Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Rusia va interveni. Cine o…

Rusia va interveni. Cine o va opri?

Maria Kozirenko a primit cetăţenia Federaţiei Ruse, alături de alţi 135000 de locuitori din Transnistria. Deşi Kozirenko nu a locuit nici o zi în Federaţia Rusă, ea şi-a primit paşaportul cu doi ani în urmă, ca şi mulţi alţii, în baza unui program promovat de Kremlin pentru acordarea cetăţeniei ruse etnicilor ruşi care locuiesc în Moldova, Georgia, Estonia şi Ucraina. «Sperăm că Rusia ne va apăra», spune Maria Kozirenko.

Rusia a acordat paşapoarte pentru circa 3 milioane de cetăţeni ex-sovietici de la 2000 încoace, arată cifrele Serviciului Federal de Migraţie. Unii consideră că Moscova îşi va folosi cetăţenii din aceste zone neruseşti pentru a influenţa politicile sau pentru a argumenta intervenţiile militare similare cu cea din Georgia. Kremlinul, însă, explică acordarea cetăţeniei doar prin scopuri umanitare. Alexei Sazonov, purtătorul de cuvânt al şefului Serviciului de Migraţie, susţine că «apărarea drepturilor compatrioţilor este un drept consfinţit de aceste ţări».

Crearea comunităţilor cetăţenilor ruşi în Ucraina influenţează deja aspiraţiile Ucrainei spre NATO, la fel cum organizaţiile proruse din R. Moldova afectează relaţiile acesteia cu Europa.

«Acesta este un semnal serios pentru cei care subestimează interesele Moscovei», a declarat Maşa Lipman de la Centrul Carnegie din Moscova.

De exemplu, în ultimii ani Moscova a oferit zeci de mii de paşapoarte în regiunea separatistă Osetia de Sud şi Abhazia. Apoi, autorităţile ruse şi-au justificat acţiunile armate din zonă prin protejarea etnicilor ruşi care locuiesc în străinătate. Acum, aceste zone şi-au întărit relaţiile economice şi militare cu Moscova.

În acelaşi fel Kremlinul subvenţionează regiunea separatistă transnistreană din Moldova, oferind gaz ieftin, suport pentru organizaţiile de tineret sau plătind suplimente la pensii pentru bătrânii săraci, câte 10 dolari lunar în adaos la pensia de 60-70 dolari.

«Pentru Transnistria, Rusia e cea mai dragă şi mai apropiată», spune Aliona Arşinova, cetăţeană rusă, lideră a unui grup de tineri susţinut de Duma de la Moscova. Portretul lui Putin este afişat în dormitorul ei.

Cel puţin a patra parte din cei 550000 locuitori din Transnistria au primit deja cetăţenia Rusiei. Iar Igor Smirnov nici nu ascunde faptul că ar vrea ca această zonă să devină o parte a Rusiei, chiar dacă nu are hotar comun cu aceasta.
Acelaşi fenomen are loc şi în Estonia. Ambasada Rusiei de la Tallinn a declarat că circa 3700 de paşapoarte au fost acordate în 12 luni, de trei ori mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Acest lucru se întâmplă pentru că Estonia nu a acordat etnicilor ruşi cetăţenie în mod automat după 1991, cerând ca fiecare solicitant de cetăţenie să treacă un test de cunoaştere a limbii estone.

Cei care nu vor să investească în studierea acestei limbi solicită cetăţenia Federaţiei Ruse. Cifrele arată că peste 96 000 de locuitori din Estonia au paşaport rusesc. Locuitorii oraşului Narva, unul populat de etnici ruşi, spun că este foarte comod să ai, concomitent, paşaport rusesc şi act de reşedinţă în Estonia, deoarece cu cel din urmă poţi călători liber în Europa. Unii consideră că cetăţenia rusă le ajută să îşi găsească mai lesne un loc de muncă în Rusia, atunci când nu au un job în Estonia.

Şi în Ucraina, o ţară cu 46 de milioane de oameni, oficialii semnalează că Rusia distribuie rapid paşapoarte ruseşti, în special în Peninsula Crimeea, unde e stabilită o importantă bază navală rusească. Crimeea a fost cedată Ucrainei de către Nikita Hruşciov în 1950. Acum autorităţile ruse consideră decizia lui Hrusciov drept una ilegală.
Mustafa Dzhemilev, parlamentar ucrainean, consideră că fiecare al 10-lea rezident din această peninsulă a primit între timp cetăţenie rusă, chiar dacă dubla cetăţenie este interzisă de legislaţia ucraineană.

În Ucraina, «Rusia încearcă să facă acelaşi lucru pe care l-a făcut în Abhazia şi în Osetia de Sud – să croiască teren pentru intervenţii, economice, politice sau militare», susţine Peter Zeihan, vicepreşedintele «Analysis at Stratfor», o organizaţie de analize şi expertiză.

«Dacă în Estonia locuiesc 200000 de cetăţeni ruşi, Rusia va avea dreptul să intervină. Cine o va opri?», spune Serghei Stepanov, un etnic rus care locuieşte la Narva, Estonia.

Tradus după «Taiwan news»