Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Soluţia germană: răbdare şi muncă

Soluţia germană: răbdare şi muncă

Interviu cu E.S. Matthias Meyer, ambasadorul Republicii Federale Germania
Cu prilejul Zilei Unităţii Germane

— Atât dvs., cât şi ex-ambasadorii Germaniei la Chişinău aţi declarat că relaţiile cu R.Moldova sunt foarte importante pentru ţara dvs. Puteţi să explicaţi cititorilor noştri în ce constă această importanţă?

— În viziunea Germaniei, evoluţia Moldovei, soluţionarea problemei transnistrene sunt de mare importanţă, deoarece impactul este nu doar naţional, ci şi regional. R.Moldova se mărgineşte cu UE şi atât Germania, cât şi UE sunt interesate ca în relaţiile cu vecinii lor să nu fie niciun fel de tensionări. Noi contribuim activ la soluţionarea acestui conflict.

— Aţi venit la Chişinău la sfârşitul verii. Care sunt priorităţile mandatului dvs. în Moldova?

— Mandatul diplomaţilor nu este ca al politicienilor. Noi nu promitem nimic. Desigur, priorităţile mele în calitate de ambasador sunt dezvoltarea şi intensificarea relaţiilor mutuale între aceste două ţări. Aici putem include şi continuarea vizitelor şi a schimbului de experienţă în toate domeniile, cum ar fi cultură, sănătate, mediu, agricultură, politică, justiţie. În viitor sunt sigur că vor avea loc şi mai multe vizite şi activităţi, pentru că toate au drept scop să ne înveţe cum să ne înţelegem mai bine şi cum să avem o colaborare mai bună. În relaţiile dintre ţările noastre nu văd niciun fel de probleme asupra cărora s-ar putea şi ar trebui de lucrat. Noi avem relaţii foarte bune, dar care ar putea deveni şi mai bune.

— Imediat după venirea dvs. la Chişinău aţi fost în vizită la Institutul Naţional de Justiţie, care beneficiază de asistenţa unei instituţii germane. În procesul de reformare, ce credeţi c-ar trebui să preia justiţia moldovenească din experienţa şi buna practică a Germaniei?

— Da, am răspuns invitaţiei Institutului şi am asistat la un seminar privind îmbunătăţirea instruirii actorilor din sectorului justiţiei. A fost un fel de schimb de opiniii între experţii de aici şi cei germani. Discuţiile pe care le-am auzit atunci, între judecători, procurori şi avocaţi, pe care le consider extraordinar de utile, mi-au demonstrat că eforturile de a realiza reforme în domeniul justiţiei se află pe calea cea bună. Cred că foarte multe s-ar putea de preluat din justiţia germană. Un lucru pozitiv sunt training-urile, dar ar fi binevenită şi instruirea continuă. Cred că ar fi utile şi vizite în instanţele germane, pentru a arăta juriştilor cum decurg procesele de judecată, cum se poate de creat o atmosferă prietenoasă în instanţa de judecată şi cum poate fi ridicată încrederea populaţiei în justiţie.

— O bună funcţionare a justiţiei înseamnă un argument în plus pentru străini de a investi într-o ţară. Ce rezerve, temeri au investitorii germani care ar dori sau ar putea să iniţieze afaceri în Moldova?

— Investitorii străini care vin în Moldova, cu unii dintre ei am şi discutat, au nevoie, înainte de toate, de condiţii-cadru nebirocratice, de norme legale de încredere, de siguranţă în justiţia moldovenească şi, desigur, de parteneri de încredere în această ţară. Unii dintre ei se mai sperie că este afectat de corupţie climatul investiţional. Noi, în toate aceste domenii, suntem în contact cu autorităţile R.Moldova şi încercăm să îmbunătăţim situaţia.

— Preşedintele Timofti, atunci când a primit scrisorile de acreditare din partea dvs. şi-a exprimat convingerea că veţi contribui la identificarea unei soluţii pentru problema transnistreană. În viziunea dvs., care credeţi că poate fi cea mai bună soluţie?

— Aceasta este atât o problemă bilaterală, cât şi una globală. Soluţia conflictului trebuie să fie găsită în mod exclusiv doar de către părţile implicate. Comunitatea internaţională poate doar să ofere susţinere şi să ajute prin exemple de soluţionări a altor conflicte asemănătoare. Important este ca părţile implicate să se întâlnească pe cât de des posibil şi să discute. Doar astfel vor evolua lucrurile. Germania a oferit posibilităţi de întâlnire a părţilor. Vă pot asigura că noi vom proceda la fel şi în continuare. Din punct de vedere psihologic, cred că Germania a contribut la detensionarea situaţiei. Noi nu ne dorim altceva decât o soluţionare paşnică a acestui conflict şi sperăm să aibă loc cât mai multe întrevederi, inclusiv în formatul 1+1.

— În acest an relaţiile oficiale moldo-germane au ajuns la a 20-a aniversare. Care credeţi că sunt principalele succese, dar şi nereuşite?

— Acum 20 de ani nu ne-am fi închipuit că vom reuşi să realizăm aşa de multe lucruri. Succese sunt atât de multe, încât mi-ar lua prea mult timp pentru a le enumera. Consider un succes faptul că în toţi aceşti ani am înţeles mai bine care sunt perspectivele noastre şi am înţeles mai bine cum să ne ajutăm reciproc.  Unul dintre marile succese, totuşi, este vizita cancelarului Angela Merkel, care a scos în evidenţă toate succesele acestei relaţii şi care a subliniat nivelul ei. Despre nereuşite, nu ştiu ce aţi vrea să vă spun. Dacă au şi fost, sunt sigur că s-au întâmplat din cauza circumstanţelor, şi în acest caz eu aş prefera să le spun nu insuccese, dar lucruri asupra cărora mai trebuie de lucrat.

— Ce lecţii credeţi că pot fi învăţate din experienţa reunificării Germaniei?

— Ieri am celebrat reunificarea Germaniei. Acum 20 de ani oamenii aveau foarte multe prejudecăţi. Cred că reunificarea Germaniei a avut un impact nu doar asupra Germaniei, dar şi asupra Europei şi a contribuit şi la detensionarea situaţiei în Europa în ansamblu. Noi, germanii, am învăţat că nu poţi schimba mentalitatea peste noapte. Acest proces durează, poate, chiar de-a lungul mai multor generaţii. Moldova are un trecut sovietic. Atunci, lucrurile funcţionau în cu totul alt mod. Acum oamenii au libertate, inclusiv de a călători, de a munci, dar şi de a gândi. Condiţiile de viaţă încă nu sunt optime, dar ele se dezvoltă pozitiv. Este important că nu mai persistă atmosfera de atunci. Aici găsim şi asemănări între Germania şi R.Moldova. Trebuie să înţelegeţi, însă, că mentalitatea nu se schimbă uşor, acest proces durează mai mult. Dar nici nu se întâmplă de la sine, trebuie să lucrezi, să  provoci această schimbare. Desigur, e necesară multă răbdare. Fără răbdare nu este posibil să schimbăm mentalitatea.

— Vă mulţumim.

Pentru conformitate, Tatiana EŢCO