Depozitul SIS a fost deschis

300-sis1Scoase din încăperi ermetizate, dosarele arătau altfel decât şi le imaginau cei ale căror nume figurează în ele. Decenii la rând, victimele regimului comunist nu au avut acces la aceste documente. În imaginaţia lor, dosarele din arhivele Securităţii arătau ca nişte mape legate, îngălbenite de timp, cu documente scrise în limba rusă.

După lungi insistenţe, istoricul Ion Stafi a avut acces la dosarul familiei sale, deportate în Siberia, dar în mod selectiv, deoarece SIS acoperise mai multe date la care, în opinia responsabililor acestei instituţii, nu poate avea acces nimeni, timp de 70 de ani. Ion Stafi ne-a povestit de câte demersuri a fost nevoie ca să ajungă, într-o zi, faţă în faţă cu dosarul buneilor şi părinţilor săi.

Pe 9 noiembrie, presa a asistat la un eveniment inedit, desfăşurat la SIS. Primele 5 mii de dosare ale persoanelor care au fost supuse represiunilor politice în perioada regimului totalitar au fost transmise la Arhiva Naţională. Prin această acţiune a început desecretizarea arhivelor naţionale.

În perioada 1930—1951 basarabenii au fost supuşi mai multor valuri de deportări

► În 1930 au fost deportaţi 1.832 de “culaci”;

► În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 au fost deportate 19.109 de persoane;

► În 1945 au fost deportaţi 1.207 de etnici germani;

► În perioada 1946-1949 au fost deportate 2.482 de persoane, “complici ai regimului antisovietic”;

► În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 au fost încărcate în trenuri 12.167 de familii;

► La 1 aprilie 1951 au fost deportaţi 2.617 “sectanţi” (iehovişti şi baptişti).

Evenimentul a avut loc la două zile de la marcarea, pe 7 noiembrie, a Zilei Internaţionale a victimelor comunismului, zi în care au fost comemorate sute de milioane de victime ale regimurilor comuniste.

“A vorbi despre Gulag şi crimele ocupaţiei sovietice înseamnă a continua lupta împotriva comunismului, luptă care nu s-a încheiat”, a declarat preşedintele interimar al R. Moldova în cadrul evenimentului de transmitere a dosarelor din arhivele SIS.

În cadrul evenimentului s-a amintit că transmiterea acestor dosare către Arhiva Naţională constituie un răspuns la numeroasele adresări ale cetăţenilor, care solicitau dreptul de a avea acces liber la aceste dosare, şi se înscrie în prevederile art. 34 din Constituţia R. Moldova, care oferă fiecărui cetăţean acces liber la informaţie.

Mai mult, „asigurarea liberului acces al publicului la toate aceste fonduri este o practică mondială şi este aplicată în toate statele unde libertatea omului şi supremaţia valorilor democratice este mai presus decât orice interes de partid”, a precizat Mihai Ghimpu.

În cadrul evenimentului s-a anunţat că, pe an ce trece, numărul dosarelor se reduce. Potrivit unor date furnizate de istorici din R. Moldova, în 1991, din Arhiva de partid a Institutului de cercetări social-politice a Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Moldova au fost nimicite peste 230 mii de dosare. Prin ordinele KGB al URSS emise în 1990, în anii 1990—1991, au fost distruse peste 14 000 de dosare. În 2007, SIS a nimicit alte 5 dosare.

[nggallery id=114]

Aceste acţiuni sunt calificate drept o tentativă a regimului totalitar de a şterge urmele crimelor comise în raport cu cetăţenii persecutaţi, urmăriţi şi torturaţi de regim.

Exact peste o săptămână, la 16 noiembrie, către Arhiva Naţională vor fi transmise şi cele circa 130 mii de dosare din depozitele speciale ale MAI.

Pe viitor, vor fi transmise la Arhiva Naţională şi circa 48 mii de dosare intentate persoanelor trecute prin Centrul de triere şi filtrare din Chişinău care, în realitate, a fost un mini-GULAG al organelor securităţii.

“R. Moldova trebuie să construiască un Muzeu al Memoriei Naţionale, care să cuprindă şi dosarele din arhivele SIS, MAI, Procuraturii Generale, precum şi alte materiale documentare despre crimele comise de regimul totalitar comunist”, s-a mai spus în cadrul evenimentului.

În 1992, prin Legea privind reabilitarea victimelor represiunilor politice, Parlamentul R. Moldova a condamnat crimele regimului comunist, dar mii de foşti deportaţi şi descendenţi ai acestora nici până astăzi nu se consideră reabilitaţi.

Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar a evaluat numărul persoanelor deportate şi supuse represiunilor în anii 1929—1951 la peste 90 mii de persoane.

ZdGPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

13 comentarii

 1. HERMES

  OPERATIUNEA “IUG” SI “SEVER” A FOST UNA DINTRE CELE MAI CRUDE SI SINGEROASE DIN PERIOADA DOMINATIEI COMUNISTE.
  ASTAZI M. GHIMPU INFAPTUIESTE ALTA OPERATIUNE,SA O NUMIM “VEST”.INSA FARA NICI UN REZULTAT IN ELIMINAREA PARTIDULUI CU NUME SUCCESOR AL CELUI CARE A ORDONAT TRANSFERUL A MII DE CETATENI BASARABENI LA MUNCI ISTOVITAOARE……
  CONDAMNAREA CRIMELOR GUVERNARII STALINISTE SE FACE ODATA SI PENTRU TOTDEAUNA SCOPUL FIIND REPARAREA DAUNELOR PRICINUITE FOSTILOR DEPORTATI SI FAMILIILOR LOR.DACA NE OCUPAM CU DEZARHIVAREA DOSARELOR NU NE VA AJUNGE NICI DOUA VIETI DE-AL LUI M.GHIMPU SA O SCOATEM IN CAPAT…..
  DUMNEALUI NE-A PROMIS CA VA FACE TOT POSIBILUL CA VOR FI CONDAMNATE ATIT CRIMELE TRECUTULUI CIT SI DIN PREZENT.SI CELE INFAPTUITE DE PCRM IMPOTRIVA STATULUI RM SI CETATENILOR SAI,CHIAR PINA LA SCOATEREA IN AFARA LEGII TEROAREA ROSIE ANTISTATALA……..
  SI MULTE MULTE MULTE ALTE PROMISIUNI DRAGA MIHAI!!!!!!

 2. AVRAAM

  pt.HERMES-cred ca cunosti ca fiecare dosar are grif “secret” ori “strict secret”.Cele secrete se pastreaza 50/60 de ani,cele strict secrete 80/90 de ani.Nimic nou,zilnic,repet ZILNIC SISul transfera dosare din subsolul sau in arhiva nationala,la care le-a expirat termenul de uz…Cand-va,nepotii nostri,prin 2090 vor scri prin TIMPUL ori ZDG lor de atunci,ca ani -90 a sec.XX au fost cei mai sangerosi cu crime strasnice si exod a populatiei-dar asta ve fi alata LEGENDA…

 3. HERMES

  MAI AVRAAM……..SA CRED CA SUNT LA EXAMENUL DE CAPACITATE A SIS-lui…..,de-mi pui intrebari ala “cred ca cunosti”.NU ESTE DE COMPETENTA MEA SI NU MA INTERESEAZA DIN MOMENTUL CE ALTI ABILITATI CU ASA FUNCTII PRINTRE CARE ESTI SI TU,NUMAI CA NU DIN SIS DAR DE PRIN CORIDORUL UNEI INSTITUTII DE INVATAMINT GRAD “TEHNICUM”…..SI RESPECTIV TRANSFERUL ACESTOR DOSARA EXPIRATE CUM ZICI,NU AR STA BAZA UNEI PROBLEME ATIT DE DUREROASE PENTRU TARA…..

 4. AVRAAM

  HERMES,nu rascoli si nu calca in…stii ca pute?Nu te avanta in istorie-sunt basme, si legende,caci tu nu ai trait in epoca ceia,uite-te la realitate,acu!te intereseza “tehnicumul” meu?nu cred sa fi si tu pe acolo,erai pe soba atunci,mai HERMES…

 5. AVRAAM

  mara/BRATAN-,Tailanda vrea sa-l transmita pe prietenul meu,contrabandistul de arme Viktor But catre SUA.Sunt nevoit sa ma adresez catre AL-QAEDA,ca sa va ia ostateci,pe tine,pe maiastra Tanase si pe Dan Dungaciu ca prin intermediul vostru sa fiti schimbati pe Viktor But.Oricum din voi RM nu are nici un fleac folos,pe cand in SUA veti da lectii de democratie aborigenilor indieni care au fost despartiti ca si Ronania de Moldova….

 6. mara

  avraamuta,sàrmànuta de tine,ai uitat sà spui cà esti napoleon.numai cà but nu se vinde pe “strampi si ruj” si nu “ronania” a fost despàrtità de moldova,ci invers.dacà tot impàrteai paturi pentru napoleoni,ai grijà sà-ti pàstrezi si tie unul.

 7. europa

  Respect mare pentru Ghimpu. Este de dorit ca conducerea RM sa duca tratative cu liderii din opozitia FR. Probleme noastre trebie sa se discute cu rusii care doresc schimbarea politicei ruse.

 8. AVRAAM

  mara/BRATAN,bucurie pentru tine!Presedintele ucrainean Ianucovici a avut o intrevedere la Kremlin cu Dimon Anatolievici Medvedev si Vovan Putin,dupa 28.XI acestia 3 vor discuta cu Presedintele ales legitim a RM despre armata 14 a Rusiei care va ramanea pana in 2060 te teritoriul RM.Rominii mara sorri, regret nu participa la strelca asta.Asa ca mara,viseza tancuri!Multe!T-80.T-82.BTR-80.BMP.MTLB.TAB-60.Asta mara ca raspuns tie personal la tancurile bazei militare SUA INGINIRYLING CIARLI si a flotei maritime NATO in Mangalia si Constanta!De ce nu te deranjeaza tancurile AMRAMS@MERCAVA ale NATO in Rominia mara?Hai,aiureste,astept!

 9. mara

  as dori sà discut cu lume sànàtoasà.nu e valid pentru napoleoni,b-gii si sàrmànuti de masà cenusie.

 10. europa

  Cum poate FSB sa declare, ca toate persoanele din aviacatastrofa Smolensc, au ars. Se stie ca serviciile secrete ruse au utilizat cartile lor bancare si au furat bani. Oare cartile bancare nu ard?

 11. europa

  Voronin l-a vindut pe tata lui, Sirbu, nici nu vrea sa afle istoria lui din arniva sovietica. Asa si nepotii lui vor fugi de el ca de un bandit politic.

 12. europa

  Resetnicov si Turcanu pot fi niste victime a servicelor secrete straine pentru a discredita AIE. Cele mai murdare mijloace se vor aplica, inclusiv si teatrul, adica minciuna comunista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *