Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Rusia: start războiului anti-Vilnius

Rusia: start războiului anti-Vilnius

Rusia a trecut la ofensivă politico-bisericească pe „frontul moldovenesc”, încercând să „convingă” Chişinăul să se retragă de pe agenda UE de la Vilnius. Pe 2 septembrie R. Moldova a fost vizitată de vicepremierul rus pentru industria de război, D. Rogozin, iar pe 7 septembrie vine în vizită Patriarhul Rusiei, Kiril. 

A plecat Rogozin, vine Kiril. Ce va urma? „Pierdem” Vilniusul?

 

Alexandra-CanAlexandra Cann, Partidul Naţional Liberal

Nu pierdem Vilniusul. Vizitele lui Rogozin şi a lui Kiril sunt impuse de Moscova şi legate direct de Summitul de la Vilnius. Aici toate sunt clare. Doi: Chişinăul le-a acceptat, ca să nu provoace noi tensiuni în relaţiile cu Rusia, dar asta nu înseamnă că el e obligat să facă ceea ce a pretins Rogozin sau ceea ce va cere Kiril. Prin vizita lui Rogozin Rusia a căutat să ne strângă cu uşa. În cazul vizitei lui Kiril, Moscova vrea să-i pupăm Rusiei “mâna şi poalele”, prin acest înalt ierarh al ortodoxiei ruse. În 22 de ani de independenţă, Rusia ne-a convins destul că nu ne este prieten. De ce să fim prieteni cu de-a sila?

Tudor-BotnaruTudor Botnaru, ex-ministru al Securităţii

Nici vizita lui Rogozin şi nici vizita patriarhului Kiril nu va mai schimba nimic. Startul pentru UE a fost dat. Trenul a plecat. Chişinăul a spus clar că va urma cursul politic exprimat de majoritatea populaţiei – integrarea europeană – şi eu cred că lucrurile vor fi duse la bun sfârşit. Faptul că Rogozin a lansat la Chişinău şi la Tiraspol mai multe ameninţări la adresa R. Moldova este un semn de slăbiciune politică din partea celor pe care-i reprezintă Rogozin. Nu cred că ceea ce a declarat Rogozin este poziţia oficială a Rusiei. Sprijinul UE pentru R. Moldova e prea mare, ca Rusia să nu ţină cont de acest lucru.

Andrei-CovrigAndrei Covrig, Asociaţia Drept Umanitar

În politică e posibil orice. Riscurile rămân. Rogozin ne-a ameninţat şi militar, şi economic, şi umanitar… Asta e Rusia. Ea din toate face războaie. În lumea asta, însă, nu toate depind de Rusia. Poziţia Chişinăului contează şi ea. Dacă „şefii” noştri nu vor da înapoi, câştigăm Vilniusul. Depinde şi ce va face Ucraina. Dacă Kievul semnează asocierea, pentru noi calea e deschisă. Nu cred că Rusia va intra într-un nou război la Nistru. R. Moldova e prea aproape de frontierele UE şi NATO… Rogozin a venit să ne sperie, Kiril va veni să „semene pace”. Politică rusească. Într-o mână cu biciul, în alta cu bomboana.

Sergiu-MusteataSergiu Musteaţă, istoric

Era de aşteptat ca Moscova să recurgă la ameninţări din momentul în care Chişinăul nu a dat curs preferinţelor Moscovei de a renunţa la proiectul Vilnius-2013. Ce va fi? Cred că Rusia va recurge şi la alte acţiuni de intimidare. Până în noiembrie vom fi şantajaţi permanent. Mai ales cu „frigul”. Dar Rusia, aşa precum şanteajază, poate fi şantajată şi ea. Şansele noastre de aderare la UE sunt mari. Vizitele oficialilor europeni la Chişinău sunt o dovadă a faptului că putem conta pe sprijinul lor. Dispoziţia Chişinăului este de a merge înainte şi cred că asta trebuie să dăm de înţeles şi UE, şi Rusiei.

nicolencoOlga Nicolenclo, comentator politic

Rogozin a fost şi a plecat, Kiril va veni şi va pleca şi el (Здрасьте и … до свидания!), după care va urma ce vom dori şi, mai ales, ce vom FACE noi. E clar, nu va fi uşor. Rusia abia acum va începe ofensiva pe toate fronturile: războaie comerciale, ameninţări cu Transnistria, interdicţii pe piaţa muncii şi, într-un final, fiind neputincioasă să ne ducă în Siberia, vrea la iarnă să ne aducă Siberia în Moldova – prin deconectarea gazelor. Ambiţii. Noi trebuie să ne căutăm de drum, să rămânem tari, uniţi şi neclintiţi în faţa acestor vremuri grele, despovărarea cărora sunt sigură, va începe la Vilnius.