De ce Vladimir Voronin nu a fost audiat în dosarul evenimentelor din 7—8 aprilie?

Serafim Urechean, AMN

Eu am auzit că Voronin va fi audiat, însă de această problemă se ocupă organele de drept. Eu nu sunt specialist în domeniu şi nu sunt abilitat să le dau altora recomandări. Probabil că, Voronin, fiind o figură importantă, prima persoană în stat care poartă răspundere pentru tot ce s-a întâmplat în acea perioadă din aprilie 2009, e necesar ca organele de anchetă să aibă în prealabil un pachet de documente în temeiul cărora ar fi pregătite întrebări şi materiale concrete. Cred că, până la urmă, toţi cei care au tangenţe cu evenimentele din aprilie vor fi, mai devreme sau mai târziu, audiaţi. Contează ca în urma acestor audieri să cunoaştem adevărul.

Vitalia Pavlicenco, PNL

Pe mine m-a mirat faptul că luni, în cadrul unei emisiuni TV, premierul Vlad Filat  s-a arătat şi el nedumerit de faptul că anchetarea evenimentelor din aprilie este tergiversată. Consider că există nişte incoerenţe în cadrul AIE, la nivel de voinţă politică, ca fac confuză  cercetarea lui Vladimir Voronin în legătură cu evenimentele din 7 aprilie. Cred că există suficiente cercuri din fostul clan mafiot comunist, care fac tot posibilul ca Voronin să nu fie anchetat. Mă gândesc care este preţul plătit de cineva pentru lipsa de voinţă politică a Alianţei. Părerea mea este că trebuie să fie anchetaţi toţi capii clanului comunist şi să li se ridice imunitatea.

Victor Stepaniuc, ex-PCRM

Evenimentele din 7—8 aprilie au indus în societate un sentiment de lipsă de respect faţă de instituţiile statului. Din acest punct de vedere, persoanele care poartă răspundere, datorită funţiilor pe care le-au deţinut atunci, trebuiesc audiate. În ce măsură e important să fie  audiat ex-preşedintele Voronin, nu pot spune. Desigur, conducătorii instituţiilor responsabile de securitate şi ordine publică s-au aflat în subordinea directă a preşedintelui. Ancheta e cea care ar trebui să ne spună în ce măsură preşedintele Voronin este vinovat sau nu în conformitate cu articolele Codului Penal. Responsabilitatea politică a fostei guvernări asupra evenimentelor din 7-8 aprilie, este evidentă. Acest lucru a fost dezvăluit la 29 iulie.

Valentina Cuşnir, ex-deputată

Însuşi Voronin a declarat că toată noaptea de 7 aprilie s-a aflat în clădirea Guvernului şi a dirijat acţiunile poliţiei şi ale SIS-ului. Deci, a văzut tot ce s-a întâmplat în PMAN. Deci, bătăile şi omorurile au avut loc la comanda sa. A trecut mai mult de jumătate de an de la schimbarea puterii, dar Voronin nu a fost audiat, chiar dacă ştie totul. E un om după care se ascunde Voronin – Marian Lupu. El, cot la cot cu Voronin, a ştiut totul. Dacă îl vor ancheta pe fostul preşedinte, vor trebui să facă acelaşi lucru şi cu Lupu. Ultimul, însă, nu doreşte, iar cei din AIE, pentru ca aceasta să reziste, îl lasă în pace pe Voronin. Cred, însă, că, până la urmă, va fi audiat. Măcar de ochii lumii.Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. vova

    din pacate nu vom afla adevarul.voronin,lupu au vina lor dar din pacate vad ca lupu apere ca un personaj pozitiv.adevarul e altul dar in moldova adevarul nu sa aflat si nu se va afla in capul mesei.adevarul il pot spune in popor demn si curajos nu mold……

  2. nicolae tocarciuc

    Va trag atentiia in privinta litijiului de la Palanca.Obtinerea in popprietate a portiunii de sosea de 7,7 cm de catre Ucraina este o victorie de necontestat a serviciilor secrete din aceasta tara in activitatea de expansiune impotriva R.Moldova.Va sujerez sub anonimat sa/il contactati pe ex.colonelul Nicolae Caraman care sa ocupat cu demarcatiia frontierei de stat intre R.Moldova si Ucraina….Numele meu de SCAIPE este moldova 657…Sint in Spania..Doar seara..Sint multe de povestit…El este moldovean si a activat la Departamentul de graniceri mult timp in calitate de loctiitor al sefului acestui departament si anume conducea sus numita activitate.Desigur ca doresc sa fiu sub anonimat.Tel. de contact este 0034663475598 …..oficial Ucraina a obtinut controlul asupra portiunii de autostrada in scimbul a 430 de metri aprocsimativ din asa zisul teritoriu al Ucrainei de la Jiurjiulesti,adica Ucraina a permis R.Moldova constructiia terminalului petrolier de la Jiurjiulrsti inclusiv si pe aceasta portiune de teren ca sa aiba acces la Dunare….Nu uitati ca prin anii 90 Ucraina in mod abuziv peste noapte a scimbat semnele de frontiera si a ocupat o particica din teritoriu de linga Jiurjiulesti din interese economice,stratejice,militare…..Tot odata ajentura ucraineana din R.Moldova care e destul de puternica…..a sustras harta oficiala cu demarcatiia frontierei intre R.Moldova si Ucraina de la Arhiva de Stat din Chisinau….Sa nu avem dovezi…Nu ultimul loc aic la jucat jeneralul Golovas Oleg Petrovic actualmente jeneral locotenent in rezerva care locuieste la Ciev….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *