Filat a venit îngrijorat, a plecat abătut

290-filat1Întâlnirea premierului Vlad Filat cu Traian Băsescu, preşedintele României, care a avut loc pe 19 august, la Iaşi, a fost pe cât de neaşteptată, pe atât de enigmatică. De ce, totuşi, Filat a trebuit să-şi lase familia în Grecia, chiar în a doua zi din vacanţa de doar trei zile, pentru a se întâlni cu Băsescu? Motivul oficial – ajutorul acordat de România pentru sinistraţii din R. Moldova (500 de TIR-uri cu materiale de construcţie) – a fost puţin credibil, din care cauză au şi fost lansate diverse speculaţii. Pe cât de credibile sunt ele, e greu de spus. Cert e că Filat a venit la întrevedere îngrijorat şi a plecat abătut.

Cu aproape jumătate de oră mai târziu decât ora planificată pentru întrevedere (11.45), un “Mercedes” negru l-a adus pe Vlad Filat, iar peste câteva minute, acelaşi tip de automobil l-a adus şi pe Traian Băsescu. Şi primul, şi al doilea s-au grăbit să intre în clădirea Prefecturii Iaşi, fără a face declaraţii de presă. Abia după întrevedere, care a avut loc cu uşile închise, aceştia au stat de vorbă cu jurnaliştii.

O întâlnire (in)formală

“Am avut o întâlnire informală cu prim-ministrul Vlad Filat, care a vizat, în primul rând, o analiză de etapă a ceea ce s-a pus în practică şi stadiul a ceea ce nu s-a finalizat încă, din lucrurile stabilite cu ocazia vizitei pe care am avut-o în R. Moldova.” Astfel şi-a început Traian Băsescu declaraţia pentru presă. Ulterior, el a explicat că discuţiile s-au referit la deschiderea celor două consulate ale României la Bălţi şi Cahul, la legea privind micul trafic de frontieră care “e în vigoare şi produce efecte”, la procesul de acordare a cetăţeniei, la bursele de studii oferite tinerilor din R. Moldova, la consulatul R. Moldova care va fi deschis la Iaşi, la viitorul acord de liber schimb între RM şi UE.

Şi, de parcă ar fi uitat de subiectul principal care, oficial, ar fi stat la baza neaşteptatei întrevederi, într-un final, aceştia au pomenit şi de el. “Un subiect aparte au fost discuţiile vizavi de implementarea eficientă a ajutorului acordat de România R. Moldova în construcţia caselor pentru sinistraţi. În acest sens, ţin să mulţumesc preşedintelui Traian Băsescu, poporului român, pentru sprijinul pe care ni-l acordă într-o perioadă atât de complicată pe care o parcurgem”, a menţionat Filat.

290-filat2Din buzunarul poporului

Totodată, provocat de jurnalişti, premierul Filat a declarat, cu referire la unii politicieni din R. Moldova care şi-au atribuit meritul de a obţine creditul nerambursabil de 100 mil. euro pe care România l-a acordat R. Moldova, că acesta este “meritul poporului român […], iar noi, politicienii, nu facem decât să administrăm această voinţă şi bună dispoziţie a poporului român”.

În legătură cu acest subiect, şi preşedintele României a făcut anumite precizări, pentru a spulbera dubiile. “Banii sunt din taxele cetăţenilor români. Nu-i dă din buzunar nici Băsescu, nici Boc, nici altcineva. Deci, e un sprijin acordat de români către românii de dincolo de Prut”, a punctat Băsescu.

Băsescu supără Rusia

Totodată, Traian Băsescu a fost întrebat şi despre interesul României faţă de rmn, din moment ce spionul român reţinut la Moscova a încercat să obţină informaţii despre trupele ruse din regiune. “România are interes ca R. Moldova să-şi redobândească integritatea teritorială, iar interesul nostru e legat de lucrurile în care credem. Credem că niciunui stat nu i se poate ocupa o parte din teritoriu”, a declarat Băsescu.

Declaraţia nu a rămas fără replică din partea Federaţiei Ruse, care a calificat-o drept o iritare a României în legătură cu spionul reţinut de FSB. Detalii citiţi în România Liberă.

290-filat3Consulat la Iaşi

Vizita premierului la Iaşi a finalizat la Consulatul R. Moldova din acest oraş, unde, însoţit de Traian Băsescu, s-a deplasat pentru a vedea la ce etapă este amenajarea sediului. Potrivit Cezarei Gheţu, consulul R. Moldova la Iaşi, reprezentanţa diplomatică va fi deschisă la începutul anului de studii. Gheţu a refuzat să ofere şi alte detalii, îndemnând jurnaliştii să aştepte comunicatul oficial.

Menţionăm că viitorul Consulat al R. Moldova la Iaşi îşi va avea sediul la parterul imobilului nr. 5, bl. 7A, din str. Gavriil Musicescu, aproape de Fondaţiunea Universitară “Regele Ferdinand I”. Potrivit Ziarului de Iaşi, spaţiul de circa 300 m² destinat reprezentanţei diplomatice a R. Moldova a fost pus la dispoziţie de Universitatea “Petre Andrei” (UPA). “Am pus la dispoziţia Consulatului un spaţiu în care a funcţionat până acum câţiva ani Universitatea. […] L-am dat în folosinţă gratuită, pentru a sprijini o nouă punte de legătură între românii de dincolo şi de dincoace de Prut”, a precizat Doru Tompea, rectorul UPA.

Ţigările, UE, SUA sau Ghimpu?

După vizita-fulger a lui Vlad Filat la Iaşi nu au întârziat să apară şi speculaţii privind adevăratul motiv care l-a determinat pe premier să se întâlnească cu preşedintele României. Astfel, s-a zvonit că Băsescu l-a chemat pe Filat să-i ceară socoteală pentru contrabanda cu ţigări de la graniţa moldo-română; Băsescu l-a chemat pe Filat să-l convingă să colaboreze cu Ghimpu; Băsescu l-a chemat pe Filat să-l anunţe că UE este îngrijorată de faptul că el, în calitate de demnitar, ar fi implicat, indirect, în mai multe afaceri, inclusiv contrabanda cu ţigări; Băsescu, convins de americani, l-a chemat pe Filat, în calitate de favorit în cursa pentru fotoliul prezidenţial, să-i acorde sprijinul la viitorul scrutin.
Pe cât de banale par aceste speculaţii, pe atât de credibile sunt în comparaţie cu motivul oficial invocat că ar fi servit drept premisă pentru întrevederea celor doi oficiali. Cu toate acestea, se pare că adevăratul motiv e legat, totuşi, de Ghimpu, din moment ce însuşi Traian Băsescu a sugerat, ce-i drept, indirect, acest lucru. “Sigur, pe această temă (analiza ultimelor înţelegeri dintre R. Moldova şi România – n.r.) am discutat şi cu preşedintele Ghimpu, săptămâna trecută (la 13 august, apropo, tot într-o întrevedere informală – n.r.), şi am aprofundat discuţia cu premierul Filat”.

Nicolae CUŞCHEVICIPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

19 comentarii

 1. europa

  Filat este bun ca Presedinte al RM, Ghimpu si Urecheanu la fel dar acum ca niciodata AIE trebuie sa-l voteze pe Lupu ca Prededinte al RM. AIE va pierde daca va inainta al candidat. Rusia si PCRM vor separarea AIE si fac totul posibil si imposibilul. Ucraina liberala a fost naiva si s-a dezbinat, Filat tot doreste dezbinarea liberarilor . De ce schimba programul AIE? Lupu doar n-a fost PRM?

 2. From Romania with love

  Eu cred că Băsescu a eliberat suficient de mult populaţia Moldovei de sub obedienţa rusească. Este vorba de o eliberare a minţii oameni de sub ocupaţia minciunilor Moscovei. Şi aceasta era un lucru important. Şi aceasta e bine că s-a realizat. Felicitări. Dar cred că momentan nu se poate mai mult nici cu suportul balticilor, Poloniei, Georgiei şi al altora într-o condamnare comună a întregului pact Ribentrop-Molotov. Cred că a venit momentul acum pentru securizarea libertăţilor Moldovei şi stabilizarea centrului de greutate din Moldova spre România, decisiv în favoarea românismului. Când toţi oamenii de acolo vor conchide că vorbesc limba românească şi nu “moldovenească” , că sunt etnici români şi nu “moldoveni”, iar istoria lor e cea a României întregi şi nu a Moldovei şi cultura lor va fi identică cu cea de peste “podul de flori”, atunci Moldova va fi cu adevărat cucerită de… români… adică de oamenii care o locuiesc acum şi au locuit-o din cele mai vechi timpuri… Ţara Volohovenilor. Consider că viitorul Moldovei după cum se prezintă în situaţia de faţă nu poate fi în tocmai Unirea, însă modelul care l-aş implementa eu este asemănător – în anumite limite – cu acela al celor două ţări germanice: Germania şi Austria, două ţări solide de cultură şi limbă comună care s-au unit acum în graniţele UE. Probabil că noi şi Moldova v-om fuziona de adevăratelea în interiorul UE pentru a forma o piaţă statală comună în interiorul sistemului UE. Şi aceasta este povestea… De acum, trebuiesc urmaţi paşii consolidării românismului în Republica Moldova pentru că e vermea opririi ofensivei şi consolodării terenului, ranforsarea românismului în regiune şi instaurarea unei pieţe de comerţ privilegiate cu Republica Moldova. Cu cât va fi mai consistentă integrarea economică şi culturală a Moldovei şi a României împreună, adăugat cu eliminarea factorilor de corupţie de tip mafiot, care sunt mereu porţi deschise pentru activităţile subversive din partea unor forţe ostile, cu atat vor scădea şansele Rusiei de a mai reveni neinvitată în regiune. Apoi succesul modelul va influienţa şi în Ucraina. Iar Rusia va pleca apoi singură din Transnistria şi din Crimea şi va deveni în sfârşit un participant deplin, cu drepturi egale la masa Mării Negre, ca toţi de pe aici, la fel cum ea însăşi dă mereu asigurări că îşi doreşte să fie privită şi tratată. Şi atunci lucrurile vor fi în ordine iar Rusia va putea în sfârşit să fie privită cu încredere deplină de vecinii săi din regiune şi nu cu suspiciunea că ar fi un jucător cu ambiţii la Strâmtori sau orice altceva, pentru că atunci strâmtorile vor funcţiona pe deplin pentru prosperitatea tuturor “prietenilor” de la Marea Neagră… inclusiv şi pentru Nabucco şi pentru South Stream şi pentru culoarul Dunăre-Suez sau Nipru-Baltica-Suez… Şi mai cred că Marea Neagră are un potenţial enorm chiar şi fără petrolul caspic. Dar cu el e şi mai bine…
  Altfel… http://www.youtube.com/watch?v=-LBpps7RkVk

 3. Vulpea Scitologica

  Al 3-lea Război Mondial: Ori Israel atacă Iran, ori Rusia pe România. Şi astfel, prin Criza Economică se va sfârşi Lumea Banilor?
  Vor să Atace România? De fapt vor să atace Republica Moldova! Aşa cum au atacat Georgia?
  Însuşi handicapatul de Gorbaciov în vizita la “tovarăşii” de la Bucureşti a spus că ruşii nu vor ceda ceea ce cred ei că deja au cucerit.
  Mediatizarea din Rusia pe tema spionului Român e de rău augur! Demonstrează că Putin urmăreşte ceva. Dar trebuie privit La Rece.
  Posbil vrea să se răzbune pe Băsescu pentru că l-a înfruntat în Moldova şi Marea Neagră Lac Thracic şi de aceea acum posibil urmăreste amplificarea zâzaniei pentru a urma “modelul” Georgian pe aceleaşi premise sau similare. Şi astfel ar începe al III-lea Razboi Mondial. Opriţi-L acum!
  Biblicii Gog si Magog s-ar putea traduce prin Geţi si MasaGeţi, adică prin Români şi Ruşi care s-ar putea încăiera acum în Moldova-Basarabia. Şi Anticristul îi va înşela pe amândoi să pornească la Război, la fel cum l-a păcalit pe Saddam să invadeze Kuweit? – Pentru că armata a 14-a din Transnistria ar ataca Republica Moldova, iar România ar interveni în apărearea Moldovei. Astfel războiul ar deveni “matematic” de neoprit: Putin va înainta din Orgoliu Rusesc, iar românii nu se vor putea retrage şi abandona Moldova ca în 1940… Cu ocazia asta ar dezmembra şi Ucraina/Crimeea. Deci conflagraţia s-ar acutiza… Polonia, Balticii, Georgia (păţită) sunt ţări care ştiu cu cine au a face în cazul Rusesc şi nu ar vedea cu ochi buni asaltul Rusiei aici… deci, nu trebuie să privim acest scenariu ca “imposibil”, ci ca unul care înca poate fi Prevenit! Să fim înţelepţi. http://politicom.moldova.org/news/rusii-fac-scenarii-pentru-dezmembrarea-romaniei-200688-rom.html
  http://www.basarabeni.ro/stiri.php?action=read&pagina=239
  Rusia a cumpărat submarine şi nave de invazie/desant maritim din Franţa. Anume, “nava de interventie”/desant Mistrale pe care sa o folosească la Marea Neagră pt a ataca România sau Georgia aşa cum a răspuns foarte plastic un Amiral sovietic, respectiv că Mistrale ar fi rezolvat în 40de min ceea ce ruşii în Georgia au rezolvat în 2 zile. Foarte sugestivă Aluzia. Să fim cu ochii mereu pe muşcali. http://www.youtube.com/watch?v=z-v6ECF5jkI http://www.youtube.com/watch?v=T_82WNDCLog
  http://www.nationalist.ro/?p=1519

 4. mara

  europa,tu ai innebunit poporul cu lupu tàu.tine-ti-l bine si-l pui stàpàn la oile tale.tu ai de gànd sà joci “kazaciok” si sà bei vodkà pe vecie? àsta-i lupu,un comunist inveterat,care il doasre-n cot de valorile nationale.lupu a tràdat o datà,de ce n-ar mai tràda? ce sà facà lupu,sà tot spele cizmele rusiei si noi vasele? ce tot o tii una si bunà cu lupu tàu? ne trebuie patriot sà infrunte,sà punà piciorul in prag rusului ocupant,sà-si ia vodka si pàduchii si in siberia,cà are teritoriu suficient,numai cà acolo trebuie sà munceascà,in tiraspol,insà,muncesc iobagii moldoveni si tot ei plàtesc dezmàtul rusului cu vodka legatà de gàt,cànd il apucà “belka”,mai ales.sau n-ai o jumate de moldovà ocupatà? pài uite cu lupu vor ocupa si altà jumate.

 5. glad,gelu & menumorut

  singura speranta este ghimpu,ma rog ca imediat,in perioada care a mai ramas de interimat,sa faca o chestie radicala,sa ne lase pe toti cu gura cascata si sa intre in istorie pe cai mari…hai,ghimpule,ca se poate,daca nu tu,atunci nimeni,daca nu acum,nici nu va mai fi…

 6. europa

  mara, istoria nu accepta daca, ma refer la Lupu, gratie lui, noi partial gratie lui suntem mai liberi. Eu personal vad neajunsuri in toti liderii politici, si daca vom cauta politicieni fara neajunsuri, vor ramane fara ei. Mai bine zis o tara ca o turma. AIE trebuie sa-si realizeze programul sau simplu (impartirea functiilor) apoi programul complex integrarea politica, economica si militara in Europa. Ne respectarea acestor acorduri va intoarce PCRM la putere.

 7. costel

  bravo mara ca bine mai zici ,ai dreptate lupul schimba parul dar naravul de bolsevic tradator ba

 8. European

  Draga Vulpe Scitologica, in analiza ta fantezista ai uitat un lucru esential: Romania e in NATO si un atac al Rusiei contra Romaniei e un atac contra NATO, si in acest caz toate navele Mistral din lume nu-i mai salveaaza pe rusi de anihilare totala. Dar fii fara grija, rusii nu-s chiar sinucigasi ca sa se lanseze in asemenea aventura!

 9. mara

  europa,nu stiu dacà ai citit si “moscova cere-riga respinge”.spui mai sus,cà gratie lui lupu,azi suntem mai liberi,adicà in urma tràdàrii lui lupu,cà tot tràdare e.eu consider dimpotrivà:”gratie” lui lupu,apoi si rosca,8 ani am fost nenorociti.lupu nu-i prost,a mirosit cà-i bàja.n-aveau nicio sansà ca comunistii s-o ia inainte incà pe 8 ani,prea bogat clanul voronin si prea sàrac mos ion ca sà mai creadà in kila de orez o datà la 4 ani.si lupu a schimbat barca,nu si conceptia,dar nu pentru cà-l doare-n cot de mos ion,ci pentru cà-i fugea pàmàntul de sub picioare.a simtit boarea de proaspàt,de europà,de lume civilizatà,care,incet-incet,usucà mlastina imputità a comunistilor.si s-a acomodat pe loc,si ce dacà a tràdat? fotoliul conteazà,nu cauza,care nici n-a avut-o.tu ii vezi pe toti de-o teapà,cu “neajunsuri”,eu zic cà nu-i pardonabil sà-l pui pe ghimpu pe-o treaptà cu lupu.ghimpu a demonstrat niste valori si nu l-a sustinut nimeni.deci,ce avem? niste sarlatani ghiftuiti,care ar omori pentru un fotoliu,cà àsta inseamnà milioane,habar n-au cà mai este si un mos ion.20 de ani càlcau (si mai calcà)in rht si-l spoiau,dar nu iesea nimeni inainte sà spunà lucrurilor pe nume.a avut curaj s-o facà ghimpu,si? lupu a tràntit-o direct:el nu vede ocupatie in 1940.deci,el nu vede nici tancurile din tiraspol,dacà s-ar porni si spre chisinàu,el tot nu le-ar vedea.in concluzie,nu esti obiectiv,esti un simpatizant al lui lupu,atàt.moldova trebuie sà fie stàpànà la ea acasà,cu lupu va fi iobagà.nu patriarhul romàniei cloceste “afaceri” la chisinàu,nu romània vine peste moldova si n-are tancuri in tiraspol.asta-i obiectivitatea.

 10. europa

  mara Sunt deacord 100% despre cuvintele care au fost adresate lui Ghimpu. Dar acesta problema nu noi trebuie sa decidem dar ei amindoi, ori toti patru. Accept sa sustinem o candidatura care va fi inaintata de AIE. Toti au calitati bune si neajunsuri, dar forta este in unitate. Totusi eu si in Lupu vad multe calitati bune.

 11. mara

  europa,din toatà pàlàvràgeala asta a noastrà,firul rosu e independenta.cu niste tancuri stràine pe teritoriu de 20 de ani moldova nu e independentà.catastrofa e cà multà lume a si uitat de treaba asta,sau multi cred cà suntem “pàziti” sà nu dea extraterestrii peste noi.nu poti prospera cu niste hoarde in jurul tàu.si asa nici n-avem cu ce,dar mà refer la investitori stràini:tu ai investi intr-un teritoriu jumàtate ocupat? dacà intr-o zi àstia se iau la “bàtaie” (cu tancurile),banii mei s-au dus pe ràpà-asta gàndeste oricine.de aia preaslavul kiril intài sà-si ia “enoriasii” cu tot cu tancuri acasà,apoi sà ureze moldovei prosperitate,chiar dacà-l doare-n cot,ceva trebuia sà zicà si el.deci,cine ar risca sà-l màture pe ivan si sà-l trimità de unde a venit? lupu? rusul pentru lupu e icoanà.numai nu spune,cà toti 4.is prea diferiti si fiecare are interesul lui si nu toti au curajul sà se punà impotriva lui ivan.

 12. Valentina Cușnir

  Lupu nu a avut și nu are calități bune!!!!!!!!!
  Suntem lichidați dacă va fi lupu președinte. Chiar nu-l vedeți? Eu l-am văzut 4 ani și i-am simțit faptele de ministru al economiei pe pielea mea.
  De ce nu a ieșit la 7 aprilie 2009, dacă are ceva bun în el??? Era obligat să apere totul !!
  El a fost permanent împotriva deciziilor AIE.
  Vreți un așa președinte??? Lupu este nimicitorul Poporului și Neamului nostru!!!! Nici deputat nu merită să fie!!!!!

 13. europa

  Cum este poporul asa sunt si politicienii, toti am terminat scoala comunista. Este ceva normal ca in discutii suntem diferiti, numai in contrazicere se poate afla adevarul. PCRM are nevoie de o mica sustinere politica pentru a reveni la putere. Noi foarte greu am luat puterea si o mica gresala facuta ne poate costa scump. Legile politicului si cele a vietii cotidiene sunt diferite. Daca AIE nu se vor putea impaca trebuie sa ne asteptam la o pierdere rusinoasa a liberarilor. Exemplu este Ucraina. Moldova are un electorat naiv in general , dupa terminarea scolii comuniste.

 14. Valentina Cușnir

  AIE nu a existat de facto niciodată!!!!! lupu este trimis în misiune specială pe flangul drept așa cum este și climenco, care declară că președintele lui este putin.Nu a văzut Ghimpu acest lucru??? Nu am văzut nici o acțiune a AIE pentru cetățeni!!! De fapt mai suntem conduși de comuniști.Vrem să pipăim adevărul și să respirăm liber nu doar cu decrete pe hîrtie!!! Acțiuuuuniii!!!!
  AIE să facă tot posibilul ca comuniștii să nu revină, inclusiv comunistul perticulos lupu!!!!!

  • IRGA

   Se pare ca nu doar AIE este responsabila de o eventuala revenire a comunistilor la guvernare.

 15. costel

  e o vorba veche romanesca ,lupul isi schimba parul dar naravul ba ,naravul de bolsevic tradator de neam

 16. glad & gelu

  d-l ghimpu,d-le presedinte,te implor,fa-o,lasa-ne masca,sidereaza-ne,fedanzeaza-ne,ca nu mai e loc,hai sa deschidem cartea de istorie la mihai ghimpu.

 17. europa

  costel tu procedezi ca un comunist, ma refer ce faceau bolisevicii cu albii. Desteptii folosesc cadrele in folosul societatii iar comunistii ii impuscau, negau totul. Legea politicului spune castiga cinstit daca nu poti atunci oricum. Cine cel mai bine poate lua voturile de la alegatorii procomunisti? Numai un populist dar in viata este mai complicat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *