până nu va fi schimbată această guvernare, Kroll-2 va rămâne o poveste pentru iubitorii de povești.

Sergiu Chircă, profesor universitar, doctor

Eu nu pot spune exact, dar bănuiesc că în spatele acestui miliard furat se desfășoară mai multe scenarii şi jocuri. Şi amânarea acestui Raport Kroll-2 este, probabil, parte a acestor jocuri. Însă, acest lucru nu poate dura la nesfârșit. Kroll este o companie americană şi nu cred că americanii vor lăsa lucrurile baltă. Personal cred în americani, nu știu până unde, dar cred. Mai ales că americanii la ziua de azi au rămas în Europa cu doi parteneri de nădejde: Polonia şi România, iar România suntem şi noi. Mă gândesc uneori că noi analizăm cazul miliardului prea îngust, ca pe unul separat, pe când el ar putea fi parte a unui joc mult mai larg de interese: politice și chiar geopolitice. Care e interesul americanilor în cazul R. Moldova? Să fie stabilitate şi să ne menținem în afara influențelor Rusiei. Şi, în acest caz, cine știe ce „cărți” sunt puse în joc, ce discuții se poartă şi ce înțelegeri se fac dincolo de ochii lumii între guvernarea asta a noastră teribilă și occidentali. Personal, dacă aş şti că această guvernare e gata să facă unirea, ca salvare de toate relele, i-aș ierta acest miliard. Un miliard de euro, pentru Unire, nu e preț.

Veronica Abramciuc, Fondul Internațional „Alternative”

Și la Kroll sunt persoane care depind de marile decizii geopolitice şi de cei care iau aceste decizii. Şi dacă cei cu drept de decizie vor hotărî, în cazul miliardului furat, să pună la respect pe cineva şi să facă din asta o lecție de învățătură pentru R. Moldova şi nu numai, atunci Kroll îşi va face treaba până la capăt, iar dacă interesul pentru acest dosar este de altă natură, inclusiv geopolitică, atunci şi Kroll va acționa respectiv. Miliardul furat a fost o operațiune foarte bine gândită, cu foarte multă lume implicată, din interior și din exterior, și bănuiesc că cei care au pornit operațiunea au avut garanțiile că nu vor avea de pătimit. Iar ceea ce zice dl Candu despre „curățenie”, s-ar putea ca mai aproape de alegeri să mai fie arestate câteva persoane, în scop strict electoral. Și cam atât.

Tudor Botnaru, ex-ministru al Securității

La declarații suntem buni. E frumos ce spune dl Candu, dar nu şi adevărat. Lucrurile sunt tergiversate intenționat, ca să treacă timpul şi lumea să uite de furt. Asta se vrea. E ca şi în cazul cu Recensământul. Kroll-2 nu va avea finalitate, cel puțin în mandatul acestei guvernări, pentru că în furtul miliardului au fost implicate toate instituțiile statului: parlament, guverne, instituții de drept, care, evident, nu vor vrea să-şi pună singuri lațul în gât. Faptul că Consiliul Suprem de Securitate a știut ce se întâmplă şi nu a intervenit spune foarte clar la ce nivel s-a făcut furtul. Iar pentru a minți lumea, Banca Națională se va acoperi cu vânzările din activele celor 3 bănci desființate, din care până acuma s-au scos circa un miliard de lei dintr-un miliard de Euro (nici 10%). Dar ăștia sunt alţi bani și nu au nimic cu cei furați… Furtul miliardului va rămâne pe ordinea de zi și a viitorului parlament, cred eu.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Sandu Grecu

  și totuși cum s-a mai spus și eu cred americanilor, dacă ei fac investigația, atunci vom avea o finalitate clar și în acest caz, Guvernarea actuală are interesul să întoarcă banii, să se mențină și mai departe la cîrmă

 2. Lider Moscalu

  “Fiodor Ghelici, Comisia Control Public de pe lângă Președinția RM?”

  Fanariotul Dodon și-a adunat toate lepădăturile în echipă. Acum câțiva ani idiotul ăsta Ghelici și-a găsit un cal și o scurtă de piele și umbla ca nebunul călare în jurul monumentului din fața hotelului cela de parcă înviiase banditul Kotovsky!

 3. Le Justicier

  JUSTIȚIA PÂRȚILUI PLAHOTNIC ȘI ILAN SHOR

  Au trecut doar câteva luni de când justiția regimului pârțului Plahotniuc l-a condamnat la 7,5 ani de închisoare pe hoțul miliardului Ilan Shor. Ilan Shor n-a stat nici o zi la închisoare și din miliardul de dolari furat n-a întors nici un leu.

  Pe PrimeTV, astăzi la orele 21.50 la Orhei, Ilan Shor dansa în horă la hramul orașului. O droaie de prostălani moldoveni dansau și chiuia și ei alături de hoț, după ce se înfruptase cu cârnăciori pe gratis. Asta-i dreptatea lui Plahotniuc, făcută de justiția regimului Plahotniuc, iar miliardul este la cel care i-a vândut libertatea lui Ilan Shor, adică la pârțul nenorocit Plahotniuc.

 4. George

  Sunt conins ca cei care au pus pe roate si apoi au implementat aceasta schema, au luat in calcul inclusiv si o ulterioara investigatie. Au cunoscut baetii toate riskurile faptei. Aceasta frauda nu putea fi implementata fara sustinerea factorilor de decizie la nivel de stat: guvernului, parlamentului, etc. Astfel, nu vad, ba chiar nu cred ca cineva se va apuca de cautat banii disparuti, fiindca ei nu sunt disparuti, ci se afla pe conturile care trebuiau sa ajunga. Intentionat se taraganeaza timpul pentru iepuizarea pirghiilor legale de a face claritate la intoarcerea sumei disparute, nemaivorbind de urmarirea penala a faptasilor. Ulterior, se va gasi un tap de ispas, care va fi tras la raspundere, sau care posibil nici nu va ajunge sa fie judecat, caci va fi unul din aia, cu inima slaba, sau intimplator vor pune in ciai nu zahar dar cianură de potasiu…deci, totul va fi reglat conform scenariului. Una este clad, miliardul trebuie de intors cu certitudine, si, in cazul cind nu sunt luate nici un fel de masuri, toti cetatenii Republicii Moldova vor trebui inca odata sa plateasca pentru Bucuria cuiva. Mai clar sa fie, cetatenii deja chita pentru a intoarce suma disparuta. In cea ce priveste Investigatiile Kroll, eu personal, le calific ca parte a fraudei. Daca Statele Unite se afla la temelia acestei institutii, cu toate principiile acestui stat ca luptator cu coruptia, NU INTELEG de ce institutia, sau reprezentantii SUA nu pot oficial sa numeasca lucrurile asa cum sunt, sau sa puna presiuni pe preasfintitii si autoputernicii nostri de la guvernare, parlament, presidetie, etc. Banuiesc ca in o masura sa alta, este o afacere pentru toti, absolut toti, parte la frauda sau la investigatia ultimei. Sanatatate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *