Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Procurorii "de partid" şi justiţia

Procurorii „de partid” şi justiţia

Până la demiterea din funcţie, pe 21 ianuarie, Procurorul General, V. Zubco, a fost acuzat de mai multe ori că este „procurorul PDM”.

Procurorii „de partid”: cum scăpăm (dacă scăpăm) de ei?

 

Tudor Suveică, avocat, ex-procuror

Nu cred că scăpăm degrabă. Fără schimbarea procedurii de alegere a Procurorului General, nu se schimbă nimic. Alegerea Procurorului trebuie scoasă de sub Consiliul Procurorilor, care e unul de buzunar. De aici pornesc toate. Concursul trebuie anunţat de Comisia juridică a Parlamentului, iar la faza preselecţiilor trebuie antrenată pe larg societatea civilă. Dacă nu facem asta, toate rămân cum sunt. Procuratura e într-o stare deplorabilă. Procurorii de partid au „cosit” tot ce nu le-a convenit partidelor. Astfel, azi avem ce avem. Procuratura Generală trebuie reabilitată, ca instituţie, aproape de la zero.

Alecu Reniţă, Asociaţia „Primul Parlament”

Cazul Zubco a arătat foarte clar cât de putred este sitemul de drept din R. Moldova. Acest sistem a fost creat după modelul celui politic, astfel încât toate să fie sub partide. Şi dacă acest sistem va rămâne nereformat, nu schimbăm nimic. Şi nu e vorba doar de Procuratură, ci de tot sistemul de drept şi de securitate a statului. Concursurile pentru primele funcţii în aceste instituţii trebuie scoase în afara Parlamentului, Parlamentul fiind o instituţie politică. Trebuie să uităm de partajarea politică a acestor funcţii. Partajarea poate rămâne valabilă doar pentru funcţiile de miniştri. Cam atât.

Roman Mihăeş, analist politic

Problema e cum scăpăm de algoritmul politic, şi nu doar în cazul Procuraturii Generale, pentru că nu doar Procuratura a fost trecută prin algoritm. De aici trebuie să pornim. Pentru asta ar trebui modificată Legea Procuraturii, care ar admite alegerea Procurorului General cel puţin după modelul deja probat în cazul CNA. Deciziile vor fi luate în Parlament, dar organizarea concursului se va face cu antrenarea societăţii civile. Este foarte important acest detaliu. În opinia mea, în condiţiile zilei de azi, asta ar fi singura soluţie prin care am putea influenţa alegerea unui Procuror General independent politic.

Natalia Moloşag, avocată

Cred că procurorul general ar trebui ales din mediul procurorilor, fără implicarea Legislativului. Acesta ar trebui să fie o persoană cu o experienţă de muncă de mai mulţi ani, un om numele căruia nu a figurat în scandaluri sau în afaceri murdare. Un profesionist cu o experienţă eficientă. Personal, cred că în rândurile procurorilor există astfel de persoane, dar, din păcate, din cauza unor circumstanţe bine cunoscute, aceştia rămân în umbră, fără a avansa în carieră. Primul nume care mi-a venit acum este cel al procurorului Igor Serbinov. Cât despre implicarea politicului, această tradiţie vicioasă ar trebui lăsată în trecut.

Ion Dron, avocat

De 20 de ani ne zbatem să scăpăm de procurorii „de partid” şi nu putem scăpa. De ce? Pentru că procurorul general e numit prin Parlament. Iar prin Parlament, înseamnă dependenţă politică. În opinia mea, Procurorul General (de altfel ca şi preşedinţii instanţelor de judecată) trebuie ales prin vot direct, aşa cum este ales şi şeful statului… Trebuie modificată Constituţia. Şi dacă Parlamentul ar dori, în 8—9 luni, putem avea o altă situaţie. Dar, în conjunctura politică actuală, ar fi o iluzie să credem că acest lucru se va întâmpla. „Următorul Zubco” va fi negociat tot de către partide.