Solicitare: Mandat european de arest pentru deputatul Valeriu Guma

422-gumaPe numele deputatului Valeriu Guma urmează să fie emis un mandat european de arestare şi un mandat de urmărire internaţională. Despre aceasta ne-au anunţat reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române, într-un răspuns oficial, remis pe adresa ZdG, ca urmare a unei solicitări de informaţii.

Valeriu Guma, deputat în actualul legislativ pe listele PD, a fost condamnat definitiv, pe 17 aprilie, la 4 ani de închisoare cu executare de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) din România. Acesta a fost găsit vinovat de acte de corupţie, după ce anterior a fost acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de peste Prut că ar fi dat mită.

Guma era deferit justiţiei în 2008, fiind acuzat că, prin intermediul surorii sale, Ludmila Buzu, şi al partenerului său, Sergiu Bulăţel, cetăţean al R. Moldova, în septembrie 2006, i-a remis 20.000 USD lui Alexandru Mândruţ, consilier al vicepreşedintelui Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Iniţial, Mândruţ ceruse 40 mii USD. Acesta, în schimbul banilor, uzând de funcţia sa (peste puţin timp devenise director general al Direcţiei Generale Juridice din cadrul AVAS), urma să împiedice rezilierea contractului de privatizare a Gerom SA, din Buzău, firmă la care Guma era acţionar, din motive de neîndeplinire a obligaţiilor contractuale privitoare la efectuarea investiţiilor de mediu, fapt ce a atras penalităţi în valoare de 214.000 euro.

Pentru a afla cum este pusă în aplicare executarea pedepsei, ZdG a remis mai multe solicitări de informaţie către instituţiile din România, abilitate cu punerea în aplicare a mandatului de arest emis pe numele deputatului. Recent, Inspectoratul General al Poliţiei Române ne-a răspuns, anunţându-ne despre faptul că pe numele lui Valeriu Guma urmează să fie eliberat mandat european de arestare şi mandat de urmărire internaţională.

“Pe numele lui Valeriu Guma a fost emis, pe 22 aprilie 2013 mandat de executare a pedepsei cu închisoarea. Întrucât, conform procedurii, în procesul de punere în aplicare a mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea, persoana condamnată nu a fost găsită la domiciliul său sau în alte locuri cunoscute ca fiind frecventate de către acesta organele de urmărire penală au solicitat instanţelor competente emiterea unui mandat european de arestare, respectiv a unui mandat de urmărire internaţională”, se spune într-o adresare a Inspectoratului General al Poliţiei Române, ca răspuns la solicitarea de informaţii expediată de ZdG.

Anterior, am solicitat şi poziţia instituţiilor din R. Moldova. Procurorii ne-au informat că responsabilă de cazul Guma în R. Moldova s-ar face Direcţia Cooperare Juridică Internaţională din cadrul Ministerului Justiţiei. Miercuri, 15 mai, reprezentanţii acestei direcţii nu au putut fi găsiţi pentru a se pronunţa la acest subiect. Anterior, aceştia ne-au spus că tot ce cunosc despre cazul Guma “este din presă”.

Deputatul Valeriu Guma a fost condamnat la patru ani de puşcărie, după ce Ludmila Buzu, sora acestuia, ar fi recunoscut în faţa anchetatorilor episodul mitei din 2006 şi le-ar fi povestit oamenilor legii detaliile acelui caz. “Cred că Guma face puşcărie şi pe declaraţiile surorii. Ea nu trebuia să recunoască. Sora lui, când a fost la audieri, în primul rând, trebuia să spună că nu vreau să dau nicio declaraţie, întrucât mi-i frate. Era apărată de lege dacă spunea asta. Ea putea declara despre fapta sa, dar nu trebuia să declare nimic despre fratele său. Ea, din greşeală cred, a spus totul. Că el mi-a spus să fac aia, aia”, declara anterior pentru ZdG, Mircea Vlădoiu, unul dintre avocaţii din România ai lui Valeriu Guma.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Mery,-adevrul pur si nimic mai mult!

  Adevarul a fost si ramane VALOARE !
  Minciuna ca si rahatul ,- pluteste întotdeauna la suprafata.
  Cert este ca chiar cand este ingropat si afundat, ADEVARUL , IESA DEASUPRA. ATUNCI PAZEA, PUTEREA ADEVĂRULUI SI A VALORII ADEVĂRATE MATURA GUNOIUL SI PUNE TOTUL LA LOCUL BINEMERITAT.
  Sunt mai mult ca sigura: SALVAREA RM V- A ÎNCEPE ODATĂ CU :
  1) LICHIDAREA IMUNITATILOR PT CINOVNICI, DE ORICE RANG. ( sunt ascunzisuri)
  2) NOMINAREA IN FINCTIILE PRINCIPALE ALE STATULUI A TINERILOR PATRIOTI SI DECISI !
  3) ARESTAREA CAPETELOR MAFIOTE DIN PARLAMENT, PROCURATURA,
  GUVERN, CSJ, CA, POLIȚIE…

 2. victor

  asta e politica, acum ramine adevarul sa se faca prin demersul lui Guma l CEDO, care va pune totul la locurile sale.

 3. Elena

  Au fost fabricate dosarele acestea si plus la asta in ce tara cit de mica si cit de incompetenta in implimentarea legii nu a fi , sa pui omul dupa gratii din cauza unui sunet???Fi-ti seriosi ca Filat se razbuna dar o face chiar urit de tot ,ceea ce se soldeaza cu pierderea increderii cetatenilor.

 4. ecaterina

  Si eu cred in fabricarea dosarului. Ceva la mijloc nu este in regula. Din surse sigure stiu ca Guma nu este vinovat.

 5. Gicu

  Defapt aici au motivat ca de la o convorbire pe telefon sa-i dea 4 ani ,insa de ce lui Vicol i sau dat citeva zile si acelea la domiciliu, imi pare ca e minuta verzilor aici ,s-au pus pe razbunare si invinuiesc oameni nevinovati.

 6. Viorica

  Cel mai dezastruos fapt este ca se confrunta oamnii cu dosare si idei fabricate ce distrug opinia publica pe cind omul nu poarte nici o vina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *