Reforma CCCEC: Salarii de cel puţin 1000€ pentru ofiţerii anticorupţie

Directorul CCCEC, Viorel Chetraru, a prezentat Guvernului Strategia de consolidare instituţională a Centrului Anticorupţie. Una dintre prevederile acestei strategii presupune acordarea unor salarii de cel puţin o mie de euro pentru angajaţii Centrului.

Directorul a argumentat că ofiţerii anticorupţie trebuie să primească un salariu care să le acopere coşul minim de consum, să le ofere posibilitatea de a-şi achita facturile.

Din toamnă, potrivit unui plan de refocmare a CCCEC, această instituţie se va numi Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), urmând ca numărul angajaţilor să fie redus considerabil. CNA va trece sub control parlamentar şi se va ocupa doar de infracţiuni de corupţie, nu şi de cele economice. Infracţiunile economice care erau în gestiunea acestei autorităţi vor fi transmise MAI şi Serviciului Vamal.

“Trebuie să fie angajaţi puţini, dar foarte bine plătiţi. Cel puţin 1.000 de euro, salariul unui începător în această instituţie. Salariul unui angajat al centrului trebuie să-i ofere posibilitatea să acopere coşul minim de consum în municipiul Chişinău, să-i ofere posibilitatea să-şi plătească locuinţa”, susţine directorul CCCEC, Viorel Chetraru.

“Reforma este una pe care o aşteptăm deja de trei ani. Este o problemă foarte delicată în situaţia în care mai multe voci spun că vom fi reduşi dureros. Legea cu privire la CNA prevede la angajare în Centru să treacă persoanele testul cu poligraf, nu şi cei care vor fi reangajaţi. Nu excludem faptul că vor trece toţi”, susţine şeful Direcţiei Urmărire Penală, Bogdan Zumbreanu.

Totodată, toţi cei 500 de angajaţi ai CCCEC urmează a fi disponibilizaţi în scurt timp, potrivit strategiei de reformare a Centrului. Noii angajaţi vor fi selectați în baza unui concurs riguros.

Printre principalele condiții de angajare se numără susținerea unui test la poligraf și a unui test de integritate.Totodată, noii angajaţi ai CNA vor fi testaţi periodic pentru a se verifica dacă iau mită sau nu.

De asemenea, vor fi verificate minuţios proprietăţile acestora, pentru a stabili dacă acestea  corespund veniturilor.

În cazul în care angajații CNA vor refuza să susțină aceste teste, contractul de angajare va fi reziliat.

Angajaţii Centrului Anticorupţie spun că, dacă vor fi disponibilizaţi, îşi vor căuta de lucru în altă parte.

Actualul director al CCCEC, Viorel Chetraru, susţine că, deocamdată, nu a decis dacă îşi va depune sau nu dosarul pentru angajare în CNA. Directorul CNA urmează să fie ales în cadrul unui concurs public, care are drept scop depolitizarea funcţiilor. Demiterea conducătorului se va efectua cu votul deputaţilor, dacă va exista o iniţiativă semnată de cel puţin 15 parlamentari.

De la 1 octombrie, curent, CCCEC devine CNA. În următoarele luni, Parlamentul urmează să aleagă o nouă conducere a instituţiei.

În 10 ani de la formarea CCCEC au existat nouă tentative de reformare a instituţiei, dintre care opt au eşuat.

În Strategia de reformare a CCCEC, la capitolul “Descrierea problemei”, se spune că, în R. Moldova, “corupţia este una dintre cele mai grave probleme ce subminează statul de drept şi supremaţia legii. Deşi nu poate fi măsurată prin verificări directe, toate studiile, sondajele şi clasamentele naţionale şi internaţionale constată o largă răspândire a fenomenului.

Astfel, Indicele de Percepere a Corupţiei al R. Moldova, calculat anual de Transparency International (TI), în 2010 a fost estimat cu 2,9 puncte; Barometrul Global al Corupţiei din 2010, la fel realizat anual de TI, denotă că 37% din respondenţii din R. Moldova au menţionat că, în ultimele 12 luni, au oferit mită (media pentru statele CSI fiind de 32%, iar pentru statele UE – de 5%);

Clasamentul “Naţiuni în Tranziţie”, realizat de Freedom House, a determinat pentru R. Moldova scorul 6 al ratingului anticorupţie în 2011; Sondajele realizate de Institutul de Marketing şi Sondaje (IMAS-Inc Chişinău) în anul 2009 au arătat că 75% din cetăţeni consideră că toţi sau majoritatea funcţionarilor sunt implicaţi în corupţie. Toleranţa recunoscută de cetăţeni faţă de actele de corupţie la fel este înaltă, 37% din respondenţi declarându-şi disponibilitatea de a se angaja în activităţi de corupţie, în cazul în care ar ocupa funcţii publice, iar între 36-44% din respondenţi ar oferi funcţionarilor recompense ilegale. Barometrul Opiniei Publice (BOP), efectuat semestrial de Institutul pentru Politici Publice (IPP), relevă că, în ultimii 10 ani, corupţia se menţine în topul îngrijorărilor populaţiei, ocupând locul cinci, imediat după problemele ce ţin de supravieţuirea individului şi a familiei sale. În ultimii 10 ani, procentul cetăţenilor mulţumiţi de ceea ce întreprinde conducerea ţării pentru a combate corupţia a fost de la 6% până la 17%, constituind, în 2010, aproximativ 10%. BOP relevă că societatea consideră lupta împotriva corupţiei una dintre cele mai importante sarcini care stau în faţa R. Moldova, alături de dezvoltarea economiei, ridicarea nivelului de trai şi întărirea ordinii».

RdG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Eugeniu

  Salariile la CCCEC si asa sunt mai mari ca la altii si cu deasila nu trebue tinut nimeni.Trebue doar ca detectorul cu minciuni sa-l treaca toata conducerea atit a CCCEC cit si a Procuraturii,Curtii Supreme de Justitie,MAI si altor organe de control.

 2. revoltatu'

  te ia naiba cand ii auzi cu majorarea salariilor.toti talharii si borfasii,care nu pun un leu in haznaua statului,pretind majorari,desi is putrezi de bogati.asta a facut timofti cu justitiarii,fara sa-i controleze de averi.saracii,nu le ajunge de cosul minim.iar lui nea costache ii ajunge 700 lei,dupa o viata de munca s-a ales cu o sapa ruginita,nu cu averi furate.si 2000 lei ajunge si omului de rand,iar cocalarilor cu vacante la miami nu le ajunge.
  ce-au facut baronii din cotarla asta de bogatani,cccec,in 10 ani? care le-a fost contributia la bugetul statului? doar coruptia cum era in floare,acum infloreste incontinuu.
  sunt 2 principii importante la reangajare:
  1.poligraful.
  2.averile la control.
  de concurs stim cum e,neamurile.iar averile ar trebui controlate pana la gradul 3 de rudenie,doar se trec pe familiari cand e baja.
  fiti atenti cum procedeaza baronii:daca sunt disponibilizati,vor cauta de munca in alta parte.
  nu mai santajati,penalilor,ca ati dat pe vant un buget enorm cu intretinerea voastra,iar voi v-ati imbogatit pe capete,bugetari cu vile,masini de lux,afaceri peste afaceri,voi si neamurile.V-au pus in garda controalele,stiti ca ati ciordit tot ce pica.ati facut fum ca va bagati la oleg padisahul si v-ati retras cu niste milioane in buzunar,doar are de unde muncitorul de che ghevara,moldova i-a dat-o tat-su de zestre.ati continuat cu 100 sau 200 lei mita in ‘capturarea’ catorva amarati de profesori.maaaaars,copoilor si ciocoilor,c-ati avut un uger gratis de supt pana la dementa si nici acum nu vreti sa va înțărcați.biberonul va e idealul.
  auzi-l si pe directorul chetraru,care numai el si filat stiu cum a nimerit din anchetat in director:nu stie inca daca isi depune dosarul.tu dosare deja ai,chestia e ca daca ANI te-ar inhata pe tine primul la justificarea averilor.de aia astepti la colt cine v-a face parte din comisia de reangajare.fii sigur,lichele ca tine,doar le ai la mana pe toate,niste infractori cocotati la oala cu smantana.
  a auzit cineva de vreun dosar de proportii,intentat de cloaca asta de anticorupti? s-atunci cum ridica un salariu,daca rezultatul ‘muncii’ e zero?

 3. Petru

  Sunt de acord cu revoltatu’ 100%. Si asi subscrie desfasurarea unui plebstit pe modalitatea de reformare si reangajare la CNA. Doua poligrafe paralele> ce averi ai si de unde le-ai obtinut, si, ce functie ai exercitat si cati corupti de calibru mare ai “pus la respect” . Plus de aceasta, chiar de maine trebuie inaugurata o linie fierbinte prin care lumea sa poata marturisi pe cine din CCCEC a mituit cu pastrarea anonimatului. Scriu astea, si imi imaginezi cum respectivii “plang in pumn”…

 4. AVRAAM

  Am o intrebare catre “kinder”/generalul minor Chetraru: De unde domnule la ai tai 30 de ani aveti castel de peste 1000000 euro??? Unde ati muncit,in ce kolhoz si cat timp ati agonisit asa bani????

 5. un aghent

  Just,de aia se mai gandeste daca depune un curriculum pt a se reangaja,mortul de foame Chetraru.Intr-un stat de drept,s-ar mai gandi,dar la zdup si averile dobandite din munca asidua confiscate.
  Niste smenari gaozari,profitand de anturajul,in care toti sunt intr-o baie si tooooti au scapat sapunul…

 6. Pingback: Anchetele, declarațiile și averea lui Bogdan Zumbreanu, propus pentru șefia CNA - moldNova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *